Guldpriserna stiger vid sidan av dollarn som Ukraina, Fed oroar sig för marknaderna


GULD, RÅOLJA, US DOLLAR, FED, UKRAINA – Talking Points:

  • Guldpriserna stiger, råoljeterminer spred sig bredare när förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina avstannar
  • Amerikanska dollar och obligationsräntor högre när Feds förväntningar om höjningar fortsätter att växa
  • S&P 500-terminer markerar risk-off-stämning men tunn likviditet kan begränsa uppföljningen

Finansmarknaderna var på ett surt humör i tunn handel i början av handelsveckan. De flesta globala börser var stängda för påskhelgen, vilket drog ner likviditeten. Det kan ha bidragit till överdimensionerade rörelser, som sedan skulle kunna kämpa för uppföljning när deltagandenivåerna byggs upp igen.

Bekanta bekymmer verkade vara i spel. Skillnaden mellan första och andra månaden WTI råoljeterminer ökade, vilket talar för en ökad premie på kortsiktig leverans. Det kan tala för att återvända farhågor om försörjningsstörningar eftersom Kreml signalerar ett återvändsgränd i förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina.

Samtidigt blev 2022 års Feds räntehöjningsbana som implicerades i ränteterminer brantare. 225 räntepunkter (bps) i höjningar är nu prissatta för detta år, vilket innebär att tre av de återstående sex policymötena i år kommer att ge en överdriven ökning med 50 bps. Hastigheterna justeras vanligtvis i steg om 25 bps.

Bellwether S&P 500-terminer föll tillsammans med sentimentkänsliga valutor som den australiensiska dollarn mot denna bakgrund. Den anti-risk amerikanska dollarn och japanska spårade talande högre. Guldpriserna steg också, vilket tyder på att geopolitiska darrningar uppvägde avkastningen och Greenback i deras inflytande över den gula metallen.

Chart skapat med TradingView

Uppskattad kinesisk BNP-data misslyckades med att imponera. Världens näst största ekonomi växte med 4,8 procent på årsbasis under första kvartalet i år, vilket överträffade prognosen som kräver en expansion på 4,2 procent. Detaljhandelsförsäljningen minskade dock med mer än väntat 3,5 procent på årsbasis i mars mitt i förnyade Covid-nedstängningar och arbetslösheten steg.

Strålkastaren riktas nu mot ett tal från St. Louis Fed-president James Bullard, den mest högljudda höken i den politiska FOMC-kommittén. Ett välbekant manus som uppmanar till aggressiv stimulans tillbakadragande kanske inte är mycket av en överraskning, men Mr Bullards kommentarer har tidigare lyckats flytta marknader ändå.

På företagens vinstfront kommer rapporter för första kvartalet från Bank of America, BNY Mellon och Charles Schwab. Valutahandlare kommer sannolikt att vara mer intresserade av dessa toppekonomiers vägledning om inflationen och effekterna av Feds kommande åtstramningscykel än rubrikresultaten för årets första tre månader.

GULD TEKNISK ANALYS

Guldpriserna verkar vara på väg att testa den noggrant bevakade siffran på $2000/oz på nytt. En daglig stängning över motstånd vid 2009.17 – en svänghög förstärkt av 38.2% Fibonacci-förlängningen – ser efterföljande barriärer vid 2040.16 (50 % Fib) och 2075.14 (hög i augusti 2020, 61,8 % förlängning).

Stödet på kort sikt markeras av 23,6 % Fib vid 1958,80 och förstärkt av tidigare motstånd vid dubbeltoppen november 2020 – januari 2021. Att glida tillbaka under den här barriären kan sätta scenen för en ny körning på det numera välbekanta bangolvet förankrat klockan 1908.20.

Guldprisdiagram

Guldpris dagligt diagram skapat med TradingView

FX HANDELSRESURSER

— Skrivet av Ilya Spivak, Chef av Storasien på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter

Source link