Marknadsöversikt. 50bps eller 75bps, det är frågan

[ad_1]

news_pic_6Aktiemarknaderna fortsätter att se känsliga ut för ytterligare förluster, liksom obligationsmarknaderna, efter att räntorna steg igen i går.

De europeiska marknaderna genomgick ytterligare en negativ session, liksom de amerikanska marknaderna, och föll för femte dagen i rad, inför dagens FOMC-räntebeslut, där centralbanken måste brottas tillbaka kontrollen över en berättelse som verkar vara på väg att ta slut, med den amerikanska 2-årsavkastningen upp över 80 bps bara denna månad, med 50 bps av den ökningen under de senaste 3 dagarna.

Volatiliteten sedan i fredags ser ut att manifestera sig i en något fastare europeisk öppning senare i morse, efter att kinesisk ekonomisk statistik kom in något bättre än väntat.

Med priserna stigande som de har varit, har konsumenten varit i centrum för huruvida vi kommer att börja se efterfrågeförstöring, eftersom mat och energi prioriteras framför andra diskretionära utgifter.

I USA har konsumenten varit anmärkningsvärt motståndskraftig trots att konsumenternas förtroende kraschar, medan restriktioner i Kina har strypt den interna efterfrågan de senaste månaderna.

I början av detta år fanns en utbredd optimism om att den kinesiska ekonomin skulle kunna växa med 5,5 % i år.

Detta mål ser nu ouppnåeligt ut med tanke på de restriktioner som har varit på plats sedan mars. I mars minskade detaljhandelsförsäljningen i Kina med -3,5 %, den första nedgången sedan juli 2020 och den största nedgången sedan april 2020 när Kina var på väg ur sin första landsomfattande lockdown.

I april såg vi ytterligare en brant nedgång, på -11,1%, en ännu större nedgång än den förväntade nedgången på -6,6%, samtidigt som industriproduktionen också avtog kraftigt och föll -2,9%, mot en förväntan om en liten uppgång på 0,5%.

Morgonens majsiffror såg en blygsam förbättring till -6,7%, mot en förväntning om en nedgång på -7,1%, men det är klart att efterfrågan är fortsatt svag och det är osannolikt att vi kommer att se en V-formad återhämtning under de kommande månaderna.

Industriproduktionen kom in på 0,7%, en blygsam förbättring från -2,9%.

Å andra sidan har detaljhandelsförsäljningen i USA varit mer motståndskraftig med anständiga uppgångar varje månad i år, trots att konsumenternas förtroende sjunkit. Den amerikanska arbetsmarknadens motståndskraft kan mycket väl vara till hjälp här, men det är svårt att inte undgå känslan av att efter en uppgång på 0,9 % i april är vi försenade med en avmattning eller nedgång. De senaste månaderna har man sett stora vinster i konsumentkrediter på en nivå som verkar ohållbar, eftersom högre mat- och bensinpriser tynger efterfrågan. Förväntningarna är en blygsam ökning på 0,1 %, men det skulle inte förvåna att se den första nedgången i detaljhandeln i USA i år.

Fram till för en vecka sedan var det ganska slam dunk att Fed skulle höja räntorna i dag med ytterligare 50 punkter till 1,5 %, för att följas av ytterligare 50 punkter i juli.

Denna kalkyl har skiftat ganska kraftigt sedan förra fredagens KPI-rapport i maj till marknaderna som prissatte 75bps på grund av ett enda KPI-utskrift på 8,6%, på grund av oro för att Federal Reserve hamnar bakom kurvan när det gäller att hantera klibbiga inflationsförväntningar.

För att lägga åt sidan varför en enskild datapunkt kan föranleda en så plötslig förändring, har det varit uppenbart i flera månader nu att centralbanker har legat bakom kurvan. Det här är inte nytt.

Verkligheten är att centralbankerna ligger så långt efter kurvan att de inte kan se kurvan. Som sagt, det betyder inte att en flytt med 75 bps idag är en bra idé.

Det kommer inte, eftersom det gör så sent på dagen, särskilt med tanke på den konsekventa vägledningen för en 50bps-rörelse under de senaste veckorna, och ger intrycket av en Fed som tappar kontrollen över händelserna och uppvisar en viss nivå av panik över inflationsbanan.

Det är viktigt för Fed att ta ett steg tillbaka och titta på den bredare bilden, och i synnerhet gårdagens PPI-siffror. Dessa är mycket mer av en ledande indikator för KPI, och visade att inflationen redan saktar ner, med kärnpriserna som når sina lägsta nivåer sedan november förra året på 8,3 %.

Om Fed verkligen vill hävda att det är databeroende, så är det inte bra att plötsligt utföra en policypivot under blackoutperioden, särskilt om rapporterna stämmer att det har varit anonym briefing till vänliga journalister för att förbereda marknaderna för en 75bps flytta. Det är inte så en centralbank som vill bli tagen på allvar ska bete sig i en blackout-period, och veckans utbrott på obligationsmarknaden har varit en konsekvens av det.

En ansvarsfull Fed skulle försöka brotta tillbaka berättelsen och göra vad den sa att den skulle göra, vilket innebär att vi måste se 50 bps idag, med en hökaktig pivot åtminstone, särskilt om den vill tas på allvar när det kommer till framtiden vägledning.

Det är inte heller uppenbart vad en pivot till 75bps skulle uppnå när Fed helt enkelt kunde leverera en 50bps höjning, idag och sedan kasta utsikten på 75bps i hatten för juli, såväl som september. Med tanke på att marknadsprissättningen hade varit för en möjlig paus i september är det fortfarande en hökisk pivot, och vägledning tenderar att vara halva striden när det kommer till policyjusteringar.

Som sådan verkar det mer troligt att vi kommer att se en rörelse på 50 bps idag, tillsammans med hökisk guidning för 75 bps i juli, såväl som i september, men mycket beroende av data.

När det gäller vägledning kommer mycket att bero på hur Fed ser lämpligt att uppdatera sina inflationsprognoser som fortfarande ligger långt under nuvarande nivåer. I mars uppgraderade FOMC inflationsprognoserna för 2022 till 4,3 % från 2,6 % och 2023 till 2,7 % från 2,3 %. Räkna med att se uppgraderingar av dessa, medan FOMC nedgraderade BNP till 2,8 % 2022 och 2,3 % 2023.

Den här månaden startar också programmet för att minska balansräkningen som börjar med 47,5 miljarder USD, och stiger till 95 miljarder USD i månaden efter 3 månader.

EUR/USD – en övergång till paritet förblir den underliggande biasen genom de lägsta förra månaden och 2017 års lägsta nivåer på 1,0340/50. Detta är fortfarande en viktig barriär för en utveckling mot paritet. Motståndet ligger nu på 1,0630, liksom trendlinjemotståndet från topparna i år på 1,0720.

GBP/USD – pundet har sett ytterligare svaghet falla under 1,2000-området och falla till 1,1930, innan det återhämtade sig. Ett avbrott under 1,1950 öppnar för utsikterna för bottennivåerna i mars 2020. 1,2160-området blir nu motstånd, och över det till 1,2450.

EUR/GBP – rasade genom 0,8600-området, överspillande mot apriltopparna 2021 på 0,8720-området, innan det halkade tillbaka. En rörelse genom 0,8730 riktar sig till 0,9000-området.

USD/JPY – tryckt över 135,20-området och ser ut att röra sig uppåt mot 137,20-området. Stöd tillbaka vid 133.00-området.

[ad_2]

Source link