Guldpriset väller sig trots mjuk US-dollar och livlig riskaptit. Kommer XAU/USD att rally?

[ad_1]

Guld, XAU/USD, US Dollar, USD, Råolja, EUR, ECB, AUD, RBA – Talking Points

  • Guld försmäktar nära den senaste låga trots att andra metaller ser uppgångar
  • APAC aktier flyttard högre, sällskap av råvaror och associerad valutor
  • ECB sätter rörelseräntor på torsdag. Kommer en Fed-rörelse att lyfta USD ytterligare?

Guld fortsätter att kämpa för att lyfta sig från de senaste bottennivåerna trots att den amerikanska dollarn rörde sig lägre denna vecka. USD (DXY)-indexet har fallit med cirka 1,3 % hittills i veckan, medan guld hittills bara har ökat med 0,3 %.

Den svagare amerikanska dollarn tillskrivs ett antal faktorer som också har stärkt aktiemarknaderna samt tillväxt och råvarurelaterade valutor.

Marknaden har minskat möjligheten att Fed höjer räntorna med 100 punkter och förväntar sig istället 75 bps nästa vecka. Flytten bort från tillflyktsorter illustreras kanske bäst av att riktmärket för 10-åriga statsobligationer rör sig tillbaka över 3 %.

Aktiemarknaden verkar ha fått stöd av en uppfattning om att kanske alla dåliga nyheter är kända.

Netflix fick ett lyft när de meddelade att de tappade färre prenumeranter än vad marknaden förutspått. Twitter vann också efter att en domare tillät dem att fasta i en rättegång mot Elon Musk.

Majs och sojabönor är lägre den här veckan på gynnsamma väderprognoser i USA. Vete är något högre efter att Egypten avbröt ett anbud och försöker fylla på med silor.

Den senaste nedgången i järnpriset stabiliserades idag efter att gruvjätten Vale SA meddelat att de kommer att minska järnmalmsproduktionen. Stål fick också ett visst stöd medan andra basmetaller är relativt oförändrade under den asiatiska sessionen.

Kina höll priserna stabila trots spekulationer om att den 5-åriga primräntan (LPR) kan ha sänkts för att dämpa missnöje från bolåneinnehavare av ofullbordade projekt. Det finns en växande oro för att effekterna av att kinesiska byggare går i konkurs kan spridas från utvecklare och finansmarknader och till huvudgatan.

Osäkerheten om gasflödet genom Nordstream 1-rörledningen kvarstår eftersom Europa siktar på att minska gasförbrukningen med 15 %, med rädsla för att Moskva kan minska gastillförseln nästa vinter.

Råoljan lättade idag med WTI-terminskontraktet under 104 fat dollar och Brent-kontraktet läckte under 107 fat dollar.

EUR/USD gick upp på grund av växande spekulationer om att ECB kommer att gå för en höjning på 50 bp på torsdag. Marknaden är uppdelad mellan 25 och 50 bps med 37,5 bps prissatta på OIS-marknaden (overnight index swap).

AUD/USD är högre efter att RBA:s guvernör Philip Lowe talade idag och bekräftade behovet av att ta itu med inflationen nu för att undvika mycket högre räntor längre ner i spåret. Detaljer om en granska till RBA tillkännagavs samtidigt.

Efter UK CPI idag kommer även Kanada att se KPI-siffror och Tesla kommer att rapportera intäkter.

Den fullständiga ekonomiska kalendern kan ses här.

Guld (XAU/USD) Teknisk analys

Guld finns kvar i en fallande trendkanal och har hållit sig i ett snävt intervall sedan det låg på 1697 förra veckan. Den nivån kan ge stöd om den testas igen. Under det kan den lägsta mars 2021 på 1677 också ge stöd.

På ovansidan kunde brytpunkterna 1722, 1753 och 1787 ge motstånd.

GULDKARTA

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter[ad_2]

Source link