De europeiska marknaderna fick en blandad start igår, medan de amerikanska marknaderna, efter att de först såg bra ut, rullade över till slutet för att sluta på dagens nedgångar.

Medan investerare vill tro på berättelsen om att aktiemarknaderna kan fortsätta att flytta högre, stöter denna tro mot verkligheten om hur den fortsatta stigningen i energipriser, liksom trycket i leveranskedjan sannolikt kommer att påverka företagets vinstmarginaler, åt gången när konsumentinkomster sannolikt kommer att möta ökande tryck när vi går in i vintermånaderna.

Verkligheten är att aktiemarknaderna under de senaste månaderna inte har gått någonstans och hackat i ett brett spektrum sedan början av juli.

När vi ser fram emot dagens europeiska öppning kan vi förvänta oss att se mer av detsamma, med marknader som förväntas öppna lägre efter gårdagens sena amerikanska försäljning, och morgonens svaghet på Asiens marknader, som återigen oro över stigande energipriser uppväger optimismen över återhämtningen i efterfrågan.

Det verkar ganska kontraintuitivt att spekulera i att vi mycket väl kan se en räntehöjning från Bank of England i slutet av detta år, i en tid då banken fortfarande implementerar ett program för tillgångsköp, men det är där vi är just nu, med en varning om risken för ett politiskt misstag från centralbanken. De verkar måla sig in i ett hörn när det gäller en räntehöjning, som alltid är en farlig plats att vara på.

Dagens senaste arbetslöshetsdata i Storbritannien kan mycket väl förstärka räntehöjningsberättelsen, och även om en höjning med 0,15%, tillbaka till 0,25%, kan vara motiverad under de kommande månaderna, prissätter förgyllda marknader mycket mer än så, även om det är anmärkningsvärt pundet har inte stigit i linje med avkastningen. Detta skulle tyda på att flytten på obligationsmarknaderna mycket väl kan vara överdriven.

Arbetslöshetsbilden för den brittiska ekonomin har förbättrats avsevärt under de senaste månaderna, en trend som inte har illustrerats bättre än med minskningen av antalet sökande sedan mars, då den var 7,2%. Sedan dess har vi sett stadiga nedgångar och sjönk till 5,4% i augusti, när företagen fortsatte att öppna igen, även med förseningen till den 19 juli.

ILO-räntan har också sjunkit stadigt och fallit till 4,6% i juli, och ser ut att sjunka igen under de tre månaderna till augusti till 4,5%, även när tiden fortsätter att rulla ut, med Bank of England till synes i åtanke att vi kanske inte ser ett inlägg längre fram.

Med de olika störningarna i försörjningskedjan som ses inom sektorerna blir det alltmer uppenbart att förloppet har överlevt dess användbarhet. Lediga jobb i juli ökade till över 1 miljon, med 182 000 nya roller tillkom när den brittiska ekonomin öppnades igen och resten av de återstående restriktionerna togs bort.

Lönerna stiger också, och även om vissa av vinsterna kan sänkas till baseffekter orsakade av pandemin, steg de fortfarande från 6,6% till 7,4%, exklusive bonusar i juni, även om vi gled tillbaka till 6,8% i juli , och kan glida ännu längre idag till 6%, under de tre månaderna till augusti.

Trots det stiger lönerna fortfarande mycket snabbare än överensstämmande KPI, och denna trend kan mycket väl fortsätta under de kommande månaderna när vi går in i årsskiftet om skrikens tjut från företag om arbetskraftsbrist på något sätt är korrekt.

Detta kan fortfarande se ILO: s måttkant högre om företag som kämpar bestämmer sig för att släppa kvar de anställda. Om det händer kan de närmaste månaderna bli svåra för arbetsmarknaden, särskilt när det finns skillnader i kompetens som leder till förseningar i återgången till arbetskraften.

Tyska ZEW-investerares förtroende har sjunkit kraftigt under de senaste månaderna, från rekordnivåer på 84,4 i maj de senaste tre månaderna har förväntningarna kring de ekonomiska utsikterna sjunkit och nådde en arton månaders lägsta nivå på 26,5 i september, strax före den senaste tyska valresultat. Även om valresultatet inte var en överraskning, kommer den fortsatta ökningen av energikostnaderna att bli en verklig utmaning för tyska företag, och i synnerhet Mittelstand.

Samtidigt som tyska politiker är beredda att spendera de kommande sex månaderna på att bråka om vem som ska bilda nästa regering när de gröna och FDP försöker få ihop deras olika syn på den tyska ekonomin med SPD. Förväntningarna är för ytterligare en nedgång till 20,4, vilket skulle vara den lägsta nivån sedan mars förra året, och ytterligare 18 månaders låga.

I USA kommer de senaste JOLTS -siffrorna för augusti bara att belysa de utmaningar som den amerikanska arbetsmarknaden står inför, efter förra veckans nedslående lönesiffror. I juli såg vi ytterligare en stor ökning av vakanserna från 10,2 m till 10,94 m, och det finns en förväntning om en ytterligare ökning till 11 m.

EURUSD-ganska lätt handel efter förra veckans 14-månaders låga på 1.1530-området, nästa viktiga stöd. Förra veckans högsta på 1.1640/50 är motstånd med 1.1760 bakom det, och medan nedanför verkar förspänningen tyder på ytterligare svaghet.

GBPUSD – att hitta motstånd på 1,3670 -området, med en paus högre som behövs för att signalera ett steg mot 1,3750. Viktigt stöd förblir nere nära 1.3400 -området; även om vi också har tillfälligt stöd på 1.3540.

EURGBP – stöd för närvarande på 0,8470 -området, med en paus under inriktningen på augustinivåerna på 0,8450. Vi har motstånd vid 0,8520 -området, med en paus över 0,8530 som signalerar ett steg tillbaka till 0,8570.

USDJPY – ser fortfarande väl ut med stöd genom att gå igenom 112.40 och topparna 2019, och nu på väg mot ett steg mot 114.00 och topparna 2018. Support förblir hela vägen tillbaka till 109,80.Source link