FOREX-analys. Dollarn styrka råder på jobb fredag


Dollarn styrka råder på jobb fredag

Den amerikanska dollarn bibehöll sin nordliga gräns på fredag ​​då investerare väntade på den mycket efterlängtade jobbrapporten från USA för möjliga ledtrådar om Fed avsmalnande. Det har funnits subtila ledtrådar från Fed-politiker under de senaste veckorna att tiden för att börja prata om avsmalnande närmar sig och ett starkt NFP-tryck för juni skulle stimulera förväntningarna att diskussioner om hur och när man ska börja dra tillbaka en del av pandemistimulans kommer att hållas under sommar.

Även om alla åtgärder för att minska 120 miljarder dollar i månaden i inköp av tillgångar sannolikt skulle ske gradvis, skulle det ändå göra Fed till de första centralbankerna som startade processen. Dessutom, ju tidigare Fed börjar avveckla obligationsinköp, desto snabbare kan det börja höja räntorna och det senaste hoppet på korta räntor återspeglar den växande tron ​​hos investerare att den första räntehöjningen kommer 2023 om inte tidigare.

Men med dollarn som redan har ökat betydligt den här veckan kan det vara begränsat uppåt från ett starkt jobbtryck. Analytiker förväntar sig att lönerna för icke-gårdar ska ha stigit med 700 000 i juni. Prognoser har knuffat högre under de senaste dagarna trots att företag fortfarande rapporterar svårigheter att anställa på grund av många arbetstagares ovilja att återansluta sig till arbetskraften.

Dollaren handlas för närvarande fastare på dagen mot en korg med valutor och har stigit till en ny 15-månaders högsta nivå på 111,65 jämfört med yenen.

Lagren är mest positiva, asiatiska skakningar dröjer sig kvar

Några säkra tillflyktsorter kan också stödja greenbacken bland pågående skakningar om den snabba spridningen av Delta-varianten över Asien och den potentiella skadan för regionens återhämtning. Det finns emellertid också några farhågor om en stramare penningpolitik i Kina liksom ökad friktion mellan Peking och Washington efter att Kinas president Xi Jinping varnade för att utländska styrkor som försöker mobba landet kommer att “få huvudet att bli”.

Aktierna i Kina stängdes kraftigt lägre idag, med CSI 300-indexet sjönk med 2,8%. Men Tokyo-aktierna avslutade sin fyra dagar långa förlust och Nikkei 225-indexet stängde upp 0,3%. De europeiska kurserna såg ut som om de var blygsamma veckovinster efter en första dålig start på handelsveckan.

På Wall Street hade S&P 500 ytterligare en rekord session på torsdag och avslutade dagen med 0,5%. Amerikanska aktieterminer indikerade senast en något högre öppenhet. Hur de avslutar veckan vilar emellertid på NFP-rapporten som beräknas klockan 12:30 GMT och specifikt hur avkastningen kommer att svara på jobbdata, som en stor positiv överraskning som orsakar en höjning av tioårsavkastningen skulle vara skadligt för tillväxten och tekniska aktier.

Guld förlänger vinster men oljekampar på OPEC + osäkerhet

Bland de stora valutapar gled euron, pundet och aussien till färska mångmånadslågor mot den hausseartade greenbacken, medan kiwi och loonie gick mot sina juni-tråg.

Guld var på väg för en tredje dag i rad med vinster trots den framåtriktande dollarn. Ädelmetallen kan ha hittat stöd i de förnyade virusproblemen som har skadat känslan i Asien, även om dämpade långsiktiga statsräntor också kan stärka guldpriserna.

Men bortsett från den amerikanska jobbrapporten och dollarn är det andra fokuset idag på olja eftersom OPEC och dess allierade ännu inte har fattat beslut om huruvida de ska höja produktionen. Gårdagens ministermöte för OPEC + -alliansen skjöts upp till fredag ​​efter att Förenade Arabemiraten blockerat planerna för en gradvis ökning av produktionen i slutet av 2022.

Oljepriserna steg kraftigt på torsdagen på förväntningarna om att de stora producenterna skulle komma överens om en blygsam lindring av försörjningskanterna, men de rapporterade oenigheterna har dämpat rallyt. WTI och Brent futures handlades senast något nere på dagen inom handtaget på $ 75 / fat.

Ursprung: XMSource link