Marknadsöversikt. De europeiska marknaderna tar en paus efter en dämpad avslutning i USA

[ad_1]

forex_nyheter_10Efter en dålig start på veckan fortsatte de europeiska marknaderna att återhämta sig igår, ledda av FTSE100, som har lett vägen högre sedan början av året, driven högre av en kombination av stigande råvarupriser, samt högre avkastning.

Gårdagens överavkastning såg att FTSE100 nådde sina högsta nivåer sedan slutet av januari 2020, ledd av sådana som BP, som har sett en uppgång på 15% hittills i år, följt av Barclays, som är upp med över 13%.

Amerikanska marknader genomgick en mer dämpad session, och avslutade dagen högre även om de låg inom dagens topp även om Russell 2000 stängde lägre, efter att den senaste amerikanska KPI-rapporten för december kom in på sin högsta nivå på nästan 40 år med 7 %. Kärnpriserna kom in lite lägre men låg fortfarande på 5,5 % under 31 år, men obligationsmarknadens reaktion på dessa siffror var förvånansvärt dämpad.

Detta kan ha berott på att siffrorna i stort sett överensstämde med förväntningarna och inte var en överraskning, samtidigt som vi också såg en blygsam nedgång i energipriserna. En oväntad bieffekt var en viss avsevärd svaghet i US-dollarn, vilket ledde till att US-dollarindex sjönk till en månads lägsta nivå.

Efter några svagare än väntat Kinas PPI- och KPI-siffror några timmar innan, som visade en överraskande nedgång i december, kan gårdagens marknadsreaktion öka hoppet om att det globala inflationstrycket kanske börjar minska.

Detta verkar lite för tidigt baserat på en månads siffror, men eftermiddagens amerikanska PPI kan lägga till ett extra darr till det argumentet om vi ser en liknande trend i dagens decembersiffror.

PPI har tenderat att vara en ledande indikator för total-KPI under större delen av förra året och ligger redan långt över KPI-nivåerna. I november hoppade amerikanska PPI från 8,8 % till 9,6 % och förväntas stiga ytterligare till 9,8 %, medan kärn-PPI förväntas stiga från 7,7 % till 8 %. Om dessa siffror kommer in lägre än väntat kan vi mycket väl se ytterligare halmstrån.

Förändringen i sentiment under loppet av de senaste dagarna tycks bero mycket på vittnesmålet på tisdagen av Fed-ordförande Jay Powell vid hans återbekräftelseutfrågning som Fed-ordförande när han sa att även om Fed var redo att höja räntorna i år, på I fråga om balansräkningsminskning var han mer försiktig och sa att det inte skulle göras på ett sätt som kunde vara destabiliserande.

Det återstår att se hur länge den linjen kommer att hålla inför fortsatta stigande priser och uppmaningar från Fed-tjänstemän om att vi kanske skulle kunna se fyra räntehöjningar i år och inte tre som tidigare vägleddes.

Vi har också de senaste veckovisa arbetslöshetsansökningarna som oväntat steg förra veckan till 207k från 198k veckan innan, medan fortsatta anspråk förväntas falla tillbaka till 1,73m.

Efter att ha hört från en mängd hökiska Fed-talare under de senaste dagarna, kommer vi också att höra från den permanente Fed-guvernören Lael Brainard och den nya Fed-vice ordföranden när hon dyker upp inför senatens bankkommitté senare idag. Brainard har tenderat att luta sig mer åt den duva sidan så hennes syn på räntebanan kommer sannolikt att vara betydande när det kommer till antalet räntehöjningar som behövs. Vi kommer också att få höra från Richmond Feds Thomas Barkin och Charles Evans från Chicago Fed.

EUR/USD – har äntligen brutit högre genom 1,1385, och triggar stopp genom 1,1420, vilket bryter ned trendlinjen från juni som toppar, med potential att gå upp mot 1,1520. Support kommer nu in på 1.1385-området.

GBP/USD – ser ut att gå mot 1,3740-området och 200-dagars MA, efter att ha brutit motståndet över trendlinjen från fjolårets topp på 1,4250. Supporten ligger kvar på 1,3420 och förra veckans lägsta nivåer.

EUR/GBP – verkar fortfarande ha anständigt stöd vid 0,8330-området, men biasen är fortfarande lägre mot 0,8280 och 2020 års låga nivåer. Motstånd kommer in på 0,8380-nivån och bakom det på 0,8450.

USD/JPY – halkade under stödet vid 114,70-området och öppnade för utsikterna för en övergång mot 113,70 molnstöd. 114,80-området ska nu fungera som motstånd.

[ad_2]

Source link