Marknadsöversikt. Detaljhandeln i Storbritannien kommer att avta i februari


De europeiska marknaderna kämpade för riktning i går, fast i en korridor av osäkerhet strax under de senaste toppnivåerna, när de olika mötena mellan NATO-, EU- och G7-ledarna började i Bryssel.

Tonen på de olika mötena var kompromisslös, där Nato gick med på att öka sina utplaceringar till NATO-alliansens östra gränser, samtidigt som president Putin varnade för att placera ut kemiska eller andra massförstörelsevapen.

De amerikanska marknaderna, å andra sidan, ryckte på axlarna från gårdagens osäkerhet förstärkt av en nedgång i veckovisa arbetslöshetsanspråk till en 53-årig lägsta nivå, och bättre än förväntade snabba PMI-siffror. Uppgångarna på aktiemarknaderna kom trots en fortsatt försäljning av amerikanska statsobligationer när räntorna gick tillbaka till de senaste topparna. Investerare tycks sakta komma överens med utsikterna till högre räntor och en trolig rörelse på 50 punkter i maj, kanske på grundval av att även en 1-procentig höjning av räntorna till sommaren bara skulle sätta Fed Funds-räntan tillbaka till den nivå som den var pre-pandemi.

Oljepriset å andra sidan föll tillbaka under 120 dollar per fat när det blev uppenbart att någon överenskommelse från EU:s sida om att bojkotta rysk oljeimport sannolikt inte skulle inträffa.

När vi blickar framåt mot dagens europeiska öppna ser vi ut att öppna högre efter gårdagens positiva avslutning i USA, med dagens fokus på detaljhandeln i Storbritannien för februari och den senaste tyska IFO-affärsundersökningen för mars.

De brittiska konsumtionsutgifterna återhämtade sig starkt i januari, efter nedgången på -0,4 % i december. Bränsleförsäljningen återhämtade sig inte bara, utan vi såg också en stark återhämtning för hushållsvaror och möbler, där försäljningen på gatorna visade en hygglig ökning, då 2022 fick en hyfsad start med en ökning på 1,9 %.

Siffrorna visar också att även om efterfrågan verkar ha ökat, måste detaljhandeln fortfarande möta betydande utmaningar under de kommande månaderna när priserna stiger och den disponibla inkomsten börjar minska.

Denna press har ännu inte visat sig i de senaste BRC detaljförsäljningssiffrorna, som visade att den totala försäljningen ökade med 6,7 % i februari, eftersom det fullständiga avlägsnandet av Plan B-restriktioner i slutet av januari gynnade utgifterna, men pressen på inkomster har visades i morgonens Gfk-konsumentförtroendesiffror för mars som visade ett fall till -31 från -26 i februari, och de lägsta nivåerna sedan november 2020.

Lika för lika-försäljningen visade en ökning med 2,7% från den här tiden förra året, även om man bör komma ihåg att Storbritannien var en månad in i sin tredje Covid-låsning.

Försäljningen av kläder och skor såg en anständig ökning i februari, medan livsmedelsförsäljningen avtog med de senaste uppgifterna från Barclaycard som visade att de spenderade 13,7 % mer i februari i år än de gjorde i februari 2020.

Som sådan bör vi se de brittiska konsumtionsutgifterna fortsätta att se stabila ut i februari, med detaljhandeln som väntas öka med 0,5 % exklusive bränsleförsäljning och 0,7 % med bränsleförsäljning inkluderad.

Den tyska ekonomin har hittills sett en anständig återhämtning sedan början av detta år, efter en svag avslutning på 2021. Denna återhämtning börjar nu stöta på problem med stigande insatskostnader, fabriksstopp och sanktionerna mot Ryssland.

Även om detta inte verkar ha visat sig i de senaste PMI-siffrorna har det fått Bundesbank att nedgradera sina tillväxtprognoser för den tyska ekonomin.

Det kommer sannolikt också att manifestera sig i ytterligare svaghet och försämrade sentiment bland tyska företagsledare. Dagens tyska IFO-undersökning kommer sannolikt att se en ytterligare nedgång i IFO Business Climate till 94,2 från 98,9, medan förväntningsindex förväntas se en återgång till nivåerna i början av förra året, med en nedgång till 92, från 99,2 i februari.

EUR/USD – finner stöd för tillfället i 1,0960-området, med ett avbrott under 1,0950 som signalerar en rörelse mot 1,0900. Vi måste trycka upp genom 1.1120-området för att signalera en rörelse mot 1.1250-området. Nyckelstödet ligger kvar på trendlinjestödet från 2017 års låga nivåer, på 1,0810.

GBP/USD – har halkat under 1,3200-området men håller sig över 50-dagars MA och 1,3160-området för tillfället, vilket håller utsikten till en rörelse mot 1,3420 intakt. Vi har fortfarande stöd vid 1,3000-området och behöver hålla oss över det för att minimera risken för en rörelse mot 1,2800, vid ett avbrott under 1,2980.

EUR/GBP – har hittills hållit över stödet vid 0,8280-området. En rörelse under 0,8280 signalerar ett omtest av de lägsta värdena vid 0,8200. Motstånd kommer in på 0,8420-området.

USD/JPY – har fortsatt att röra sig högre och ser nu ut att pressa sig uppåt mot 123,70/80 och topparna i december 2015. Efter att ha flyttat över området 121,70, vilket var 2016 års toppnivåer, borde detta fungera som stöd.Source link