FOREX-analys. Euro glider efter ECB, stabiliseras på PMI


Delta blues bleknar

Det var ingen brist på volatilitet på de finansiella marknaderna denna vecka. Veckan började med att investerare tappade svalen på grund av en avmattning i den globala tillväxten då den häftiga Delta-varianten satte sina spår på flera ekonomier, men de bekymmerna bleknade snart i backspegeln.

Marknader verkar ha dragit slutsatsen att denna variant är ett större problem för tillväxtekonomier med låga vaccinationsnivåer, inte så mycket för avancerade länder. Som sådan kom amerikanska tekniska aktier tillbaka på mode när investerare återfick exponering för företag som var isolerade från virusrestriktioner, vilket pressade Nasdaq 100 till ett nytt rekord i går.

Näringsidkare arbetar med antagandet att om den globala hälsoläget blir tillräckligt dåligt för att hämma USA: s ekonomiska tillväxt, kan Fed hålla likviditetskranarna öppna längre, vilket begränsar eventuella nackdelar i speciellt tekniska aktier. Penningpolitiken är i grunden ett gratis säljalternativ för aktieinvesterare, vilket hjälper till att förklara de vilda värderingar som många företag handlar på.

Euro glider efter ECB, stabiliseras på PMI

Europeiska centralbanken gick mot en mer dovisk regim igår och åtog sig att inte höja räntorna under ännu längre tid. Det underliggande budskapet var att ECB inte kommer att gå med i den åtstramningscykel som andra stora centralbanker som Fed eller Bank of England kan gå in på under de närmaste åren.

På marknaderna förändrades euron lite under mötet men steg lägre i efterdyningarna. Det är nu klart att ECB tillsammans med Bank of Japan sannolikt kommer att vara de sista centralbankerna som normaliserar penningpolitiken denna cykel, om de gör det alls. Detta innebär att dollarn och pundet kan överträffa euron och yenen framåt när centralbankens avvikelse spelar ut.

Med det sagt, fann euron viss tröst i Eurozonens senaste PMI-undersökningar. Utbredda vaccinationer och boomens återupptagande fortsatte att driva på den ekonomiska aktiviteten i juli, med undersökningarna som tyder på att tillväxten går i den snabbaste takt på två decennier. Den dåliga nyheten är att företag blir oroliga för Delta-varianten och de risker som den medför för ekonomin, därav den begränsade uppgången i euron.

Brittiska och amerikanska PMI: er kommer upp

Vi kommer också att ta en titt på de senaste PMI: erna från Storbritannien och USA idag. Historien har hittills varit att alla återhämtar sig men Amerika är på spetsen. Och när kongressen gör sig redo att släppa loss ytterligare en enorm runda av infrastrukturutgifter under de kommande åren kan den amerikanska ekonomin fortsätta att överträffa.

När det gäller dollarn vänder sig fokus nu till nästa veckas Fed-möte. Frågan är om centralbanken kommer att plantera frön för ett avsmalnande tillkännagivande vid Jackson Hole-symposiet i augusti, eller om det kommer att spela det långsamt och köpa tid att undersöka mer sysselsättningsdata innan beslut fattas.

Om marknaderna känner att avsmalnande är nära förestående kan det sätta tillbaka vinden i dollarns segel. I annat fall måste ytterligare dollarstyrka vänta till hösten.

Resultatsäsongen kommer också att starta i full växel nästa vecka, med de flesta tekniska titaner som rapporterar sina kvartalsresultat. Apple, Microsoft, Facebook, Google, Tesla och många andra kommer att vara under mikroskopet. Dessa kan avgöra om den senaste rallyn fortsätter eller svalnar.

Ursprung: XMSource link