Som läsarna kanske redan vet går tyskarna till valurnorna söndagen den 26 september för att välja en ny förbundsdag eller ett federalt parlament. Med stor sannolikhet kommer två eller tre partier att behöva bilda en koalition efter de första resultaten för att avgöra vem som ska efterträda Angela Merkel, som avgår efter 16 år som kansler.
Inför det omstridda valet delar vi en serie artiklar som analyserar hur stora marknader kan reagera under olika scenarier, med början i dagens blick på euron.

Tysklands ekonomi är den överlägset största i eurozonen och står för nästan 30% av områdets totala BNP, så stora politiska utvecklingar i landet är mycket relevanta för alla som handlar med den gemensamma valutan. Efter mer än ett och ett halvt decenniums styre av Merkels konservativa parti Kristdemokratiska unionen/Kristen social union (CDU/CSU) pekar mätningarna på ett hårt omstridt lopp mellan CDU/CSU, mitt-vänster socialdemokratiska partiet (SPD) och det liberala gröna partiet:

Tysk valprognos Tysk valprognos


Källa: The Economist
Nedan undersöker vi de möjliga konsekvenserna för euron under koalitioner som leds av var och en av dessa tre parter, även om koalitionspartnern (erna) naturligtvis också kommer att ha stor inverkan på politiken och marknadens reaktion:

1. En SPD-ledd koalition
Med en (marginell) ledning i mätningarna när vi går till press är en koalition som leds av center-vänster SPD bland de mest troliga scenarierna. Medan CDU/CSU fungerade som juniorkoalitionspartner under de senaste åtta åren kunde CDU genomföra en höjning av minimilönen och ändringar av arbetslagarna. Under ledning av Tysklands nuvarande finansminister och rektor Olaf Scholz kan en CDU-ledd koalition vara det mest ”status quo” -scenariot för eurohandlare, trots förändringen i det ledande partiet.

SPD kan vara mer sannolikt än CDU att driva på ytterligare finanspolitisk stimulans (dock inte i extrem utsträckning), vilket kan ge en kortsiktig boost för Tysklands ekonomi och euron när landet fortsätter att hantera nedfallet från den pågående COVID pandemisk.

2. En CDU/CSU-ledd koalition
Angela Merkel kommer att bli en tuff handling att följa, och det ansvaret kan mycket väl falla på Armin Laschet, premiärminister i Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest befolkade stat. Med CDU/CSU och SPD till synes oense efter åtta års koalition skulle en CDU/CSU -seger senare denna månad sannolikt resultera i en ny koalition och ett konservativt politiskt skifte. Om det leder till mindre finanspolitisk stimulans och/eller invandring kan det tynga på tillväxtutsikterna för Tysklands ekonomi och ge en potentiell motvind för euron.

3. En grönledd koalition
Det sägs att marknaderna absolut hatar osäkerhet, och en seger av det vänsterlutade gröna partiet, med Annalena Baerbock i spetsen, skulle säkert införa en stor dos av osäkerhet i Tysklands politik. Partiet förespråkar en ambitiös klimatförändringspolitik, utbredda offentliga investeringar och djupare europeisk integration, vilket säkert kan ge ett ekonomiskt lyft på kort sikt för landet, men om det driver Europeiska centralbanken att hålla sin penningpolitik lättare längre, euron kan kämpa när handlare kommer överens med en dramatisk förändring av de politiska förväntningarna.

Även om ovanstående beskriver tre olika scenarier på hög nivå att titta på, tillsammans med de potentiella konsekvenserna för euron, finns det otaliga permutationer av koalitioner som handlare måste sikta igenom i valets spår.

Var noga med att hålla ögonen öppna för mer vår analys och eventuella relevanta uppdateringar under den sista sträckan före och första reaktionen efter, denna månads efterlängtade valresultat.Source link