FOREX-analys. Dollar klor sig tillbaka, guldkampar


Är obligationsmarknaden kort pressad?

Efter en veckas oro över de globala marknaderna råder äntligen lugnare toner. Källan till all stress var obligationsmarknaden där räntorna började bryta ner. En sådan åtgärd signalerar vanligtvis oro över svagare ekonomisk tillväxt, vilket i slutändan skulle översättas till långsammare räntehöjningar från centralbankerna.
När obligationsmarknaden säger att något kan vara fel, är andra tillgångsslag uppmärksamma. Aktiemarknaderna kom under skjorta igår och råvaruvalutor hamrade, medan säkra tillflyktsorter som yen och schweiziska franc strålade. Det var ett klassiskt riskavbrott, med oro kring den häftiga Delta-varianten som klandrades.

Det kan dock bara vara hälften av historien. Den andra delen kan vara mer teknisk. Positioneringen på obligationsmarknaden sträckte sig kort före detta utbrott, vilket innebär att alla satsade på högre avkastning genom att korta de faktiska obligationerna. Rädslor kring Delta-varianten kan ha gett upphov till det första steget, men det förstärktes sannolikt av en grym kort pressning i statsobligationer.

Vad betyder det hela? I ett nötskal kan denna pandemonium blekna snart när den korta pressen löper. Vi ser redan tecken på det idag, med Treasury-avkastningen som återhämtar sig och Wall Street stabiliseras. Om så är fallet kan de senaste vinsterna i yen och franc avdunsta snart.

Dollar klor sig tillbaka, guldkampar

Den amerikanska dollarn sjönk igår men är på väg att stänga veckan totalt sett. Det är imponerande med tanke på att fallande statsräntor vanligtvis är dollarns kryptonit och talar om reservvalutans överklagande.

Om världsekonomin – och särskilt tillväxtmarknader – kommer att slå en bit när Delta-varianten sprider sig, är dollarn förmodligen platsen att gömma sig. USA är bland de ledande i det globala vaccinationsloppet och dess ekonomi kommer troligen att drabbas minst tack vare de gigantiska utgiftsprogrammen.

Dollarn är i huvudsak en valuta för alla väder. Det kan lysa både när marknaderna är rädda och när optimismen är hög, bland förväntningarna om USA: s ekonomiska exceptionella.

Över i råvaror kunde guld inte gå framåt igår trots en mjukare dollar och fallande realavkastning, vilket är ett dåligt utseende. På den ljusa sidan är bullion inställd på att stänga veckan med anständiga vinster. Hela bilden är fortfarande dyster. Det kommer att bli tufft för guld att återfå sin tidigare ära om kaoset i obligationer verkligen var en kort press som kommer att blekna ut.

ECB-protokoll, kanadensiska jobb och inkomster

När det gäller idag kommer strålkastaren att riktas mot protokollet från det senaste ECB-mötet och antalet jobb från Kanada. Vi hörde redan från ECB igår när den höjde sitt inflationsmål, så protokollet är osannolikt att flytta euron.

De kanadensiska uppgifterna kan ge lite lättnad för loonien, som har rivits av oljeprisets tillbakadragande denna vecka. Trots det är vaccinationsnivåerna höga och utsikterna för ekonomin förblir ljusa med amerikanska utgifter som sprutar över. Bank of Canada kan vara bland de första centralbankerna som höjer räntorna denna cykel.
Slutligen är Wall Street på väg mot en högre öppning idag eftersom stabiliseringen av obligationer har gett investerare grönt ljus att köpa ytterligare ett dopp. Återhämtningsmetoden testas nästa vecka när amerikanska banker får lönsäsongen.

Ursprung: XMSource link