Marknadsöversikt. Att vandra eller inte, det är frågan för Bank of England


Det har varit en i stort sett positiv vecka för marknaderna i Europa, med Stoxx600 och Euro Stoxx 50 som gjort nya rekordnivåer, även om FTSE100 har sjunkit lägre de senaste dagarna, på grund av svaga basresurser.

Gårdagens Fed-beslut gick ungefär som förväntat, då centralbanken tillkännagav en första månatlig sänkning på 10 miljarder USD i statsobligationer och 5 miljarder USD i värdepapper med säkerhet i hypotekslån, med start denna månad.

Detta dämpades också med en berättelse som pekade på att en räntehöjning kvarstod en bit bort, och en insisterande på att inflationen fortfarande var mycket övergående till sin natur, och även om priserna förväntades stiga ytterligare, skulle de snart falla tillbaka utan att undergräva återhämtningen. Powell var ganska otvetydig när han insisterade på att en räntehöjning förblev en bit bort, vilket bidrog till att pressa amerikanska aktier till nya rekordnivåer och den amerikanska dollarn kraftigt lägre.

Denna starka avslutning har fått de asiatiska marknaderna till en anständig session och ser sannolikt ut att översättas till en positiv europeisk öppning i morse.

Som sagt, trots svagheten i den amerikanska dollarn, finns det fortfarande en bredare underström som tvivlar på att Fed kommer att kunna hålla fast vid en förestående räntehöjning om data fortsätter att förbättras, vilket hjälper till att förklara varför den amerikanska 10-årsräntan steg till 1,6 % och 2-årsräntan återhämtade sig också sina initiala förluster för att sluta högre under dagen.

Under de senaste veckorna har brittiska 2-åriga guldräntorna mer än tredubblats från 0,2 % i början av september till över 0,7 %, på grund av oro för att inflationen kanske inte är så övergående som centralbanker kan få oss att tro.

Det fanns alltid en risk att centralbankerna var nöjda med att de olika problem som upplevdes runt om i världen när det gäller stigande energipriser och störningar i leveranskedjan kunde bli mer ihållande när det gäller att pressa upp priserna.

Innan han lämnade sin post som chefsekonom vid Bank of England argumenterade Andy Haldane redan att centralbankens program för köp av tillgångar kanske skulle behöva minskas, tillsammans med den externa MPC-medlemmen Michael Saunders, som var oenig igen vid det senaste mötet, även om han fick också sällskap av Dave Ramsden.

Sedan dess har berättelsen förändrats kraftigt och Bank of Englands guvernör Andrew Bailey uttrycker oro över stigande inflationsförväntningar och att centralbanken kan behöva agera för att motverka en ökad pessimism om inflationsutsikterna. Dessa farhågor har upprepats av den nye chefsekonomen Huw Pill, Haldanes efterträdare, i mycket mer självsäkra termer.

Detta har fått marknaderna att prissätta utsikterna för flera möjliga räntehöjningar från Bank of Englands sida, i slutet av nästa år, mitt i tal om att centralbanken kan vara på väg att göra ett politiskt misstag. Medan Baileys kommentarer satte denna speciella harelöpning tycks marknaderna ha gått långt före den, vilket innebär att Bank of England står inför en svår uppgift att återställa berättelsen med dagens beslut.

Argumentet säger att mitt i oron över olika störningar i leveranskedjan och stigande energipriser är det sista som ekonomin behöver en räntehöjning.

Det argumentet förbiser snarare det faktum att marknaden redan har stramat åt politiken i väntan på ett drag från centralbanken, och att om banken inte agerar med en blygsam räntehöjning i slutet av detta år skulle skada den trovärdighet den har kvar, med tanke på att den har gråtit varg oftare än inte under de senaste åren, under Baileys föregångare, den opålitliga pojkvännen Mark Carney.

Det är sant att en räntehöjning nu skulle vara en kraftig förändring av politiken från det senaste mötet i september, men det skulle inte heller vara världens undergång. En räntehöjning på 0,15 % till 0,25 % kan hävdas vara helt förenlig med återhämtningen i den brittiska ekonomin som har setts sedan nödåtgärderna genomfördes redan i mars 2020, och även om något beslut sannolikt inte kommer att vara enhälligt, känner vi till endast två som skulle vara mer än sannolikt att rösta emot en höjning av priserna, Tenreyro och Mann, med tanke på deras senaste kommentarer om politiken. En sak är säker att det förmodligen kommer att bli ett delat beslut och sannolikt kommer att avgöras med en udda omröstning, men mer än något annat om den brittiska ekonomin inte kan stå emot en 0,15 % höjning av basräntan, då är vi verkligen i ett mycket ledsamt tillstånd .

Mer än något annat, efter att ha målat in sig i ett hörn, kan marknaderna vara mycket oförlåtande om de, efter att ha blivit ledda upp på trädgårdsgången av banken, inte håller vad de lovar. Mer än något annat kommer det att vara hur centralbanken hanterar budskapet när det kommer till ytterligare räntehöjningar som kommer att vara nyckeln, snarare än att de höjer räntorna idag eller vid nästa månads möte.

En duvvandring, om det finns något sådant skulle kunna levereras inom ramarna för framåtriktad vägledning. Ett misslyckande att leverera idag skulle vara oerhört skadligt för det som finns kvar av centralbankernas trovärdighet, och kan också få pundet att störta och potentiellt överdriva eventuella inflationsimpulser.

I vilket fall som helst kommer centralbanken fortfarande att behöva höja sina inflationsutsikter, samtidigt som de justerar sina tillväxtprognoser som en del av dagens inflationsrapport.

USA:s veckovisa arbetslöshetsanmälningar kommer att sjunka ytterligare till 275 000, tillsammans med fortsatta anspråk som kommer att falla under 2,2 miljoner till 2,15 miljoner.

EURUSD – om vi kan driva igenom motstånd vid 1.1620-området kan vi se ett omtest av 50-dagars MA vid 1.1700-området. Stödet ligger kvar på 1,1520-området och som lägst i oktober. Ett avbrott under 1,1500 är inriktat på 1,1400-nivån.

GBPUSD – vi har hållit över 1,3600 i två dagar i rad, men medan under 50-dagars MA på 1,3720 kvarstår risken för en återgång mot 1,3570-nivån, och möjligen lägre. Vi behöver se en rörelse tillbaka över 1,3730 för att stabiliseras.

EURGBP – oförmögen att ta sig bortom 0,8520-området, vi har nu glidit tillbaka med stöd tillbaka på 0,8470/80-området. Över 0,8530 återinriktar 0,8580-nivån. Under 0,8470 omriktar de senaste bottennivåerna till 0,8400.

USDJPY – liten reaktion igår med motstånd vid topparna i november 2017 på 114,75, varav ett avbrott öppnar 116,00-området. 113.20-området är fortfarande ett viktigt stöd, följt av 112.40-området.Source link