Efter en anständig start på veckan har de europeiska marknaderna genomgått en kraftig förändring av känslan de senaste två dagarna med DAX som fallit kraftigt till en månadslåg i går, och de amerikanska marknaderna drabbades också av en liten förtroendekris, även om förlusterna har varit måttliga hittills.

Det har varit anmärkningsvärt att en del av den bullriga augusti nu ger vika för spekulationer om hur mycket centralbanker kan lätta på de nuvarande stimulansnivåerna i en ekonomisk miljö som redan börjar visa tecken på avmattning.

Dagens europeiska öppna ser ut att bli negativt, på grund av gårdagens svagare amerikanska stängning och svaghet på Asiens marknader i morse.

Detta leder oss till dagens räntemöte i Europeiska centralbanken mitt bland spekulationer om att banken kommer att vara den första av de stora centralbankerna som meddelar början på en avsmalnande till sitt program för inköp av tillgångar.

Med tanke på den nuvarande miljön verkar detta mycket optimistiskt och ställer sig frågan om det är ytterst trovärdigt för Europeiska centralbanken att ens överväga att minska sitt program för tillgångsköp i en tid då ekonomisk tillväxt i den globala ekonomin och Europa börjar visa tecken av att sakta ner?

Från prisåtgärden de senaste dagarna på obligations- och aktiemarknaderna finns det några som tydligt tror det, och medan det är fallet med Federal Reserve kan man göra ett argument för att lätta på acceleratorn i slutet av året , det är svårt att göra ett liknande fall i Europa.

Det är sant att rubriken KPI sköt upp till 3% i augusti flash -siffror tidigare denna månad, och en tio år hög, men kärn -KPI är mycket lägre med 1,6%, och har i allmänhet varit en mycket mer exakt återspegling av EU -inflationen över senaste tio åren.

Det växer verkligen oro över bankens olika program för inköp av tillgångar, men det är egentligen inget nytt, och även om hökarna utan tvekan kommer att göra mycket buller, som de alltid har gjort, är det högst osannolikt att något konkret kommer från dagens möte ännu mer inför det tyska valet som väntas den 26 september.

Dessutom gick ECB: s ordförande Christine Lagarde väldigt långt i juli för att ta ställning till mandatbytet, för att låta centralbanken tolerera tillfälliga inflationsöverskridanden till sitt politiska mål och i sin tur förhindra politiska misstag av det slag som såg ECB höja räntorna 2008 och 2011. Nu föreslår ingen att det är vad som kommer att hända här, men det skulle vara en konstig typ av meddelande att skicka med tanke på den förändringen, om ECB skulle avta vid första tecknet på ett stort hopp i KPI som sannolikt är övergående.

ECB ser för närvarande 80 miljarder euro i månaden obligationer som köps varje månad under PEPP, och som beräknas löpa till slutet av mars 2022. Det är osannolikt att det beloppet kommer att ändras med tanke på den nuvarande ekonomiska bakgrunden, även om det finns några som föreslår att vi kan se en minskning till 60 miljarder euro.

Detta skulle vara en risk med tanke på den höjning vi redan sett denna vecka i avkastningen över hela blocket, och av den anledningen kan det vara klokare att vänta till december.

EURUSD-hittade stöd på 1.1800-området och 50-dagars MA igår. Ett avbrott under 1.1800 öppnar området 1.1750 och tidigare nedgångar vid 1.1660. Motstånd kvarstår på området 1.1910.

GBPUSD – återhämtade sig från 1,3725 -området men måste trycka tillbaka och hålla över 1,3780 för att signalera en återgång till 1,3900 -området och topparna förra veckan.

EURGBP – fortsätter att hitta luften lite tunn ovanför 0.8610 -området, men måste pressa tillbaka under 0.8550 -området för att rikta en avkastning till 0.8520. Ovanför 0,8610, riktar sig till 0,8640 -nivån.

USDJPY – kämpar fortfarande under 110,50, men det går inte riktigt någonstans för tillfället. Om vi ​​kan hålla över 110,00 är 111,00 möjligt. Under 110,00 omvärderar området 109,10.Source link