Marknadsöversikt. Besvikande Kinas BNP kommer att väga på European open

[ad_1]

nyheter_22_feb_2Förra veckan uppvisade en stark utveckling från de europeiska marknaderna, trots en skakig start, med FTSE100 som stängde på 19 månaders högsta nivå och över 7 200 för första gången sedan februari 2020.

För all negativitet kring hamnstörningar, förseningar i försörjningskedjan, arbetskraftsbrist och stigande energipriser tar investerare positiva resultat från resultatrapporter, som i stort slår förväntningarna över hela linjen.

Även om det finns begripliga farhågor om den effekt som stigande energipriser kommer att ha på konsumenternas disponibla inkomster, verkar det finnas ett ökat förtroende för att med mängden överskjutande besparingar som fortfarande är outnyttjade att det finns lite buffert om vi får något inslag av kräver förstörelse de kommande veckorna. Den stora frågan handlar om hur stor bufferten är, och hur kan konsumenterna stå emot högre priser?

De amerikanska marknaderna avslutade också veckan på ett gediget sätt, med Dow som gjorde sin bästa vecka sedan juni och inom 1% av rekordhöga nivåer, och S & P500 och Nasdaq avslutade också veckan starkt.

Marknaderna i Asien har fått en skakig start, med den största uppmärksamheten på morgonens nedslående BNP i Kina för tredje kvartalet, och detaljhandeln och industriproduktionsdata för september.

I början av detta år var det allmänt förväntat att den kinesiska ekonomin skulle se en årlig BNP -tillväxt på cirka 6%, ett antal vid den tidpunkten som ansågs vara något på den pessimistiska sidan.

Som det visar sig ser detta nu lite för optimistiskt ut, med tanke på den kraftiga avmattning vi har sett i morgonens tredje kvartal.

Under första kvartalet växte den kinesiska ekonomin med 0,4% och 18,3% på årsbasis. På årsbasis dämpades detta kraftigt under andra kvartalet till 7,9% även om vi under kvartalet såg en blygsam förbättring till 1,3%. Morgonens senaste siffror såg att den kinesiska ekonomin nästan stannade på kvartalsbasis, med en ökning med 0,2%, under förväntningarna på 0,4%.

Det är inte svårt att förstå varför morgonens BNP för tredje kvartalet har besvikit med de olika hamnstörningar som setts under kvartalet på grund av covid -restriktioner, leveranskedjeproblem samt kraftiga energikostnader och påtvingade avstängningar av den kinesiska ekonomin. Ekonomins resultat har inte hjälpts av de olika kränkningarna av kinesiska myndigheter på olika delar av ekonomin, liksom problemen kring Evergrande och fastighetssektorn.

De senaste avmattningarna i de senaste PMI -siffrorna har visat en kraftig avmattning i den ekonomiska aktiviteten och efterfrågan på import har också avtagit. Dagens 0,2% ekonomiska expansion har också lett till ett svagare år -till -år -tal på 4,9%, vilket för närvarande sätter det under de kinesiska regeringarnas mandat på 6%.

De olika fabriksstopparna i september, på grund av stigande energikostnader, fungerade också som ett drag på industriproduktionen i september och kom in på 3,1%, långt under förväntningarna, även om detaljhandeln som minskade kraftigt i augusti till 2,5%kom bättre än förväntas till 4,4%.

Pundet hade en stark vecka förra veckan och nådde sin högsta nivå mot euron sedan februari 2020 och en 5 -årig höjd mot den japanska yenen, eftersom stigande förgyllda avkastningar ökar dess attraktionskraft, mot de låga och negativa avkastarna. Satsningar som Bank of England mycket väl kan se ut för att reagera på stigande inflationstryck före årets slut har sett marknaden börja prissätta i ett antal räntehöjningar före slutet av 2022.

Trots oro för att Bank of England kan tänka sig att göra ett politiskt misstag gjorde guvernör Andrew Bailey ingenting för att lindra utsikterna att centralbanken mycket väl kan behöva agera före slutet av detta år, när han sa att om inflationsförväntningarna börjar bli mer förankrad skulle MPC agera. Medan han insisterade på att han fortfarande trodde att den nuvarande höjningen av energipriserna var övergående, sa han att det kunde pågå längre än ursprungligen förväntat.

EUR/USD – återhämtningen från support vid 1.1520 tog slut i 1.1625 -området förra veckan. Vi har motstånd vid höjdpunkterna i oktober på 1.1640/50. En paus däröver riktar motståndet till 1,1760. Under 1.1520 riktar sig till 1.1450 -området.

GBP/USD – hade en gedigen vecka som gick över 1,3750 -området på fredagen. Detta ger oss en kurs mot 1.3900, men vi måste bryta oss över trendlinjernas motstånd från toppnivåerna i juni vid 1.3820 först. Support kommer nu in på 1.3670.

EUR/GBP – gled tillbaka till 0,8420 -området förra veckan, vilket potentiellt öppnar ytterligare svaghet mot 0,8280 och nedgången 2020. Vi har nu motstånd på 0,8470 -nivån, liksom 0,8520 -området.

USD/JPY – hittade stöd vid 113,20, förra veckan, och har nu brutit igenom 114,00 och sätter oss på kurs för ett steg mot 2018 -topparna på 114,75 nästa mål. Vi kunde glida tillbaka mot 112.40 -nivån, på en paus under 113.00.

[ad_2]

Source link