FOREX-analys. Icke-gårdens löner löper det bästa


Icke-gårdens löner slår den söta platsen

Den amerikanska sysselsättningsrapporten lät marknaderna snurra på fredag. Medan lönerna för icke-gårdar överträffade förväntningarna med en solid marginal ökade arbetslösheten paradoxalt nog, förvirrande handlare och utlöste en ny volatilitet i de flesta tillgångar. De två siffrorna kommer från olika undersökningar, så de rör sig inte alltid i lockstep.

Investerare nådde slutligen domen att denna sysselsättningsrapport var den bästa av alla världar – stark, men inte tillräckligt stark för att tvinga Fed att ta foten av gaspedalen direkt. Detta såg marknadspriset ut en viss åtstramningsrisk, med dollar- och statsräntorna som slogs ner medan aktierna drevs till nya rekordhöjder.

Naturligtvis kan allt detta vara önsketänkande. Den här jobbrapporten var inte fräsande, men den var fortfarande mer än solid. U6-sysselsättningsgraden sjönk kraftigt. Med den amerikanska ekonomin överfyllda med öppna jobb och de förstärkta arbetslöshetsförmånerna har redan löpt ut i många stora stater som Texas och Florida, kan nästa månads jobbrapport bli glödande.

Var lämnar detta dollarn? I ett nötskal kan denna reträtt bara vara en bult på vägen. Återhämtningen på arbetsmarknaden kommer sannolikt att påskyndas, Biden-administrationen har åtagit sig att höja reallönerna och inflationen kanske inte svalnar snabbt om hyrorna blir vilda när utvisningsmoratoriet går ut denna månad. Allt detta argumenterar för att Fed snart ska slå ner sina tillgångsköp, vilket stavar uppåtrisker för dollarn gentemot lågavkastande valutor som yenen.

OPEC-mötet drar på eftersom producenterna inte kan komma överens

Över på energimarknaderna misslyckades OPEC och dess allierade överens om en väg framåt för produktionsökningar förra veckan. Förhandlingarna fortsätter i dag. De flesta medlemmar vill öka utbudet med totalt 2 miljoner fat vid årsskiftet, men Förenade Arabemiraten blockerar detta förslag och söker bättre villkor för sig själva.

En viss kompromiss kommer sannolikt att uppnås snart, eftersom insatserna är för höga. Ingen vill återvända till “pump at will” -regimen som rådde i början av förra året, eftersom det skulle skada både intäkter och marknadsstabilitet. Att döma av det faktum att oljepriserna förblir höga, verkar investerare vara överens.

Sammantaget har oljepriserna handlats som ett borttåg på senare tid, men det blir svårare att föreställa sig massiva vinster härifrån. Mer utbud kommer tillbaka online både från OPEC och amerikanska skifferproducenter, medan utsikterna för efterfrågan ser skakiga ut när Delta covid-varianten sprider sig som en löpeld.

RBA – Halva mått?

Nästa händelse för att injicera lite volatilitet i FX-arenan blir Reserve Bank of Australia-mötet tidigt på tisdag. Det blir svårt. På den ljusa sidan går den australiensiska ekonomin fenomenalt bra. Arbetslösheten nådde redan i maj lågpandemi, bostadsmarknaden blomstrar och priserna på råvaror som Australien exporterar är höga.

Fångsten är att hälften av landet nu är tillbaka i ett lockdown efter att nya kluster av infektioner dykt upp och vaccinationerna har gått långsamt.

Fram till nyligen såg det ut som att RBA skulle gå mot spännande billiga pengar, men med de senaste blockeringar kan det tillgripa “halvåtgärder”. Det skulle kunna anta ett mer flexibelt tillvägagångssätt för sina obligationsinköp, vilket i huvudsak skulle vara ett avsmalnande drag, men betonar att det inte förväntar sig att höja räntorna under lång tid, och neka ett massivt rally i aussien.

De amerikanska marknaderna kommer att förbli stängda idag för självständighetsdagen, så likviditeten blir tunnare än vanligt, vilket gör skarpa marknadssteg möjliga utan mycket nyheter bakom dem.

Ursprung: XMSource link