FOREX-analys. Kiwi höjs när marknader prissätter RBNZ

[ad_1]

gnugga-dollarRBA tar halva åtgärder, aussie svävar fortfarande

Reservbank of Australia tog det första steget mot att lämna politiken för billiga pengar vid sitt möte idag. Det signalerade att tillgångsköp kommer att avta eftersom ekonomin är mycket starkare än tidigare förväntat, men försökte neutralisera detta optimistiska budskap genom att upprepa att räntorna sannolikt inte kommer att stiga före 2024.
Politikerna ser en starkare återhämtning framåt, vilket gör att de kan ta foten av den monetära gasen lite. Ändå kastade den senaste avstängningen i Australien uppenbarligen en apa-skiftnyckel i deras normaliseringsplaner, vilket ledde dem att vidta “halva åtgärder” på räntevägledning.

Marknadens reaktion var flyktig i början med tanke på de blandade signalerna, men näringsidkare bestämde sig i slutändan för att det är färdriktningen som betyder mest, med aussiehandeln högre när dammet satte sig. När allt kommer omkring kan räntevägledningen alltid förändras om ekonomin fortsätter att fungera bra. En mindre reträtt i den amerikanska dollarn ökade bränslet.

Kiwi höjs när marknader prissätter RBNZ

Men den valuta som utnyttjades mest av dollarns senaste tillbakadragning är kiwi efter en kvartalsvis affärsundersökning som ritade en extremt ljus bild av Nya Zeelands ekonomi. Det pekade på hög efterfrågan, allvarlig brist på arbetstagare från företag och intensifierat inflationstryck.

Marknaderna reagerade snabbt och förde den första räntehöjningen av RBNZ till november i år, med en annan som följer till våren 2022. Därför förväntas Nya Zeeland bli den första stora nationen som höjer räntorna denna cykel.

Detta höjer insatserna inför nästa veckas RBNZ-möte. Är centralbanken bekväm med marknadsprissättningen för en räntehöjning på fem månader, eller skjuter den tillbaka? Svaret kommer att avgöra kiwis kortsiktiga förmögenheter. Som sagt, den stora bilden verkar lovande.

Nya Zeeland är det främsta exemplet på vad som händer när man behandlar en leveranschock som en efterfrågekris och häller oändligt fiskalt bränsle på elden. Utbudssidan klarar inte och du får en blomstrande ekonomi, men på bekostnad av högre inflation. RBNZ kommer sannolikt att vara en av de mest aggressiva centralbankerna denna cykel, vilket är goda nyheter för kiwi mot lågavkastande valutor som yen och franc.

Olja klättrar efter att OPEC överger samtalen, guld läker

Spänningen stannar inte där eftersom råvarumarknaderna också är på bra humör. Oljepriserna fortsätter att driva högre efter att OPEC-förhandlingarna om produktionshöjning gick sönder igår, och Förenade Arabemiraten blockerade affären eftersom de försöker förhandla om mer produktion för sig själv.

Utan ett nytt avtal förblir de nuvarande gränserna för OPEC-utbud på plats, vilket innebär att marknaden kan förbli underutrustad på kort sikt. Därför fortsätter oljepriserna. Med detta sagt testar WTI nu $ 77 / fatzonen, som tidigare var en fästning. Det var både 2018 high och 2012 low, så det är en enorm teknisk barriär.

Guldpriserna klarade precis sitt eget tekniska test med glänsande färger och slog med kraft över den viktiga $ 1795-regionen. Den gula metallen verkar dra nytta av den senaste reträtten i dollarn och de reala amerikanska avkastningarna, utöver viss verklig efterfrågan från centralbanker, som enligt de senaste rapporterna har ökat sina guldreserver nyligen.

Ändå är det svårt att föreställa sig en hälsosam och varaktig rally i en miljö där flera centralbanker tyst går mot utgångarna, särskilt när Fed är en av dem. Billiga pengar och en kämpande dollar är nödvändiga för att guld ska blomstra, och den eran tycks ta slut.

Från och med idag kommer alla ögon att rikta sig till ISM-tjänsterna i juni.

Ursprung: XM

[ad_2]

Source link