Marknadsöversikt. Europa är inställd på en svag öppenhet, då marknaderna fixerar sig på USA:s KPI

[ad_1]

forex_nyheter_2De europeiska marknaderna fick en svag start på den nya handelsveckan i går på grund av rädsla för en utdragen ekonomisk nedgång i Kina som orsakade en nedgång i koppar- och oljepriserna i går, då lokala kinesiska myndigheter återinförde restriktioner som svar på ökande fall av Covid.

Vi såg 7-dagarsrestriktioner tillkännagivna för Macau, medan rapporter om ökande infektioner i Shanghai väckte farhågor om att tillväxtutsikterna för tredje kvartalet sannolikt inte kommer att vara V-formade, med denna veckas Kinas BNP-tal för andra kvartalet som också förväntas vara fula.

Oro över en planerad 10-dagars avstängning av Nord Stream 1, som startade i går, väckte farhågor om att den inte skulle kunna öppnas igen i tid, eller användas som en ursäkt för Ryssland att ytterligare beväpna gasflöden när vi går mot vintermånaderna.

Amerikanska marknader hade också en negativ session med Nasdaq 100 och såg de tyngsta nedgångarna med huvudfokus på morgondagens amerikanska KPI-siffror för juni, då investerare brottas med inflation kontra recession. Samtidigt som den amerikanska dollarn rörde sig till sina högsta nivåer sedan slutet av 2002, då handlare använde dollarn som en fristad, vilket förde euron allt närmare paritet.

Amerikanska obligationsräntor föll tillbaka, vilket vänder mycket av deras fredagsuppgångar framåt med den amerikanska 10-årsräntan som faller tillbaka under 3%, i ett steg som ger en rättvis indikation på den skrämmande karaktären av nuvarande sentiment.

När vi tittar på dagens europeiska öppning kommer det att bli en negativ start efter att de asiatiska marknaderna följt svagheten från igår, med den enda noterbara data som kommer att vara den tyska ZEW-undersökningen för juli som förväntas visa en kraftig försämring efter en blygsam förbättring i juni.

Den fortsatta ökningen av energikostnaderna, tillsammans med få tecken på att vi kommer att se en uppgång på några av dess viktigaste exportmarknader, förväntas se att förväntningsundersökningen sjunker till -40,5, från -28, medan den nuvarande situationen förväntas falla till – 34,5 från -27,6.

Pundet kom också under press i går och sjönk till sina lägsta nivåer mot den amerikanska dollarn sedan mars 2020, även om det håller sig mot euron.

Ökande oro för att den brittiska ekonomin har avtagit kraftigt under andra kvartalet har tyngt pundet, samtidigt som osäkerheten om hur engagerad Bank of England är för att komma över nuvarande inflationsnivåer fungerar som en broms.

Gårdagens kommentarer från Bank of Englands guvernör Andrew Bailey belyser omfattningen av denna misstro efter att han sa att han förväntade sig att inflationen skulle falla kraftigt tillbaka 2023. Med tanke på att Bank of Englands senaste förutsägelser kring inflation har varit ungefär lika användbara som en chokladtekanna, är det ganska ett påstående med tanke på att MPC tror att det kommer att vara 2% högre på 11% till hösten.

Över en natt kom den senaste BRC-detaljhandelsförsäljningen för juni in på -1,3%, efter en nedgång på -1,5% i maj, eftersom högre inflation leder till att konsumenter undviker diskretionära utgifter och fokuserar på det väsentliga i energi- och energikostnader. Morgonens nedgång i försäljningen är den 5:e månaden i rad med nedgångar i den specifika åtgärden eftersom levnadskostnadspressen fortsätter att bita sig fast. Som en ledande indikator för nästa veckas detaljhandelssiffror för juni målar det inte upp en uppmuntrande bild.

EUR/USD – ytterligare ett flerårigt lägsta för euron när den närmar sig paritet, med potential för en rörelse mot 0,9660. Vi behöver se en rörelse tillbaka över 1,0340/50 för att stabilisera och fördröja utsikten till ytterligare svaghet.

GBP/USD – ett marginellt nytt låg i går har sett att pundet fortsätter att glida lägre med 1,1500-området som nästa viktiga stödnivå. Vi behöver se en förflyttning tillbaka över 1,2040/50-området och 50-dagars SMA för att stabilisera och rikta in oss på 1,2120-området.

EUR/GBP – håller över 100- och 200-dagars SMA på 0,8440/50 efter att ha publicerat sitt största veckofall i år förra veckan. Med tanke på fallets skarpa karaktär kunde vi se ytterligare svaghet mot 0,8380. Motståndet kommer in i området 0,8520/30.

USD/JPY – har rört sig genom 137.00-området och ser på kurs för en rörelse mot 140.00-nivån. Har för närvarande fast stöd vid 134,80-området.

[ad_2]

Source link