Marknadsöversikt. Bank of Englands räntehöjningsförväntningar stiger inför brittiska KPI

[ad_1]

bank_of_englandEfter de nackdelar vi såg på måndagen lyckades vi en ganska ljumsk återhämtning för europeiska aktier igår, eftersom försiktighet om de ekonomiska utsikterna fortsatte att dämpa känslan.

Det fanns ingen sådan försiktighet bland amerikanska investerare där marknaderna stängde högre för femte dagen i rad och S & P500 tillbaka över 4500 -nivån, eftersom företagens resultat fortsatte att överträffa förväntningarna.

Morgonens fokus, inför dagens europeiska öppet, som förväntas bli en blandning är dagens brittiska KPI -tal, vilket mycket väl kan vara en vägvisare för en räntehöjning i Bank of England så snart som nästa månad.

Dagens siffror verkar nästan vara akademiska om det nyligen förskjutna narrativet av Bank of Englands guvernör Andrew Bailey är någon indikation. Om marknaderna stämmer ser vi ut att se en räntehöjning, antingen vid nästa månads novembermöte eller vid decembermötet strax före jul.

Även om detta verkar troligt, är marknadens förväntan att vi skulle kunna se en höjning av bankeräntan till 1,2% i slutet av nästa år, även om det verkar troligt. Detta slår mig som att marknaden kommer långt före sig själv, och inte på något sätt troligt.

Förskjutningen i känslor är inte bättre exemplifierad än flytten i Storbritanniens 2-åriga förgyllda avkastning som har stigit 33 punkter bara i oktober för att för närvarande sitta på sina högsta nivåer sedan maj 2019.

I augusti såg vi Storbritanniens KPI hoppa till 3,2%, från 2% i juli, till stor del drivna av prisstegringar på restauranger och andra gästfrihetsställen, jämfört med de nedtonade nivåerna ett år tidigare på grund av “äta ute för att hjälpa till” -systemet.

Eftersom dessa siffror i augusti har vi sett priserna stiga ytterligare och med olika statliga nödåtgärder som också tar slut kan vi förmodligen förvänta oss ytterligare tryck på priset, även om de flesta konsensusförväntningar för dagens siffror är att överensstämmande KPI förblir stabilt vid 3,2% och kärnpriserna går tillbaka till 3%.

Detta verkar något optimistiskt med tanke på hur PPI -ingångspriserna har stigit sedan början av året, då de låg på 1,3%. Dagens september -siffror väntas komma in på 11,8% och en högsta tioårsperiod. Någon gång kommer dessa pristryck att göra sig gällande i rubrikens KPI -siffror, och det är värt att notera att förra gången PPI -ingångspriserna var så höga låg KPI på 5,2%.

Detta är förmodligen det som oroar Bank of England, liksom utsikterna att stigande inflationsförväntningar från konsumenternas sida kan drabba efterfrågan, om de inte går att kontrollera. Banken har redan sagt att den förväntar sig att KPI kommer att ligga långt över 4% vid årsskiftet, och den senaste tidens höjning av energipriserna leder sannolikt till en snabb omvärdering av den brittiska ekonomins utsikter i nästa månads kvartalsvisa inflationsrapport, som kommer drygt en vecka efter höstbudgeten, som ska betalas nästa vecka.

Om dagens KPI -tal stiger närmare 4% -nivån idag, kommer det att göra det allt svårare för Bank of Englands tjänstemän att trycka tillbaka på en räntehöjningsberättelse, efter att ha gett det så mycket luft den senaste veckan eller så.

Det är verkligen klokt att börja hantera förväntningar när det gäller höjning av räntor, och en höjning av bankräntan med 0,15% i slutet av detta år skulle inte vara världens ände, men banken måste också titta på att begränsa sitt köp av tillgångar programmet också, så att det inte ger intryck av att blanda sina meddelanden.

Senare i morse väntas september -KPI -siffrorna för EU bekräftas till 3,4%, men grundpriserna är mycket lägre och fortfarande under ECB: s inflationsmål på 2%, 1,9%.

EUR/USD – toppade på 1.1670 -området, men ser fortfarande bra ut medan det är över 1.1580 -området. En rast över 1.1680 riktar motståndet till 1.1760. Under 1.1520 riktar sig till 1.1450 -området.

GBP/USD-flyttade över 1,3800-området men kunde inte bryta över 200-dagars MA vid 1,3840 och drev tillbaka. Förspänningen kvarstår för ett drag mot 1.3900 -området vid en rörelse genom 1.3850, med stöd nedåt på 1.3670 -nivån.

EUR/GBP – hittar fortfarande stöd på 0,8420 -området, vars avbrott potentiellt öppnar ytterligare svaghet mot 0,8280 och nedgången 2020. Vi har motstånd på 0,8470 -nivån, och topparna denna vecka, liksom 0,8520 -området.

USD/JPY – hittade stöd vid 113,20 förra veckan och efter att ha brutit över 114,00 -området öppnar ett drag mot 2018 -topparna på 114,75 nästa mål. Vi har stöd på 113,80, varav en paus skulle kunna se en riktning mot 112,40 -nivån.

[ad_2]

Source link