FOREX-analys. Dollarnas regering fortsätter när avkastningen återhämtar sig


Säkra tillflyktsort trivs när utsikterna blir grumligare

Det har varit en actionfylld och vad som borde ha varit en positiv vecka för risktillgångar, med vinstsäsongen som började bra, Fed: s Powell bibehöll sitt löfte om ultra-tillmötesgående politik och kongressen närmade sig både partisan och bipartisan komponenter i Bidens infrastrukturplan. Emellertid har det vanliga temat under allt detta varit den ständigt eskalerande spridningen av Delta-varianten som fördunklar utsikterna för global tillväxt.

Oron för att den ekonomiska återhämtningen kommer att påverkas av Delta-vågen som sveper världen har gradvis byggts upp under de senaste veckorna. Ursprungligen begränsades rädslan främst till länder i Asien och Stillahavsområdet som har en låg vaccinationsnivå. Men nu när Delta-stammen har blivit häftig på platser som Storbritannien, som har ett av de högsta vaccinupptagen i världen, har investerare börjat få panik lite eftersom hopp om att låsning hade blivit en sak av det förflutna börjar se ut för tidig.

Investerare kommer att titta på allvar för att se om den brittiska regeringens satsning på att ta bort alla virusrestriktioner och förlita sig på vacciner för att hålla sjukhusvistelser och dödsfall lågt kommer att löna sig. Men problemet för riskrallyt är att det finns tecken på att den globala återhämtningen tappat ånga redan innan Delta-varianten blev ett sådant problem. Därför har den stadiga rusningen mot säkra tillflyktsorter under den senaste månaden ökat sådana som US-dollar, yen och schweiziska franc samt guld- och statsobligationer.

Dollarnas regering fortsätter när avkastningen återhämtar sig

Den amerikanska dollarn har överlevt Fed-ordförande Powells dövande retorik i sina vittnesmål den här veckan, förutom risk-off-affärer, finns det en växande känsla av att beslutsfattare inte kommer att kunna hålla stimulanskranarna öppna för länge. Powell gör bara sitt jobb för att hålla marknadens nerver lugna men det är svårt att ignorera alla bevis som pekar på att den nuvarande inflationen är för stor och för utbredd för att den ska vara övergående.

Även Fed: s traditionellt mer dovish FOMC-medlemmar är nervösa. St. Fed-presidenten James Bullard bekräftade igår sitt hawkiska skift och sa ”Jag tror att vi befinner oss i en situation där vi kan avta”. Om inte Powell snart ändrar sin inflytande, finns det en risk att marknaderna kommer att tolka detta som ett tecken på att han är mer orolig för återhämtningen än vad han låter, vilket kan leda till ännu mer riskaversion.

Marknadsstämningen ser emellertid lite mer optimistisk ut på fredagen, med yen, franc och guld som glider, och det 10-åriga statsavkastningen återhämtar sig fyra räntepunkter från gårdagens enveckaläge på 1,2920%.

Dollarn var platt mot en korg med valutor, på rätt väg för en veckovinst på 0,5%. Euron kämpade för att dra nytta av det förbättrade sentimentet men pundet avancerade mot $ 1,3860 efter överraskande hökaktiga kommentarer från BoE: s Michael Saunders, som på torsdag blev den andra MPC-medlemmen denna vecka som efterlyste ett tidigt slut på QE.

Kiwi stiger igen, amerikansk detaljhandel kommer upp

Den stora vinnaren på fredag ​​var dock Nya Zeelands dollar, som fick en hiss från starkare KPI-siffror än förväntat. Nya Zeelands inflation steg till 3,3% under andra kvartalet, över RBNZs målband på 1-3%. Tidigare på veckan chockade RBNZ marknaderna genom att meddela att de kommer att stoppa sina obligationsinköp senare i månaden, vilket får investerare att prissätta en räntehöjning i augusti. Inflationsuppgifterna har bara förstärkt dessa förväntningar och kiwin kan utöka sina vinster under de kommande veckorna, eller åtminstone vara immun mot att sälja avsnitt.

Det var lite reaktion i yenen efter att Bank of Japan höll politik som väntat. Senare på dagen kommer den amerikanska detaljhandelsförsäljningen att stå i centrum, vilket kan väga greenbacken om den minskar igen i juni. Men efter gårdagens relativt robusta data från arbetslösa anspråk och tillverkningsundersökningar kan en positiv överraskning ytterligare öka den amerikanska valutan.

Amerikanska futures blir positiva efter teknisk skrämma

På aktiemarknaderna var europeiska aktier och amerikanska aktieterminer i grönt trots att tekniska aktier kom under press. Nasdaq Composite sjönk 0,7% på torsdagen och S&P 500 föll med 0,3%, med finansiella aktier som några få vinnare efter veckans fantastiska resultat från de stora bankerna.

Asiatiska tekniska aktier kände också värmen idag efter att aktierna i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co föll 4%. Företagets svagare vinstmarginaler än förväntat har ökat oro för huruvida den otroliga tillväxten i intäkter är hållbar framöver och det är något som Wall Street kan behöva kämpa med också denna säsong.

Ursprung: XMSource link