Marknadsöversikt. Detaljhandeln i Storbritannien kommer att minska i mars, eftersom konsumenternas förtroende sjunker till 2008 års nivåer


Medan de europeiska marknaderna såg en allmänt positiv session i går, vände de amerikanska marknaderna svansen och sjönk efter den europeiska stängningen, efter att Fed-ordförande Jay Powell lade fram argumentet för en möjlig räntehöjning på 50 bpos vid nästa månads möte med Federal Reserve i maj.

Detta verkar vara en ganska märklig reaktion med tanke på att ingenting han sa i går var på något sätt överraskande. En räntehöjning på 50 bps är redan prissatt, liksom utsikten att vi mycket väl skulle kunna se ytterligare en snart efteråt.

Powells kommentarer att “det finns något i tanken på frontlastning” är inte nya. De har följts av i stort sett varenda medlem av FOMC under de senaste dagarna, så att marknader skräms av något de vet kommer, verkar som att de försöker hitta en berättelse som motiverar en prisrörelse.

Med det sagt kunde tonen i hans kommentarer ha tagits att även om marknaderna inte är bekymrade över en höjning på 50 punkter i maj, så är de oroliga för att Fed kan gå hårdare längre, det vill säga ytterligare två höjningar på 50 punkter senare i slutet av sommaren.

Det kan hjälpa till att förklara varför de amerikanska aktiemarknaderna plötsligt vände, men prisåtgärden ger också ledtrådar när du ser att både S&P500 och Nasdaq 100 inte kunde bryta över förra veckans toppar, med S&P500 oförmögen att röra sig över 4 500 och Nasdaq misslyckades vid 14 300, gårdagens drag tyder på ett inslag av en teknisk vändning, på grund av bristande uppföljning av köp till uppsidan.

Amerikanska 10-åriga räntor återhämtade sig och stängde 6 räntepunkter högre, men de förblir under toppnivåerna för denna vecka, även om vi såg ytterligare en uppgång i 2-årsräntan, handlade upp till 2,72 %.

Ändå betyder försäljningen på de amerikanska marknaderna i går kväll att vi kan förvänta oss att se en kraftigt lägre europeisk öppning senare i morse, efter att asiatiska marknader sett liknande kraftiga nedgångar, med huvudfokus på detaljhandeln i Storbritannien för mars, såväl som de senaste snabba PMI:erna för april från Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Konsumentkonsumtionen i Storbritannien fick en stark start i januari, efter den nedgång på -0,4 % som sågs i december.

Bränsleförsäljningen återhämtade sig inte bara, utan vi såg också en stark återhämtning för hushållsvaror och möbler, där försäljningen på gatorna visade en hygglig ökning, då 2022 fick en hyfsad start med en ökning på 1,9 %.

Detta avtog i februari då detaljhandelsförsäljningen sjönk tillbaka med -0,3 %. På den positiva sidan såg vi att försäljningen av icke-livsmedel gav en anständig ökning med klädförsäljningen som ökade med 13,2 %, medan bränsleförsäljningen också ökade eftersom uppmjukningen av plan B-restriktionerna såg en ökning av resandet.

Onlineförsäljningen föll tillbaka liksom försäljningen av livsmedelsbutiker när fler människor gick ut på barer och restauranger. På årsbasis ökade försäljningen med 7%.

Nedgången i februari var lite överraskande med tanke på att andra detaljhandelsförsäljningsåtgärder har sett mer motståndskraftiga ut med BRC-försäljningssiffrorna för februari som ser starka ut.

Bilden för dagens siffror kommer sannolikt att vara lika utmanande, särskilt med konsumentförtroendet som faller genom golvet och glider till sina lägsta nivåer sedan juli 2008 när GFk-data för april släpptes tidigare i morse.

De senaste BRC detaljhandelssiffrorna för mars visade att försäljningen av likadana affärer sjönk -0,4 % som ett tecken på att konsumenterna redan börjat hålla tillbaka, och det är ganska troligt att vi kommer att se en liknande negativ siffra senare i morse, med förväntningar om en nedgång på -0,4%, eller möjligen ännu värre, om du kan extrapolera något från de senaste siffrorna som vi såg från Netflix tidigare i veckan.

