FOREX-analys. Dollar gäspar, sterling bleknar efter BoE

[ad_1]

a-8Infrastrukturaffären driver aktierna högre

En känsla av eufori svepte genom aktiemarknaderna på torsdag, efter att USA: s president meddelat att han har fått ett avtal om infrastrukturutgifter med en grupp republikanska och demokratiska senatorer. Prislappen kommer att vara cirka 1 biljon dollar under fem år, med fokus på fysiska investeringar som vägar och broar.

S&P 500 och Nasdaq slog nya rekord då den här affären träffar aktiemarknaden. Även om utgifterna är mycket mindre än vad demokraterna lovade tidigare, kommer ett smalare paket att hjälpa till att lugna nerverna kring skenande inflation och Fed slår bromsarna tidigt. Bäst av allt, det innehåller inga nya skatter på företag.

Fångsten är att detta inte är en klar affär. Faktum är att president Biden hotade att lägga ned veto mot lagförslaget om det inte åtföljs av ett separat paket som fokuserar på “mänsklig infrastruktur”. Den andra åtgärden skulle passeras genom en senatstaktik som kallas försoning så att den inte skulle kräva några republikanska röster, liknande den senaste stimulusrundan i mars.

Naturligtvis tog det stor kritik från republikanerna, som nu har valet att stödja det första lagförslaget och få några politiska poäng eller motsätta sig det och tvinga demokraterna att driva allt genom försoning. Detta kommer att bli en lång kamp i kongressen, men för aktiemarknaderna är det yttersta som är viktigt att öka ekonomisk tillväxt och hur mycket företagsskatter kommer att behöva stiga.

Dollar gäspar, sterling bleknar efter BoE

Spänningen återspeglades dock inte i FX-rymden, med dollarn begränsad till snäva intervall mot de flesta av sina rivaler. Fed: s charmoffensiv den här veckan verkar ha gjort underverk för att förneka rädslan för tidig åtstramning eftersom reservvalutan bara lyckades vinna ytterligare mark mot yenen, som tenderar att drabbas när marknaderna är glada.
Den enda riktiga drivkraften var pund, som föll igår efter att Bank of England tvekade att ge några signaler om högre räntor. Politikmakarna ville inte undergräva återhämtningen genom att antyda för tidig åtstramning i hopp om att se faktiska framsteg i ekonomin innan de tog nästa steg.

Som sådan drev marknaderna tillbaka den första räntehöjningen till december nästa år, från november före mötet. Det verkar rimligt eftersom den större bilden inte har förändrats. Ekonomin är inställd på en imponerande tillväxtsteg enligt de senaste PMI-undersökningarna, vilket skulle göra det möjligt för BoE att avsluta sitt inköpsprogram för tillgångar senare i år. Den långsiktiga banan för pund är fortfarande ljus mot lågavkastande valutor som yen, franc och euro.

Guld försvinner, vänder sig till Fed-talare

Över på råvaruarenan har guldpriserna fångats i ett smalt intervall mellan $ 1765 och $ 1795 denna vecka. På den ljusa sidan har blödningen upphört och signaler för ännu större budgetunderskott tillsammans med en tålmodig Fed är goda nyheter för bullion. Med det sagt är det också svårt att argumentera för en ihållande uppåtriktning eftersom slutspelet är uttag av billiga pengar och kanske en starkare dollar.

Förutom de amerikanska inflationsuppgifterna idag finns det en annan parad av Fed-talare på dagordningen, med Kashkari klockan 14:00 GMT, Mester kl 15:35, Rosengren kl 17:00 GMT och slutligen Williams kl 19:00 GMT.

Ursprung: XM

[ad_2]

Source link