Förre Goldman Sachs verkställande direktör Roger Ng dömd för 1MDB-plan


Idag dömde en federal jury i Brooklyn tidigare Goldman Sachs verkställande direktör Roger Ng för att ha deltagit i ett mut- och penningtvättsupplägg relaterat till en malaysisk investeringsutvecklingsfond känd som 1MDB.

Systemet var massivt i sin omfattning – den tilltalade och hans medkonspiratörer förskingrade miljarder dollar från fonden. Ng fick lukrativa affärer åt sin arbetsgivare genom att muta ett dussin regeringstjänstemän i Malaysia och Abu Dhabi.

Mellan 2012 och 2013 fick den tilltalade, Roger Ng, mer än 35 miljoner dollar i returer för sin roll i programmet för att stjäla och tvätta miljarder dollar från 1MDB, inklusive medel 1MDB som samlades in under 2012 och 2013 genom tre obligationstransaktioner och för att använda det pengar för mutor.

Ng konspirerade också för att kringgå Goldman Sachs interna redovisningskontroller för att säkerställa att Goldman Sachs skulle godkänna de tre obligationsaffärerna som var avgörande för systemet. Ng konspirerade med andra för att tvätta intäkterna genom USA:s finansiella system genom att köpa, bland annat, lyxfastigheter i New York City, värdefulla konstverk, smycken och finansiera Hollywood-filmer som “The Wolf of Wall Street”.

USA:s åklagare Breon Peace kommenterade:

“Och slutligen berömmer jag juryn för deras uppmärksamhet på bevisen, deras engagerade tjänst under de senaste sju veckorna, under en pandemi, och deras åtagande att göra rättvisa.”

Source link