En av de mer förbryllande aspekterna av de senaste PMI-siffrorna är hur motståndskraftiga de har sett ut jämfört med motsvarande tillverknings- och industriproduktionssiffror och olika företagsundersökningar, som har visat markanta nedgångar över hela linjen på grund av stigande kostnadstryck och störningar i leveranskedjan, i både tillverkning och tjänsteverksamhet.

I mars såg vi tillverkningsaktiviteten för Tyskland sakta ner till 56,9 från 58,4 och Frankrike till 54,7 från 57,2, vilket är ganska anständiga siffror, vilket vissa har föreslagit kan bero på att tillverkarna fyller på lagret för att komma före kraftiga prisökningar i april , tillsammans med ett liknande mönster som utspelar sig på tjänstesektorn.

Detta låter rimligt; Det väcker dock frågan om detta kan hållas i april och med tanke på de ytterligare pressade energipriserna måste man ifrågasätta om ett anständigt Q1-resultat kan bibehållas in i Q2.

Dagens snabba PMI för Frankrike förväntas se en nedgång i tillverkningsindustrin till 53,7 och 56,5 för tjänster, medan tysk tillverkning förväntas bromsa till 54,5, medan tjänster förväntas komma in på 55,3.

I Storbritannien förväntas det bli en liknande historia med tillverkning som förväntas komma in på 54, och tjänster att sakta ner från 62,6 till 60, med särskild uppmärksamhet att fokusera på insatskostnader när prisökningarna börjar i början av det nya skatteåret .

Vi hörde också från ECB:s ordförande Christine Lagarde igår när hon avslutade ett par dagar med några ganska hökiska kommentarer från t.ex. Belgiens Pierre Wunsch och ECB:s vicepresident Luis De Guindos som följde efter Lettlands Martin Kazaks med att argumentera för att en julikurs uppgång var på bordet. Hon var inte i närheten av lika hökisk som sina kollegor, och pekade på junimötet som tillfället för att besluta om nästa steg, och tryckte lätt tillbaka tanken på en fast punkt.

Bank of Englands guvernör Andrew Bailey spelade också ett rakt slagträ, men han gav intrycket att ytterligare en räntehöjning skulle komma i maj, med tanke på oro över hur inflationen började lägga sig, men han hade inte en man redo att ge en stark styrning på en 50bps-rörelse, även om han erkände den strama arbetsmarknaden, där vi med stor sannolikhet kommer att se ytterligare välkommen press uppåt på lönerna under de kommande månaderna.

Detta borde inte vara något som Bank of England borde vara alltför orolig över, med tanke på var KPI är just nu. Om något borde högre löner fungera som en buffert mot en nedgång i konsumenternas utgifter genom att lindra några av de värsta effekterna av den nuvarande levnadskostnadskrisen.

EUR/USD – bröt över 1,0830-området och gick upp till 1,0935 innan det gled tillbaka igen i vad som ser ut som en klassisk kort squeeze. Under 1,0750 siktar på en rörelse mot mars 2020 som lägsta nivå på 1,0635.

GBP/USD – pundet tog slut vid 1,3090 i går men måste röra sig över 1,3150 för att stabiliseras och sikta på en rörelse mot 1,3300. Ett avbrott under 1,2950 talar för en rörelse mot 1,2800.

EUR/GBP – pressades tillbaka till 0,8367 igår innan den halkade tillbaka. Bias kvarstår för en rörelse lägre mot 0,8200-området och mars låga, medan det inte går att övervinna 0,8380.

USD/JPY – har för närvarande motstånd på toppen denna vecka på 129,40. Om vi ​​inte kan komma tillbaka över 129.00, kan vi glida tillbaka mot 125.80-området på kort sikt, när vinsttagningen börjar. Det huvudsakliga stödet ligger hela vägen ner i närheten av 124.70/80-området.Source link