FOREX-analys. Dollar hotar upp igen


Blandad start för aktier när Delta-utbrottet träffar nerverna

Asiatiska aktier kom under press en andra dag på tisdag då den snabba spridningen av Delta-varianten av Covid-19 drabbade tillväxtförväntningarna i regionen. Låga vaccinationsnivåer i de stora ekonomierna i Asien och Stillahavsområdet som Japan och Australien har fått investerare oroliga eftersom det innebär att myndigheterna inte har något annat val än att genomdriva hårda låsning för att begränsa de nya utbrotten.

Till skillnad från i Nordamerika och Europa där andelen av den vuxna befolkningen som har fullvaccinerats redan överstiger 50% eller ökar snabbt, kan de stora asiatiska ekonomierna behöva uthärda strängare begränsningar längre, medan Australiens hittills fantastiska Covid-rekord hotas, med flera stora städer placerade i låsning de senaste dagarna.

Aktierna i Tokyo slutade dagen 0,8% lägre och Kinas CSI 300-index stängdes ner med 1,2%. Australiens riktmärkeindex studsade dock tillbaka från ett tidigare kraftigt fall för att avsluta sessionen bara marginellt lägre. Stadiga amerikanska aktieterminer kan hjälpa till att hålla nerverna på marknaden.

S&P 500 och Nasdaq Composite stängdes båda på toppnivåer på måndag, med e-mini-futures som pekar på en något mjukare start idag. Wall Street har ryckte av den senaste virusskräcken eftersom USA: s höga vaccinintag skulle hålla återhämtningen igång och sätta Fed på rätt spår för att börja minska sina tillgångsköp senare i år.

Dollar hotar upp igen

De positiva tillväxtutsikterna för den amerikanska ekonomin tillsammans med vissa blygsamma risk-off-affärer stärker den amerikanska dollarn även då statsräntorna drabbades av en annan nedgång på måndagen. Men bilden var möjligen nere till månad och kvartalspositionering och avkastningen blev högre idag, stött av något hökaktiga kommentarer från Fed-tjänstemän under det senaste dygnet.

Dollarindexet klättrade över 92,0-nivån till en veckas höga och den japanska yenen i fristad var också i stort sett fastare, utom mot sina amerikanska och schweiziska motsvarigheter. Greenback är så långt igång den här veckan och kan locka ytterligare hausseartade momentum om de inkommande amerikanska uppgifterna inte sviker.

Investerare kommer särskilt att titta på Conference Board Consumer Confidence Index senare idag och ISM-tillverkningens PMI på torsdag innan uppmärksamheten vänder sig till de viktigaste lönesummorna för icke-gårdar på fredag.

Aussie sjunker, euro och pundkamp också

Det är inte förvånande att den australiska dollarn var sämst på tisdag och föll till en veckas nedgång mot greenbacken, och Nya Zeelands dollar låg inte långt efter. Kiwi lyfts tidigare av reservbanken i Nya Zeeland som slår en optimistisk ton på Nya Zeelands återhämtning i sitt avsiktsförklaring till regeringen. Men oro för vilken inverkan den mycket smittsamma Delta-varianten kan ha på länder med långsam utrullning av vaccin har börjat hemsöka kiwin igen.

Pundet är under liknande tryck eftersom Storbritannien rapporterade nästan 23 000 nya virusfall på måndagen – det högsta sedan slutet av januari – bara några timmar efter att den nya hälsosekreteraren Sajid Javid bekräftade att alla Covid-begränsningar kommer att tas bort den 19 juli. att länder med mycket höga vaccinationsnivåer går lite före sig själva och att den brittiska regeringen riskerar att behöva göra en pinsam vändning om dess antagande att vacciner har brutit sambandet mellan infektioner och sjukhusvistelser är falskt

Under tiden testade euron tillbaka $ 1,19-handtaget och gav efter för den starkare dollarn när investerare ignorerade den offentliga debatten bland ECB: s politiska beslutsfattare om hur snart centralbankens Pandemic Emergency Purchase Program skulle avvecklas. De senaste anmärkningarna från tyska Weidman och italienska Panetta tyder på att ECB: s hökar och duvor förblir splittrade, men för närvarande är hökarna under antalet.

Ursprung: XMSource link