Marknadsöversikt. Alla blickar mot ECB när marknaderna ger en riktlinjeändring

[ad_1]

ECB_1Två dagar efter måndagens kraftiga nedgångar genomgick marknaderna en fullständig och fullständig stämningsförändring igår, med europeiska aktier som nästan utplånade sina förluster för veckan, med FTSE100 stängde strax under 7000, bara en dag efter att ha nått en tre månaders låg. USA: s 10-åriga avkastning gick också tillbaka, eftersom tillväxtproblemen minskade.

Amerikanska marknader återhämtade sig, och till skillnad från marknader i Europa återhämtade sig veckans förlorade mark med gårdagens positiva avslutning.

Bekymmer för att stigande Delta-infektioner kan sakta ner den ekonomiska återhämtningen verkar ha ställts åt sidan för tillfället, efter en dag med positiva handelsuppdateringar som visade att företaget trots allt skulle kunna uppfylla förväntningarna på helårets intäkter och vinster.

Dagens europeiska öppna ser ut som om det mycket väl kan vara positivt inför dagens Europeiska centralbankräntemöte, som nyligen gett kommentarer från ECB: s ordförande Christine Lagarde, skulle kunna visa sig mycket mer insikt i ECB: s politik under de kommande 18 månaderna än vad man ursprungligen trodde två veckor sedan. Med Federal Reserve-mötet som kommer att förfalla nästa vecka kommer de närmaste dagarna troligen att vara avgörande när det gäller framtida politiska överväganden eftersom Delta-variantinfektioner stiger över hela världen.

Fram till nyligen hade det varit låga förväntningar runt detta möte efter det att det senaste mötet såg Europeiska centralbanken uppgradera sina BNP-prognoser för 2021, från 4% till 4,6%.

Under de senaste månaderna har det funnits en viss underliggande klag bland nordeuropeiska länder om takten på tillgångsköp och en insistering på att de måste avslutas senast i mars 2022. Med virusfall som stiger igen och vissa delar av den europeiska ekonomin är sårbart för stigande infektionsnivåer. osannolikt att ECB någonsin kommer att kunna dra tillbaka stöd vid en tidpunkt då den ekonomiska aktiviteten fortfarande är långt ifrån att återgå till normal.

Vi har redan hört att ECB kommer att ändra sitt inflationsmandat för att försöka ge sig själv mer flexibilitet än penningpolitiken.

Dess tidigare mandat var att hålla inflationen på eller under 2% på medellång sikt. Dess nya mandat ger centralbanken ett mer flexibelt och doviskt inflationsmål på 2%, samtidigt som det antar ett asymmetriskt inflationsmål på 2% på medellång sikt.

Denna förändring gör det möjligt för centralbanken att tolerera tillfälliga inflationsöverskridningar till sitt politiska mål och i sin tur förhindra politiska misstag av det slag som såg ECB höja räntorna 2008 och 2011.

Även om det är en helt förnuftig åtgärd inför det, kan detta bara beskrivas som en förändring av stil än substans, med tanke på ECB: s fullständiga brist på framgång i att uppfylla sitt tidigare mandat.

Vi kan förvänta oss att höra mer om hur ECB förväntar sig att uppnå detta när Christine Lagarde håller sin presskonferens senare i dag, tillsammans med detaljer om ett kommande politiskt skifte om den framåtriktade vägledningen om PEPP-programmet som hon pratade om tidigare denna månad.

För närvarande ligger den på 1 € 85 miljoner euro och kommer att löpa till minst mars 2022. Detta datum kan mycket väl skjutas ut, med tanke på hennes kommentarer att nödstimulans inte kommer att avvecklas snart.

Före de senaste händelserna kan det ha varit stort motstånd mot en förlängning efter mars 2022, men de tragiska översvämningarna över Västeuropa kan förändra berättelsen här på grund av den ekonomiska skada som orsakats i Tyskland, Belgien och Nederländerna. Detta kan innebära att dessa vägledningsändringar kan få en mer sympatisk hörsel än vad som kanske var fallet för två veckor sedan.

De offentliga utgifterna i Tyskland var redan på uppåtgående spår på grund av pandemin, och de senaste händelserna kommer sannolikt att se att dessa utgifter går ännu högre eftersom regeringen ser ut att bygga upp stora delar av sina översvämningsskadade hjärtat under de kommande månaderna och åren.

I mars planerade Tyskland att låna 240,2 miljarder euro i år, 60 miljarder euro mer än ursprungligen planerat för att mildra pandemin. Samtidigt planerade finansminister Olaf Scholz också planer för 2022 och en extra upplåning på 81,5 miljarder euro, vilket totalt tog till 320 miljarder euro under de kommande två åren.

Detta antal ser ut att gå högre med tanke på att Tysklands skuldbroms möjliggör att nettolånet ökar i en nödsituation.

Nya händelser uppfyller helt klart denna klassificering, och även om det har krävts en återgång till sparsamhet när Covid har passerat, finns det en tydlig sannolikhet att översvämningarna mycket väl kan förändra hela dynamiken när det gäller balanserade budgetar.

Amerikanska veckors arbetslösa anspråk förfaller också och förväntas falla blygsamt till 350 000 från 360 000.

EURUSD – marginellt nytt låg men fortfarande hölls över 1,1750-nivån igår. Ett steg under 1.1750 öppnar igen lägsta mars vid 1.1700. Vi måste se en rörelse genom 1.1880-nivån för att signalera en flyttning till området 1.1975.

GBPUSD – hittade stöd över 1,3570-nivån och februari-lägen igår. Vi måste se en återhämtning över 1,3800-nivån för att stabilisera och minimera risken för ytterligare förluster.

EURGBP – gårsdagens press kom motstånd strax under 0,8680 och gled tillbaka mot 0,8600-området. Support kommer in på 0,8580-nivån som måste hållas för att förhindra en återgång till lägsta nivåer på 0,8520.

USDJPY – fortsätter att röra sig högre efter att ha hittat stöd på 109,00-nivån tidigare i veckan. har anständigt molnstöd. Ett steg över förra veckans högsta på 110,65 öppnar ett steg mot de senaste topparna på 111.65.

[ad_2]

Source link