FOREX-analys. Dollar och obligationer stöd för centralbanksåtgärder


Dämpad början på veckan när viruset återkommer

Risktillgångar kämpade på måndag, eftersom tecken på att virusinfektioner har börjat krypa högre globalt satte en bock i förbättringen av känslan som tog tag i mitten av förra veckan. Den amerikanska dollarn avslutade sin två dagars glidning för att backa upp även om statsskuldsräntorna vändes lägre igen, vilket understryker den senaste uppdelningen av det förhållandet. Greenback spårar vanligtvis rörelserna i riktmärket för 10-åriga Treasury-avkastningen, men den positiva korrelationen har övergått till en negativ sedan slutet av juni när tillväxt och virusstörningar först dök upp igen.

Den mycket smittsamma Delta-varianten av Covid-19 löper väldigt mycket i fler och fler länder och tvivlar på förhoppningar om att vacciner kommer att leda till en fullständig återöppning av ekonomier. Den oroande trenden kommer precis som många centralbanker har börjat eller funderar på att dra tillbaka en del av sin nödstimulans.

Det var en viss lättnad förra veckan, men när Federal Reserve tonade ner en del av sin mer hawkiska retorik, vilket signalerade att ett beslut om avsmalnande fortfarande kan vara månader borta. Marknadsstämningen fick också en hiss från kinesiska beslutsfattare när de sänkte reservbehovsgraden för banker och släppte ut 154 miljarder dollar i kontanter i ekonomin, vilket lindrade en del av effekterna av en nyligen skärpta kreditvillkor i Kina.

Dollar och obligationer stöd för centralbankens åtgärder

Dollarn handlades senast marginellt högre mot en korg med valutor, medan den 10-åriga statsräntan gick ned till 1,3330%. Obligationsmarknaden kommer att testas senare idag när den amerikanska regeringen auktionerar 38 miljarder dollar i 10-åriga sedlar. En försäljning på 24 miljarder dollar i 30-åriga sedlar följer på tisdag.

Auktionerna kan hjälpa till att underlätta rallyt i obligationer och pressa avkastningen högre. Det kan dock vara svårt för globala obligationsräntor att få en meningsfull återgång om rädslan kring Delta-varianten kvarstår.

Handlare kommer också att noga följa Fed-ordförande Jerome Powells vittnesmål inför kongressen på onsdag och torsdag, när han förväntas upprepa att Fed inte har bråttom att avveckla den månatliga takten för tillgångsköp. Men andra centralbanker kan svänga i motsatt riktning eftersom Bank of Canada troligen kommer att avta igen den här veckan, även om det finns lite mer osäkerhet om hur RBNZ kommer att hantera marknadsförväntningarna om en räntehöjning i november när den träffas på onsdag.

Under tiden var de riskkänsliga valutorna underpresterande på måndagen. Den australiska dollarn sjönk med cirka 0,2%, efter att ha misslyckats med att knäcka över $ 0,75-barriären och efter att australiensiska myndigheter utökat Sydneys låsning. De kanadensiska och Nya Zeelands dollar sjönk med en större 0,3%, med sterling inte långt efter.

Euro som inte påverkas av ECB: s policyförändringar

Euron stötte dock på trenden och stod nästan platt på dagen mot greenbacken. Det är svårt att fastställa vad som kan stödja euron mer än andra stora i dag. Kanske är marknaderna övertygade om att euroområdet kommer att klara Delta-stormen lite bättre än andra länder, eller det är besvikelsen att ECB inte meddelade en för radikal översyn av sin penningpolitiska strategi förra veckan som skulle ha inneburit ett lösare inflationsmål som Fed har antagit.

Investerare ryckte till och med av ledtrådar från president Lagarde i en intervju tidigare idag om att ECB avsevärt kommer att ändra sin framåtriktade vägledning vid nästa möte senare i månaden. ECB försöker desperat slå en dovish ton men förvirrande signaler mitt i ett splittrat ECB-råd verkar undergräva detta budskap.

Lagren kan redan komma tillbaka efter trög start

Det ser ut som en blandad dag för aktiemarknaderna eftersom europeiska och amerikanska aktieterminer var i negativt territorium mot slutet av den asiatiska handeln, trots en positiv session. Vissa europeiska aktier såväl som Nasdaq-futures har nu blivit positiva, vilket tyder på att riskaptiten kan studsa tillbaka senare på dagen.

Bortsett från det hektiska schemat för ekonomin och centralbankerna den här veckan kommer vinstsäsongen för andra kvartalet att starta på Wall Street, med början med JPMorgan Chase och Goldman Sachs i morgon. Både S&P 500 och Nasdaq Composite slutade fredag ​​i rekordterritorium, obehindrat av den senaste virusskräcken. Stötfångarintäkter kan hjälpa till att sträcka ut vinstraden.

Ursprung: XMSource link