FOREX-analys. Centralbanker startar spännande vecka


Wall Street satsade på fler vinster men valutorna är tysta

De globala marknaderna är tysta på måndagen, med nyhetsflödet ganska lätt och rörelser dämpade över de flesta tillgångsslag, eftersom handlare håller lite pulver torrt inför viktiga händelser senare i veckan. Dollarpar sitter vanligtvis fast i ett innehavsmönster, fångat mellan motsatta krafter. Förhoppningarna att regimen med billiga pengar långsamt tar slut upphörs av den euforiska stämningen på aktiemarknaderna.

Wall Street nådde ett nytt rekordhögt på fredagen i kölvattnet av några nedslående amerikanska inflationsuppgifter, vilket hjälpte till att lugna oron kring en förestående normalisering av Fed-politiken. President Biden tillförde mer bränsle till demonstrationen under helgen efter att han gick tillbaka sitt hot om att lägga veto på biljardollars tvåpartsinfrastrukturpaket såvida det inte åtföljs av en separat plan som fokuserar på “mänsklig infrastruktur”.

Ergo, de goda nyheterna fortsätter att komma för aktiemarknaderna, som är inställda på att avrunda sin femte månad i rad av vinster. Till och med Fed: s senaste bombskott kunde inte få marknaden att blöda, och betonade att investerare inte tror att ett par räntehöjningar under ett par år kommer att förändra aktielandskapet dramatiskt.

Storbritannien får en ny hälsovårdsminister, Sydney går in i lockdown

Den enda valutan som gör några anständiga drag på måndag är det brittiska pundet efter landets hälseministers avgång, som blev fångad att bryta mot regler för social distansering. Detta var den senaste skandalen för att skaka Boris Johnson-regeringen, även om man dömde efter marknadsreaktionen såg handlare det som en nettopositiv utveckling.

Sajid Javid – den tidigare finansministern – återvänder för att leda hälsoavdelningen. Detta har gett upphov till optimism för starkare synergier mellan de två ministerierna när ekonomin tar det sista steget mot återöppning. Logiken är att om den tidigare förbundskanslern hanterar folkhälsan, kommer han sannolikt också att prioritera ekonomins välbefinnande.

Naturligtvis är detta inte en enorm utveckling i den större bilden men det är något för marknader att arbeta med på en lugn session. När det gäller pundet verkar den övergripande banan fortfarande vara positiv med Storbritannien som kommer att överträffa många nationer ekonomiskt, vilket sannolikt kommer att leda BoE till att avsluta tillgångsköp mycket tidigare än ECB eller BoJ.

I Australien, nyheter om att landets mest befolkade stad Sydney gick tillbaka i lockdown såg aussie-dollarn öppna med ett mindre gap i dag, även om det lyckades återhämta sig snabbt. Australien befinner sig för närvarande i en farlig säsong eftersom temperaturen är låg och vaccinationerna hittills varit långsamma. På den ljusa sidan har marknaden inte riktigt brytt sig om covidnummer på ett tag.

Centralbanker startar en spännande vecka

Den ekonomiska kalendern är låg i dag, med de enda anmärkningsvärda händelserna är några tal från centralbanktjänstemän. BoE: s avgående chefsekonom Andy Haldane kommer att få bollen att rulla klockan 12:00 GMT innan Fed: s Williams träffar trådarna klockan 12:45 GMT. Därefter klockan 14:00 GMT kommer fokus att vända sig till ECB Vice President de Guindos.

Medan dagens session kan vara långsam verkar resten av veckan ganska spännande, med ett OPEC-möte på torsdag och en amerikansk sysselsättningsrapport på fredag ​​för att krydda saker. Den här utgåvan av icke-gårdslön kan på egen hand avgöra om investerare spenderar sommaren på att ta ut billiga pengar eller om allt som är för tidigt.

Ursprung: XMSource link