Marknadsöversikt. Den amerikanska lönetillväxten kommer att avta i juni

[ad_1]

vedeo-analitika-forex-nyheter1Det har varit ännu en hackig vecka för marknaderna i Europa, eftersom oro över den hotande recessionsrisken ledde till en kraftig försäljning av råvarupriserna med kopparpriserna som nådde en 18-månaders lägsta mitt i veckan, medan oljepriset kort dök under 100 dollar per fat.

Återhämtningen på marknaderna i går drevs delvis av rapporter från Kina om att finansministeriet sades vara öppet för att tidigarelägga stimulansutgifter från nästa år i ett försök att stimulera svag ekonomisk aktivitet. Även om det är ett välkommet steg är det ett märkligt svar med tanke på att Kinas problem för närvarande är självförvållade. Inga nya utgifter kommer att lösa problemen med att ständigt stänga ner och starta om ekonomin på grundval av ett enda fall av covid.

De amerikanska marknaderna såg också en anständig session som stängde högre för fjärde dagen i rad, där Nasdaq noterade de starkaste uppgångarna på grund av en stark prestation från chipföretag efter en stark uppsättning Q2-siffror från Samsung.

Asiens marknader såg också anständiga uppgångar; Men skottlossningen av förre premiärministern Shinzo Abe har fått Nikkei 225 att ge upp några av dessa vinster, med hans tillstånd för närvarande okänt. Denna svaghet sent på dagen kommer att översättas till en blandad europeisk öppenhet.

Gårdagens uppgångar kom trots en kraftig uppgång i amerikanska obligationsräntor på baksidan av onsdagens Fed-protokoll och fortsatt hökprat från sådana som Fed-guvernören Christopher Waller och St. Louis Fed-president James Bullard. Båda talade ner utsikterna för en amerikansk recession trots utsikterna att den amerikanska ekonomin mycket väl redan kan befinna sig i en teknisk lågkonjunktur med tanke på Q1:s BNP minskat med -1,6%.

Den här veckans protokoll visade beslutsamheten bland Federal Reserves beslutsfattare att uteslutande fokusera på att bekämpa inflationen, med många omnämnanden av ordet inflation, med utsikten till en lågkonjunktur som inte blir någonting. Detta innebär att det huvudsakliga fokuset på antalet jobb i USA från och med nu kommer att ligga på hur lång tid innan högre priser och förväntningar på räntenivåer börjar ge inslag i lägre anställningsmönster.

För närvarande har den amerikanska arbetsmarknaden över 11 miljoner vakanser som högre löner till synes inte kan fylla. Hela tiden fortsätter deltagandegraden att vara envist låg på 62,3 %, trots stigande inflation som i sin tur pressar upp de allmänna levnadskostnaderna.

Arbetslösheten ligger för närvarande på 3,6 % strax över 2019 års lägsta nivåer och förväntas förbli stabil, medan lönetillväxten håller sig stabil på strax över 5 %.

Detta väcker frågan: kommer den fortsatta prishöjningen vi ser att börja dra tillbaka människor till arbetsmarknaden, och ännu viktigare kommer dessa 11,2 miljoner lediga platser att börja försvinna?

Utan någon ADP-rapport tidigare i veckan för att jämföra dagens junirapport, är den större frågan hur lång tid det tar innan vi ser negativa utskrifter på lönelistor utanför jordbruket?

Under den senaste veckan eller så har vi sett allt fler tecken på att USA:s ekonomiska försvagning har försvagats i de senaste ISM-rapporterna från juni. Inom tillverkningssektorn sjönk ISM-sysselsättningskomponenten ytterligare under 50 till 47,3 och den lägsta sedan augusti 2020. Det var en liknande historia i tjänstesektorn som också såg liknande svaghet.

Det var anmärkningsvärt att ADP avtog till 128 000 i maj, den svagaste siffran sedan december 2020, och med dessa rapporter som inte kommer att återkomma förrän i augusti medan beräkningen justeras om är det inte omedelbart klart vilken jobbrapport som korrekt återspeglar hur den amerikanska arbetsmarknaden mår.

Om den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att hålla sig bra, kan vi mycket väl titta på en Fed Funds-ränta som kan fördubblas i slutet av Q3, men inflationssiffrorna nästa vecka kan undergräva den berättelsen.

Veckoanspråk på arbetslöshet har sakta stigit under de senaste veckorna, medan de senaste lönelistan i juni förväntas se jobbtillväxten sakta från 390 000 i maj till 265 000, en siffra som har sjunkit från för två veckor sedan och ligger kvar på en ansenlig risk för missar till minussidan.

Vi förväntas också se den senaste kanadensiska jobbrapporten inför räntebeslutet från Bank of Canada, som kommer nästa vecka, och där lönetillväxten förväntas hoppa från 4,5 % till 5,4 % i juni, vilket föranleder en räntehöjning på 50 punkter framåt. av Fed senare denna månad.

EUR/USD – brytningen under 1,0340 öppnar för ett steg mot paritet och ett långsiktigt mål på 0 9660. Motståndet kommer nu in på 1,0340/50.

GBP/USD – Avbrottet under 1,1980 öppnar upp risken för ytterligare förluster mot Covid-lågnivåerna mot 1,1500-området. Vi behöver se en förflyttning tillbaka över området 1.2020/30 för att stabiliseras.

EUR/GBP – efter att ha varit i en uppåtgående trend sedan april har euron brutit lägre den här veckan och öppnat för en rörelse lägre med brytningen under 0,8480-området som öppnar upp ett test av 200-dagars MA, såväl som 0,8420-nivån. Motståndet kommer in på 0,8520/30 area.

USD/JPY – har halkat tillbaka från 137,00-området, men på kurs mot ytterligare uppgångar mot 140,00-nivån. Support kommer in på 134,80-området.

[ad_2]

Source link