FOREX-analys. Olja lägre efter OPEC-affär, dollar och yen lyser

[ad_1]

prognoz dollar3Dyster humör sprider sig

Försiktighetskänslan som dominerade obligationsmarknaden nyligen sprider sig nu över till aktier och valutor, vilket gör att investerarna undrar vad som ligger bakom allt dyster. Den inledande gnistan verkade vara en kort pressning av obligationer som hamrade avkastningen lägre, men med flytten som kvarstår och sprids över till andra tillgångsslag kan det gå djupare.

Marknader verkar kämpa med rädslan att viruset inte försvinner trots omfattande vaccinationer i de stora ekonomierna. Nya och mer motståndskraftiga mutationer kan vara ett evigt fenomen som förorsakar förödelse, särskilt i utvecklingsländer och slutligen håller locket på återhämtningen. Den överväldigande eldkraften från regeringar och centralbanker räckte för att bekämpa pandemin, men inte tillräckligt för att utplåna den.

Flera nationer från Asien till Europa till Australien kämpar nu för ett nytt utbrott när Delta-varianten sprider sig som en löpeld. Den goda nyheten är att sjukhusvistelser fortfarande är låga på de flesta ställen. Med nya fall som spirar kan restriktioner som hämmar den ekonomiska aktiviteten fortfarande kvar på längre tid.

Detta har sett investerare återgå till sin pandemispelbok. Lager är under försäljningspress, med återöppnande av spel som drabbas hårdast medan mega-cap-tekniknamn håller sin mark i förhoppningar om att tunga tungvikter kan blomstra i alla väder. Men som vi har sett många gånger under denna kris är virusproblem självkorrigerande för aktiemarknaderna. Om hälsoläget eskalerar innebär det helt enkelt mer skattemässig och monetär medicin längre.

Olja lägre efter OPEC-affär, dollar och yen lyser

Den försiktiga stämningen satte också prägel på oljepriserna, som fortsätter att tappa mark även efter att OPEC nådde en leveransavtal. Kartellen och dess allierade kom äntligen överens om att öka utbudet med 2 miljoner fat per dag vid årsskiftet, med Förenade Arabemiraten och en handfull andra aktörer som tilldelades högre produktionskvoter.

På den ljusa sidan ger affären viss säkerhet och minskar risken för en fraktur som resulterar i totalproduktion av vissa medlemmar. Det låser dock också in en generös ökning av utbudet i en tid då efterfrågan är skakig. Detta kan avlägsna oljepriset för tillfället, särskilt om OPEC drar vidare med planer på att återställa all sin förlorade produktion till nästa år och amerikanska skifferproducenter intensifierar sitt spel också.

Över hela riskspektret är dollarn och yenen tillbaka på mode tillsammans med statsobligationer eftersom investerare söker ett visst skydd. Greenbacken fick en extra boost på fredagen efter att USA: s detaljhandelsförsäljning övervann förväntningarna och ritade en bild av en ekonomi som blomstrar när konsumenter har släppts lös.

Sterling och guldkamp också

De största underpresterarna på FX-arenan idag är råvaruvalutorna, särskilt den oljekänsliga kanadensiska dollarn. Sterling är också under hårt tryck tack vare den höga korrelationen med aktiemarknaderna.

Några nyheter om att den brittiska hälsovårdsministern har testat positivt för covid tillförde sannolikt bränsle till reträtten. Premiärministern och kanslern är också självisolerande, vilket understryker regeringens satsning på att öppna upp allt och satsa på att vaccinerna gör tunga lyft för att förhindra sjukhusvistelser.

Det är en tuff dag för guldpriser också. En starkare amerikansk dollar är ett anathema för bullion, som prissätts i dollar och därför blir mindre attraktivt för utländska investerare när greenbacken stärks. Den slående delen är att de faktiska statsräntorna är fastspända nära rekordlåga, men guld kan fortfarande inte hålla ett rally, vilket är ett dåligt utseende.

Den ekonomiska kalendern är tom idag, men det hålls ett ECB-möte senare i veckan för att hålla saker spännande, eftersom inkomstsäsongen börjar.

Ursprung: XM

[ad_2]

Source link