Marknadsöversikt. Alla ögon på avkastningen efter fredagens jobbrapport pekar på en stram arbetsmarknad

[ad_1]

forex_nyheter_11Det var en vecka med två halvor för europeiska aktiemarknader förra veckan, som fick ett flygblad under de tre första dagarna med Stoxx600, vilket satte ett nytt rekord, tillsammans med CAC40 och FTSE100 som flyttade över 7 500 för första gången sedan februari 2020.

Den senare delen av veckan visade sig vara mer utmanande efter att de senaste minuterna från Federal Reserve visade ökad oro bland många Fed-tjänstemän för höga och ihållande inflationsnivåer, med resultatet att de flesta av uppgångarna under veckan försvann, även om FTSE100 var kunna prestera mycket bättre och avsluta veckan väldigt mycket på framfoten.

De amerikanska marknaderna, å andra sidan, hade en mycket mer negativ vecka, som reagerade på en kraftig ökning av kort- och långräntorna, samt oro för att Federal Reserve kan tvingas agera mycket mer aggressivt för att dra ner räntorna från noll för att avvärja en inflationschock.

Fredagens lönerapport gjorde ingenting för att lindra dessa farhågor, trots på ytan ännu ett nedslående rubriknummer, med 199 000 jobb tillsatta, långt under 450 000 konsensus.

För andra månaden i rad föll rubriksiffran långt under förväntningarna, men på alla andra nivåer var jobbrapporten mycket mer positiv.

Arbetslösheten sjönk igen, denna gång till 3,9 %, och tillbaka till nivåerna som den var pre-pandemi, medan deltagandegraden kom in på 61,9 %.

Ännu viktigare är att lönerna var mycket mer motståndskraftiga och steg med 4,7 %, klart över förväntningarna på 4,2 %, medan novembersiffrorna reviderades upp till 5,1 % från 4,8 %. Dessa lönesiffror verkar vara det som har satt press uppåt på räntorna, eftersom det blir mer uppenbart att Fed håller på att ta slut på ursäkter för att inte höja räntorna under de kommande månaderna.

När man tittar på i omgången, verkar fredagens rapport antyda att även om det finns gott om lediga platser, verkar det vara liten aptit att fylla dem. I både november och december har antalet tillsatta jobb varit en besvikelse, vilket skulle tyda på att även med amerikanska arbetsgivare som måste betala för att få folk tillbaka till arbetskraften, verkar arbetarna inte ha bråttom att återvända, trots över 10 miljoner vakanser och bara 3 miljoner färre arbetare.

Detta är något som kan se ytterligare press uppåt på lönerna under de kommande veckorna och månaderna och kommer säkerligen att vara en tankeställare för Fed-tjänstemän när de tittar på tidslinjen för när de ska göra sitt första steg på räntorna.

Som sådan, när vi ser mot denna veckas marknadsfokus och dagens europeiska öppna, kommer det primära fokuset sannolikt att ligga på veckans amerikanska KPI-siffror för december, vilket sannolikt kommer att ge ytterligare krydda till diskussionen med uppskattningar om att vi skulle kunna se rubriken siffran kom in på 7,1 %, upp från 6,8 % i november.

Förra veckans höjning av räntorna tog ut sin rätt på de amerikanska aktiemarknaderna, och Nasdaq 100 i synnerhet, med sin största veckoförlust sedan februari 2021, medan det amerikanska 10-året såg en en veckas uppgång med 25 punkter, som stängde på 1,76 %, efter att ha en kort tid till ett beröringsavstånd på 1,8 %.

Trots uppgången i räntorna under den senaste veckan har fallet på aktiemarknaderna varit relativt begränsat, men ytterligare svaghet på obligationsmarknaderna kan översättas till ytterligare svaghet på aktiemarknaden under de kommande dagarna, särskilt om amerikanska 10-åriga räntor rör sig med 1,8 % mot 2 % .

Ränteökningen har inte varit ett unikt amerikanskt fenomen, med räntorna i Storbritannien och Europa som också stiger kraftigt.

Den tyska KPI-inflationen steg till 5,3 % förra månaden och den högsta nivån sedan 1992, medan EU:s KPI steg till rekordhöga 5 %, vilket bidrog till att driva den tyska Bund-räntorna upp till ett beröringsavstånd på 0 %, och stängde på sin högsta nivå sedan dess. maj 2019 till -0,04 %, då handlare spekulerade i utsikten att ECB mycket väl kan behöva höja räntorna senare i år, trots insisterande från ECB:s tjänstemän att detta inte var troligt att hända.

Detta framstår som önsketänkande från marknadernas sida. ECB har inte råd att ens överväga att höja räntorna, med tanke på de svaga offentliga finanserna i de europeiska länderna som har mycket höga skulder i förhållande till BNP-nivåer och som behöver lånekostnader för att förbli låga.

Den brittiska guldräntorna såg också en stor ökning förra veckan och steg över 20 bps till 1,18 %, vilket hjälpte pundet att överträffa den amerikanska dollarn och varannan G10-valuta under den första handelsveckan 2022.

Förra veckans rally i pundet var också den tredje på varandra följande veckouppgången mot US-dollarn, dess bästa lopp sedan maj förra året, eftersom spekulationerna växer om att ytterligare ett steg i kurserna kan komma så snart som nästa månad.

Veckans huvudfokus, förutom den amerikanska KPI-rapporten i december, kommer också att ligga på de senaste kinesiska handelssiffrorna och detaljhandeln i USA.

EUR/USD – Fredagens återhämtning har sett euron återhämta sig från under 1,1300, men vi har fortfarande motstånd vid 1,1385-området och topparna i december. Biasen förblir mot baksidan; dock kunde vi se en squeeze högre, på en rörelse genom 1,1420 på kort sikt. Vi har för närvarande trendlinjestöd på 1,1280.

GBP/USD – efter att ha återhämtat sig mot 1,3600-området har vi trendlinjemotstånd strax ovanför här från fjolårets topp på 1,4250. För att bryta nedåtgående momentum måste vi bryta denna trendlinje. Support kommer nu in på 1,3420 och förra veckans lägsta nivåer.

EUR/GBP – bruten under novembers lägsta nivå på 0,8450 med risken att vi nu går mot 0,8280-området och de lägsta 2020. Har för närvarande visst stöd vid 0,8330-området. Motstånd kommer in på 0,8380-nivån och bakom det på 0 8450.

USD/JPY – tog slut vid 116,35 förra veckan, men för att uppåtmomentumet skulle minska skulle vi behöva se en rörelse tillbaka under 114,80-området. De högsta i december 2016 på 118,60 förblir nästa mål medan de överstiger 114,70.

[ad_2]

Source link