FOREX-analys. Dollar av höga men euro förblir under press


Marknaderna slår sig ner efter ytterligare en KPI-chock

Den årliga inflationen i USA nådde en ny 13-årig höjd på 5,4% i juni, vilket överträffade de bästa uppskattningarna och tvivlade på Feds berättelse att detta inflationsepisod kommer att vara övergående. Månad-till-månad hoppade både huvud- och kärnkraftsindex med 0,9% – ungefär dubbelt så mycket som förväntningarna. Medan de flesta bevisen tyder på att prishöjningarna fortfarande drivs av tillfälliga faktorer, som drivs av ekonomins återupptagande, såsom efterfrågan på begagnade fordon och flygresor, finns det oro för att några av de ökningar som ses i sektorer som mat och energi är inte nödvändigtvis övergående.

Treasury-avkastningen på både den korta och långa änden av kurvan ökade efter uppgifterna, vilket ökade den amerikanska dollarn. Även om avkastningskurvan ursprungligen planade ut, när korta räntor steg mer brant, tog de långa räntorna snart fart efter att en auktion för statsobligationer för 30-åriga obligationer möttes med svag efterfrågan.

Investerare var troligtvis skrämda av de senaste inflationsuppgifterna, vilket skadade känslan före auktionen. Emellertid är obligationsmarknaderna mycket lugnare idag, vilket hjälper valutamarknaderna att stabiliseras också.

Dollar av höga men euro förblir under press

Den amerikanska dollarn tappade tillbaka några av sina vinster tidigt på onsdagen efter gårdagens KPI-uppgång. Dollarindexet avtar efter att ha misslyckats med att bryta sig över förra veckans 3-månaders topp på 92.845. De flesta majors står något fastare gentemot greenbacken idag, men euron ser fortfarande mycket vacklande ut. Euro / dollar verkar ha hittat stöd på kort sikt till $ 1,1770. Men med Europeiska centralbanken redo att justera sin framåtriktade vägledning, eventuellt för att signalera att den kommer att tolerera inflation över 2%, kan det verkliga testet snart bli $ 1,17-nivån, som var tråget 31 mars.

Den australiska dollarn kämpade också efter att låset i Sydney – Australiens största stad – förlängdes med ytterligare två veckor. Men pundet fick en hiss från Storbritanniens egna KPI-utskrifter idag och steg med mer än förväntat, med 12-månadersräntan som nådde 2,5% – den högsta sedan augusti 2018.

Kiwis inte så spektakulära stigning efter RBNZs QE-avfart

Men vinnaren hittills på onsdagen är Nya Zeelands dollar, som höjde sig högt efter att Nya Zeelands reservbank tog överraskningar genom att tillkännage ett tidigt slut på sitt storskaliga program för inköp av tillgångar. RBNZ slutar köpa obligationer den 23 juli.

Det oväntade steget fick investerarna att prissätta en tidigare räntehöjning än väntat på väg in i mötet. Marknaderna hade redan tagit fram förväntningar på räntehöjningar till november efter de senaste optimistiska undersökningarna av affärsförtroende, men nu verkar det finnas enighet för augustimötet.

Ändå skulle kiwis 1% vinst idag ha varit mycket större om det inte hade varit USD styrka. Även med RBNZ som är på väg att bli den första stora centralbanken som höjer räntorna i en post-pandemisk värld, gör den hausseartade dollaren det svårt för kiwi att säkra ett grepp över $ 0,70-handtaget.

Inte imponerad av vinsten tynger högre avkastning på Wall Street

På aktiemarknaderna drog sig Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite alla från dagtidens toppnivåer efter USA: s inflationsdata och därefter höjda avkastningar. Men det positiva momentumet var till att börja med svagt och imponerande intäkter från JPMorgan och Goldman Sachs väckte inte riktigt mycket spänning.

Dagens resultathöjdpunkter kommer från Bank of America, Citigroup, Wells Fargo och Delta Air Lines. Nasdaq-terminer handlades senast på något positivt territorium, medan andra terminer fortfarande var i rött, tillsammans med europeiska index.

Handel kommer sannolikt att förbli dämpad tills Fed-ordförande Jerome Powells uttalande inför House Financial Services Committee i kongressen för hans halvåriga vittnesbörd. Powell kommer troligen att undvika att flagga vilken tidslinje som helst kring avsmalnande men utan tvekan kommer han att ifrågasättas om den senaste inflationen av lagstiftarna.

Det kan vara lite svårare den här gången för Powell att trampa lika försiktigt runt inflationen som är övergående berättelse. Men i värsta fall kan risktillgångar kunna hitta lite stöd från framsteg i infrastrukturförhandlingar efter att senatdemokraterna nådde en överenskommelse om en investeringsplan på 3,5 biljoner dollar som sannolikt kommer att genomföras med hjälp av budgetavstämningsprocessen.

Slutligen kommer även Bank of Canada att vara i fokus idag, bland förväntningarna att den också kommer att minska dess eget tillgångsköpsprogram.

Ursprung: XMSource link