FX-veckan i granskning: eToro IPO-problem, PrimeXM motverkar hack, Z.com FCA-licens, ZuluTrade förvärvad


Varför försenas eToros plan att bli offentlig? Och vilka problem står eToro inför när det gäller att få sin SPAC-fusion gjord?

Vad hände (och hände inte) i attacken mot MT4/5-värdleverantören PrimeXM?

Varför avstår Japans (och världens) största Retail FX-mäklare, Z.com, sin brittiska FCA-licens?

Vem köpte ZuluTrade?

Svar på dessa frågor. och en hel del mer, dök upp först eller exklusivt den senaste veckan på FNG. Några av de mest lästa och kommenterade nyheterna från FX-branschen som dykt upp under de senaste sju dagarna på FNG inkluderar:


eToro $10 miljarder SPAC IPO-affär i trubbel. Israelisk affärsnyhetskälla Calcalist rapporterar att den offentliga planen för Retail FX, CFD:er och kryptomäklare eToro via en sammanslagning med special purpose acquisition company (SPAC) Fintech Acquisition Corp V (NASDAQ:FTCVU) är i problem – åtminstone i dess nuvarande format. Enligt Calcalist är det osannolikt att eToro-SPAC-affären kommer att slutföras under de få återstående arbetsdagarna 2021, och det – i kombination med de problem som eToros främsta jämförbara/konkurrent Robinhood har – sätter själva affären i fara. Det nuvarande avtalet är att se eToro slås samman med SPAC till en underförstådd värdering av 10 miljarder dollar för eToro. Affären inkluderar ett tillskott av ytterligare 650 miljoner dollar i kapital från en grupp private equity-investerare (ION, Softbank, Third Point, Fidelity, Wellington) och en sekundär aktieförsäljning på 300 miljoner dollar från företagets insiders och befintliga aktieägare.

PrimeXM avvärjer värdbaserad MT4/5-serverhackattack och krav på lösen. Det har cirkulerat rykten i FX-världen de senaste dagarna om en riktad hackattack mot FX-mäklarteknik, likviditets- och värdleverantör PrimeXM, specifikt inriktad på dess MT4/5-värdbaserade servrar. PrimeXM tillhandahåller dedikerade MT4/5-värd- och anslutningstjänster för ett stort antal FX- och CFD-mäklare. Ryktena har inkluderat flera PrimeXM-värdade mäklare som är “nedsatta” och riskerar att förlora kunddata, och PrimeXM själv har blivit ombedd att betala lösensumma för att frigöra allt. Vi förstår att dessa rykten är en stor överdrift av vad som faktiskt hände. Så vad hände (och inte)?

Exklusivt: GMO-Z.com Trade UK ansöker om att avbryta FCA-licensen. FNG exklusiv… Det ser ut som att Japans största Retail FX-mäklare tar avsked från sin reglerade verksamhet i Storbritannien. FNG har fått reda på att GMO-Z.com Trade UK Ltd, London-grenen av Japans GMO Click Securities (och i slutändan av det börsnoterade moderbolaget GMO Internet Inc. TYO:9449) har gjort en ansökan om att få sin FCA-licens annullerad. GMO-Z.com UK har haft en FCA-licens sedan 2014. Företaget hade initialt planer på att lansera en Storbritannien-baserad detaljhandelsvaluta- och CFD-verksamhet riktad mot brittiska och EU-handlare som använder sitt Z.com-varumärke, men i slutet av förra decenniet förvandlades det till en institutionellt fokuserad verksamhet fokuserad på B2B-likviditet för FX- och CFD-produkter till Retail FX-mäklare, institutionella handlare och hedgefonder.

Finvasia Group förvärvar det sociala handelsnätverket ZuluTrade. Finvasia Group tillkännagav idag förvärvet av ett socialt nätverk för handel och investering i ZuluTrade. Utöver ZuluTrade inkluderar affären även AAAFx, som innehar en portföljförvaltningslicens från HCMC. Finvasia har utökat sin närvaro över Europa, Nordamerika och Mellanöstern via olika organiska och oorganiska expansioner för att skapa ett komplett ekosystem som kommer att tillgodose behoven hos privata och institutionella investerare. Från och med idag äger Finvasia över ett dussin varumärken inom fintech- och finansbranschen och berör miljontals investerare runt om i världen. Den har fysisk närvaro i mer än 5 länder, betjänar kunder i över 150 länder och regleras av över ett dussin tillsynsmyndigheter över hela världen.

De främsta rörelserna i FX-branschen som rapporterades på FNG den här veckan inkluderar:

Paula Dwyer

Exklusiv: David George tar över som TeraFX VD från Burak Akbulut.

Exklusiv: JPMorgan FX exec Jon Price flyttar till TP ICAP som chef för eFX Sales.

❑ Paula Dwyer avgår som ANZ-direktör.

❑ Fidelity Institutional utser Rohit Mahna till Head of Client Growth.

❑ BTIG utser Richard Jacklin till Chief Operating Officer för Securities Division.

❑ Barclays utnämner Aamir Khan till sin VD för UK Investment Banking.Source link