Marknadsöversikt. Dollarn håller nästan 20 år som högst, euron kämpar


Dollarn höll sig nära det högsta i 20 år på måndagen när euron kämpade runt 1,05 dollar, när investerare förberedde sig för en hektisk vecka med centralbanksmöten inklusive en trolig räntehöjning från Federal Reserve.

Marknaderna i Asien och London var stängda för helgdagar så handeln var tyst.

Investerare förväntar sig att Fed kommer att höja räntorna med 50 punkter när den träffas, och osäkerheten är kring hur hökaktig Fed-ordförande Jerome Powell kommer att låta i kommentarerna efter beslutet.

Marknaderna prissätter en aggressiv serie räntehöjningar från Fed när den försöker tämja den stigande inflationen.

Detta, tillsammans med en förväntad mycket långsammare åtstramningstakt av Europeiska centralbanken och oro för krigets inverkan på ekonomin i euroområdet, har fått investerare att leta efter dollar och lämnat euron på nivåer som senast sågs 2017.

Dollarindexet steg med 5 % i april, det bästa månadsresultatet sedan januari 2015.

“Vi förväntar oss att USD kommer att förbli stark gentemot EUR, som en hökaktig FOMC [Federal Open Market Committee] hållning och geopolitisk oro kommer att stödja USD. Kortsiktiga investerare kan tänka sig att sälja rally i EURUSD över 1,08 USD, skrev Thomas Flury, strateg, och Brian Rose, senior amerikansk ekonom vid UBS Global Wealth Management i en forskningsanteckning.

De har sänkt sina euro/dollar-prognoser till $1,05 för juni från tidigare $1,11, $1,06 för september, $1,08 för december och $1,10 för mars 2023.

Dollarindex var senast 103,19, ned marginellt under dagen. Euron handlades upp 0,1% till 1,0555 dollar.

BNP Paribas (EPA:BNPP) sa förra veckan att stora spekulativa flöden och inte oro för försämrade ekonomiska utsikter förklarade eurons fall till en femårslåga under 1,05 dollar denna vecka.

På andra håll steg dollarn en halv procent på den kinesiska yuanen på offshoremarknaderna och nådde 6,6895 och strax under den starkaste sedan slutet av 2020.

Sterling sjönk 0,1% till 1,2569 $, medan Japans yen sjönk mot dollarn på 130,16 men utanför de senaste bottennivåerna.

Andra centralbanksmöten den här veckan inkluderar Bank of England på torsdagen, där den förväntas höja räntorna med 25 punkter till 1%.

De australiska och nyzeeländska dollarn föll initialt kraftigt under asiatiska timmar då en försäljning på Wall Street undergrävde riskaptiten och överskuggade utsikterna till högre räntor hemma.

Men vid 0715 GMT hade Aussie studsat från tre månaders lägsta nivå och var senast på $0,7060, oförändrad på dagen.

Den australiska dollarn föll med 5,7 % förra månaden då rädslan för en lågkonjunktur i Europa och nedstängningar i Kina undergrävde risktillgångarna.

Kiwidollarn låg på sin lägsta nivå sedan mitten av 2020 på 0,6422 USD, efter att ha tappat 6,9 % i april.Source link