Marknadsöversikt. ECB står inför ett val av stekpanna eller eld

[ad_1]

eurEfter tre dagars uppgångar föll de europeiska marknaderna tillbaka i går, eftersom oro över rysk gastillförsel och politisk turbulens i Italien, och hotet om regeringens kollaps ledde till viss vinsttagning.

De amerikanska marknaderna å andra sidan stängde på sin högsta nivå på över en månad, ledda av Nasdaq 100 efter att den amerikanska senaten röstade för att driva fram 50 miljarder dollar i subventioner för att öka den inhemska chiptillverkningen i USA.

Det ser inte ut som att gårdagens momentum kommer att föras vidare till dagens europeiska session med en något lägre förväntad öppenhet, med Italiens premiärminister Mario Draghi som förväntas avgå senare idag, i ett stort slag för ECB när de träffas i dag där de är förväntas höja räntorna för första gången på 11 år.

För att inte sätta en alltför stor poäng på det, är valet som Europeiska centralbanken står inför idag att likna vid stekpanna eller eld.

Med inflationen redan på rekordhöga nivåer i euroområdet, på rekordhöga 21,9 % i Estland, 19,3 % i Litauen och på mycket lägre 6,5 % i Frankrike, är det tydligt att de totala räntorna måste gå upp från nuvarande -0,5 %, men med hur mycket, när regionen går mot en större energikris under hösten.

ECB:s ordförande Christine Lagarde har redan indikerat att räntorna kommer att gå upp med 0,25 % idag, och det är fortfarande det mest sannolika resultatet, men i de senaste kommentarerna har det klargjorts att ECB kommer att diskutera en rörelse på 0,5 %, med potential att mer kommer i september.

Faktum är att en räntehöjning med 25 punkter eller till och med 50 punkter bara pysslar runt kanterna när det kommer till inflationstryck av denna storleksordning när rubrikräntorna är i negativt territorium och euron har fallit med över 14 % under de senaste 12 månaderna efter att ha hamnat under paritet mot den amerikanska dollarn. I verkligheten är det som att ta med en kniv till ett vapenslagsmål.

ECB:s största problem är inte så mycket att den är maktlös att mildra nuvarande inflationsnivåer, utan det är att det finns ökande splittringar i ECB-rådet över hur mycket räntorna behöver stiga utan att orsaka instabilitet på euroområdets obligationsmarknader och ökande spreadar, särskilt mellan italienska och tyska obligationsräntor.

Politisk instabilitet i Italien hjälper inte ECB att hantera italienska lånekostnader, där skillnaden mellan tyska och italienska 10-åriga räntor är över 200 bps. För att hantera detta har Lagarde ansträngt sig för att lova att ECB funderar på att avslöja ett speciellt antifragmenteringsverktyg senare idag, där marknaderna i allt högre grad letar efter mycket mer än bara detaljer om ett sådant verktyg.

Det är inte som om det här inte är ett nytt problem, vi såg liknande fragmenteringsproblem 2012, så det fanns alltid en sannolikhet att det här problemet skulle återkomma. ECB har haft år på sig att designa något för just den här typen av scenario, så det är ett mysterium varför det har tagit så lång tid att förse marknaderna med några ledtrådar om hur det kan fungera.

Det har funnits en växande pessimism om att ECB kommer att kunna leverera vad som helst på obligationsköp som skulle hålla det inom gränserna för vad som är lagligt under ECB:s kapitalnyckel, när den börjar höja räntorna. När Draghi var ansvarig på ECB talades det om OMT, men det kräver att villkor tillämpas, vilket i Italiens fall kommer att vara politiskt mycket svårt att sälja. Den har heller aldrig använts eller testads.

ECB kommer sannolikt att begränsa sig till tuffa prat om ett antifragmenteringsverktyg i hopp om att ytterligare en fudge-smörgås ska göra susen, men vi rör oss snabbt in i rikena där ECB måste göra mer än att prata, särskilt med en Den kommande gaskrisen på väg mot vintern kommer sannolikt att testa motståndskraften i hela regionen, och italiensk politik ser mer och mer osäker ut.

Före ECB-mötet har vi de senaste brittiska offentliga lånesiffrorna för juni, som förväntas öka kraftigt från 13,2 miljarder pund till 21,2 miljarder pund, med en stor del av uppgången som förväntas komma i form av högre skuldränta betalningar på grund av högre inflation.

EUR/USD – gled tillbaka från 1,0275-området med huvudmotståndet fortfarande uppe nära 1,0340/50-området. Bias kvarstår för en rörelse under 0 9950, mot 0,9660, medan under 1,0350.

GBP/USD – stöter på motstånd i området 1.2040/50 för nu. Vi måste driva igenom 1.2040/50-området för att stabilisera och inrikta oss på 50-dagars SMA. Stödet kvarstår vid 1,1870-området, med biasen kvar mot nedsidan medan den ligger under 50-dagars SMA.

EUR/GBP – 50-dagars SMA på 0,8540 fortsätter att begränsa framsteg. Endast en rörelse över 50-dagars MA talar för en rörelse mot 0,8600. Medan under bias kvarstår för en drift tillbaka mot de senaste låga nivåerna.

USD/JPY – bias kvarstår för ytterligare uppgångar på ett brott över 139,40. En paus på 140.00 riktar sig till 145.00-området. Stöd kommer in på 135.80-nivån, såväl som det mer solida stödet på 134.80-området.

[ad_2]

Source link