Marknadsöversikt. Europa är inställd på en positiv start när satsningar på 100bps räntehöjningar minskar

[ad_1]

forex_nyheter_11De olika nedstängningarna som har genomförts i hela Kina har haft en kylande effekt på den kinesiska ekonomin under de senaste 3 månaderna, med morgonens BNP-siffror för andra kvartalet som beskriver effekten.

Föga överraskande minskade ekonomin med -2,6 % på kvartalsbasis och genom att mer än väntat dra den årliga räntan ner till 0,4 %, från 4,8 % under första kvartalet.

Omfattningen av sammandragningen tillsammans med det faktum att även nu med stoppstart karaktären av den nuvarande situationen att det kommer att vara praktiskt taget omöjligt för Kina att nå sitt BNP-mål på 5,5 % för i år.

Detaljhandelsförsäljningen i juni förbättrades och kom in på 3,1 %, efter -11,1 % och -6,7 % i april och maj, medan industriproduktionen steg med 3,9 %, upp från 0,7 % i maj.

Efter att ha varit inlåst under större delen av april och maj gick den kinesiska konsumenten ut och gjorde lite ikapp utgifterna, men förtroendet är fortfarande svagt, med restriktioner kvar i vissa delar av landet.

Följaktligen ser marknaderna i Asien ut att avsluta veckan på en blandad ton, med kinesiska marknader på baksidan och Nikkei-kanten högre.

De europeiska marknaderna genomgick kraftiga fall i går på grund av en kombination av stigande politiska risker i euroområdet när den italienska regeringen vacklade på randen av kollaps och EU-kommissionen sänkte sina BNP-prognoser för 2022 till 2,6 %, samtidigt som den uppgraderade sin genomsnittliga inflationsprognose för året till 7,6 %.

En högre än väntat amerikansk PPI-siffra för juni hjälpte inte det övergripande humöret efter att rubriksiffran steg kraftigt till 11,3 %, i fotspåren av onsdagens kraftiga ökning av KPI. Därmed bröt PPI-siffrorna en sekvens av nedgångar från toppen i mars.

Liksom KPI-rapporten före den motsvarades inte den kraftiga ökningen av rubrikräntan av kärnantalet som också sjönk tillbaka, men det hindrade inte US-dollarindexet från att nå en ny 20-årshögsta, med euron som definitivt tryckte under paritet och ner mot 0,9950. USA:s korta räntor fortsatte att stiga, med den amerikanska 2-årsräntan som slutade över den amerikanska 5-, 10- och 30-årsräntan.

Med Federal Reserves julimöte mindre än två veckor bort, och den ovälkomna karaktären hos de starkare inflationssiffrorna än väntat, hade marknaderna i allt högre grad övertygat sig själva om att istället för att höja räntorna med 75 punkter att Fed kan bli frestad att gå längre med 100 punkter. Denna uppfattning förstärktes av Atlantas Fed-president Raphael Bostic när han sa att “allt är i spel” den 27 juli.

Risken för detta resultat dämpades av kommentarer från Federal Reserves guvernör Christopher Waller, som sa att han trodde att marknaden gick före sig själv med 100 bps. Detta verkade vara en mjukare ton från hans kommentarer för några veckor sedan när han sa att Fed var “all in” på inflationen. Detta följdes av kommentarer från St. Louis Fed-president James Bullard om att han inte var för en 100bps-rörelse vid denna tidpunkt, vilket i sin tur hjälpte till att dra de amerikanska marknaderna från dagens låga nivåer, även om de fortfarande avslutade dagen lägre .

Detta tonskifte ser ut att översättas till en mer positiv ton för de europeiska marknaderna i morse, då vi ser ut att öppna högre.

Dessa ingripanden från två av Feds mest hökaktiga medlemmar verkar minska sannolikheten för att Fed kommer att göra 100 bps vid denna tidpunkt, men man kan aldrig säga aldrig. Dessa ingrepp verkar ha minskat risken för ett sådant resultat.

Det betyder dock att 75 bps är i stort sett en klar affär, eftersom vi ser framåt mot dagens amerikanska detaljhandelsförsäljning för juni och ett annat konfidenstal från University of Michigan för juli, som redan är rekordlågt på 50.

Den amerikanska konsumenten har varit förvånansvärt motståndskraftig hittills i år, trots nedgångarna i olika konsumentförtroendemått.

Vi har bara sett en negativ månad i år för detaljhandeln, och det var i maj då vi fick en överraskande nedgång på -0,3 %.

Detta kom som lite av en överraskning, men man måste fråga sig varför det skulle ha varit det. Vi behöver bara titta på de stigande levnadskostnaderna från energi- och livsmedelspriserna, vilket framgår av veckans KPI-avläsningar för att se effekten av högre priser på konsumenternas plånböcker.

Det borde därför inte vara förvånande att konsumtionen avtog kraftigt i maj, och det verkar optimistiskt att tro att vi kommer att se en ökning av detaljhandelsförsäljningen på 0,9 % i dagens junisiffror, även med den nuvarande motståndskraften på den amerikanska arbetsmarknaden . Vi kunde se en negativ överraskning.

EUR/USD – gled under paritet och hittade stöd på 0,9950 innan det återhämtade sig. Momentum kvarstår för ytterligare förluster mot 0,9660 med motståndet nu på 1,0080. Vi behöver se en rörelse tillbaka över 1,0340/50 för att stabilisera och fördröja utsikten till ytterligare svaghet.

GBP/USD – fortsätter att glida lägre och drar av 1,1760 när förflyttningen mot 1,1500 fortsätter att utvecklas. Vi behöver se en rörelse tillbaka över 1,2040/50-området och 50-dagars SMA för att stabilisera och fördröja en rörelse mot 1,1500.

EUR/GBP – återhämtade sig från 0,8400-nivån, drog sig tillbaka till 0,8500 innan den drev tillbaka. Risken kvarstår för ytterligare förluster mot 0,8380, medan under motståndet, som kommer in på 0,8520/30-området.

USD/JPY – fortsätter att dras mot 140.00-området och sedan vidare mot 145.00. Stöd kommer in på 135.80-nivån, såväl som det mer solida stödet på 134.80-området.

[ad_2]

Source link