FINRA bötfäller Wefunder, StartEngine sammanlagt 1,75 miljoner dollar


FINRA tillkännagav idag att de har bötfällt två FINRA-registrerade finansieringsportaler med sammanlagt 1,75 miljoner USD för att de inte har följt värdepapperslagar och regler utformade för att skydda crowdfunding-investerare.

I Wefunder-ärendet fann FINRA att från 2016 till 2021, över 39 separata erbjudanden, samlade Wefunder in cirka 20 miljoner USD mer än vad som är tillåtet under höjningsgränserna för crowdfunding. Den gjorde detta genom att avleda de överskottsmedel som samlades in i crowdfunding-erbjudandet till ett efterföljande erbjudande som genomfördes under ett annat undantag från registrering. FINRA fann att genom att göra det överskred Wefunder omfattningen av sina tillåtna aktiviteter som en finansieringsportal.

FINRA fann vidare att Wefunder misslyckades med att omedelbart styra överföringen av medel till emittenter eller investerare efter behov; felaktigt skickade e-postmeddelanden till hundratusentals investerare som rekommenderar och ber om investeringar som erbjuds på dess portal i strid med en regel som förbjuder sådana uppmaningar; inkluderade vilseledande kommunikation på sin finansieringsportals webbplats; och misslyckades, i flera avseenden, att upprätthålla ett rimligt övervakningssystem för att övervaka sin verksamhet, inklusive till exempel dess process för att spåra investeringar.

Portalen själv erkände så sent som 2021 att dess processer var bristfälliga, och en tjänsteman sa till en annan i ett internt e-postmeddelande om hans misslyckande med att delegera, som mer utförligt beskrivs i förlikningen.

Som en del av uppgörelsen med Wefunder kommer portalen att behöva anlita en oberoende konsult för att ge rekommendationer för att förbättra sina system och procedurer.

I StartEngine-ärendet fann FINRA att StartEngine vid olika tillfällen mellan november 2016 och januari 2018 inkluderade emittentkommunikation på sin finansieringsportalwebbplats som den visste eller hade anledning att veta var falsk eller vilseledande; publicerade sina egna felaktiga räkningar av antalet investerare i erbjudandena på sin portal; och misslyckades med att rimligen övervaka potentiellt vilseledande innehåll som emittenten förberett.

Till exempel överdrev en emittent, vars produkt var en hemmarobot, robotens funktionalitet i en demonstrationsvideo som lades ut på StartEngines webbplats. Videon skildrade roboten självständigt utföra uppgifter som att väcka sovande familjemedlemmar, lära ett barn piano och konst, projicera ett recept på en skärbräda, patrullera ett hem för inkräktare, justera en termostat och spela kika med ett barn.

Under erbjudandet fick StartEngine information som gjorde att den visste eller hade anledning att veta att dessa påståenden var överdrivna och vilseledande, men den misslyckades med att rätta till dem. Även om en ansvarsfriskrivning på erbjudandesidan noterade att roboten var ett pågående arbete, var den otillräcklig för att åtgärda det vilseledande innehållet.

När vi löste dessa ärenden, accepterade och samtyckte Wefunder och StartEngine till att FINRA:s resultat tas med utan att erkänna eller förneka dem.
Source link