[ad_1]
De europeiska marknaderna sjönk tillbaka i går, efter att ha fått en bra start till en början, eftersom oro över effekterna av nya restriktioner på resor och fritid vägde på sentimentet, och FTSE100 kände av effekterna mer än de flesta.
Trots ökande bevis för att Omicrons symtom är mildare, har tonen från den brittiska regeringen över hastigheten för infektioner från varianten blivit allt mer orolig. Bekräftelsen på att Storbritannien hade sett sitt första Omicron-relaterade dödsfall hjälpte inte heller känslan, med bristen på detaljer kring omständigheterna kring det bara tjänade till att öka den övergripande osäkerheten.
Amerikanska marknader föll tillbaka kraftigt också, med resor och fritid som också ledde vägen lägre, vilket i sin tur fungerade som en broms på den bredare marknaden, vilket drog ned Nasdaq kraftigt, eftersom investerare minskade risken inför avslutningen av morgondagens Fed-möte .
Denna mjukhet ser ut att översättas till en försiktig europeisk öppning, med dagens fokus på de senaste arbetslöshetssiffrorna i Storbritannien för oktober och amerikanska PPI-siffror för november.
Om Bank of Englands guvernör Andrew Bailey menade allvar när han sa att han tittade på brittiska arbetsmarknadsdata efter ledtrådar om huruvida han skulle höja räntorna, så gav förra månadens arbetslöshetsdata honom färre ursäkter för att inte agera med en blygsam räntehöjning denna vecka.
ILO:s arbetslöshetsmått för de tre månaderna fram till september sjönk tillbaka till 4,3 %, med månadssiffran för september som föll till 3,9 %, medan vakanserna steg till ett nytt rekord på 1,17 miljoner för de tre månaderna fram till oktober, en ökning med 64 000. Utöver hans oro över högre inflation, bör dagens arbetslöshet och morgondagens inflationsdata vara körsbäret på toppen, när det kommer till en räntehöjning senare i veckan.
Oavsett hur de senaste händelserna kring Omicron-varianten ökar osäkerheten, finns det ingen garanti för att en anständig uppsättning arbetslöshetssiffror idag, och ytterligare en ökning av den totala KPI, kommer att skjuta upp oss för en räntehöjning på torsdag.
Förväntningarna är att ILO-arbetslösheten ska sjunka ytterligare till 4,2 %, även om vi skulle kunna sjunka ännu lägre, om trenden för en månad som sågs i september, replikeras till oktober.
Under normala omständigheter skulle detta säkert ha utlöst någon form av reaktion från centralbanken, men med införandet av skärpta restriktioner i slutet av förra veckan och hotet om fler på väg fram till jul, är det nu ganska troligt att Bank of England kommer att vänta till februari, med alla de risker som eventuella förseningar kan medföra. Genomsnittlig veckoförtjänst ex bonusar förväntas falla från 4,9 % till 4 %.
Efter att ha sett USA:s KPI för november komma in på 6,8 % förra veckan, upp från 6,2 % månaden innan och dess högsta nivåer sedan 1982, skulle du få förlåtelse för att tro att räntorna kanske skulle ha pressat upp kraftigt. Faktum är att de gjorde tvärtom och föll tillbaka kraftigt. Detta framstår som en ganska udda reaktion, i en tid då inflationsriskerna visar små tecken på att nå en topp.
En anledning till nedgången i räntorna var kanske tron att KPI-talet kunde ha kommit in högre, vilket om det hade kunnat föranleda ett skarpare svar från Federal Reserve när de avslutar sitt möte i morgon.
Detta kan mycket väl vara lite för tidigt, särskilt med amerikanska PPI för november som kommer ut senare idag. Som en ledande indikator för KPI har den visat sig vara ganska korrekt under de senaste månaderna och förväntas fortsätta att röra sig högre från där den var i oktober, då den kom in på 8,6 %. Som en påminnelse låg USA:s PPI på 1,7 % i januari och väntas i dag stiga till 9,2 % och upp till 7,2 % exklusive mat och energi.
För de på FOMC som har slagit larm om inflationen under de senaste månaderna, kommer denna eftermiddags avläsningar sannolikt bara att förstärka dessa inflationsoro, med ytterligare tryck uppåt förväntas fortsätta under de kommande veckorna och månaderna.
Ett starkt PPI-tal här kan mycket väl tvinga FOMC att accelerera morgondagens nedtrappning utöver den fördubbling som för närvarande förväntas av marknaderna.
EUR/USD – har hittills misslyckats med att ta sig över 1,1385-området, vilket håller trycket på nedsidan. Det viktigaste stödet ligger kvar på novembers lägsta nivå på 1,1185, såväl som 1,1160-nivån. En flytt genom 1,1420 talar för en flytt tillbaka till 1,1520-nivån.
GBP/USD – har hittills lyckats hålla sig över 1,3160-området, och medan vi gör det kan vi gå tillbaka mot 1,3400-området. En paus på 1,3160 öppnar 1,3000-nivån. Vi måste återhämta oss över 1,3300-nivån för att stabilisera oss och gå mot 1,3500-nivån.
EUR/GBP – trots en kort squeeze till 0,8600-området förra veckan ser euron fortfarande svag ut och faller snabbt tillbaka under 200-dagars MA igen. Stödet ligger kvar på 0,8480-nivån och måste bryta under denna nivå för att minska risken för ytterligare vinster.
USD/JPY – 114,00-nivån fortsätter att fungera som motstånd. Ett genombrott 114.00 har potential att rikta in sig på 115.00-området. 112,50-nivån ser fortfarande ganska stabil ut för tillfället. En rörelse under 112,50-nivån riktar sig mot 111,80-området.
[ad_2]
Source link