FCA förbjuder och bötfäller fem direktörer för finansiell rådgivningsföretag


UK Financial Conduct Authority (FCA) har förbjudit fem direktörer för finansiella rådgivningsföretag att arbeta inom finansiella tjänster och bötfällt dem med över 1 miljon pund, efter att de orsakat betydande förluster för kunder.

Besluten följer en dom som meddelats av Upper Tribunal där de fem direktörerna utan framgång ifrågasatte Konkurrensverkets beslut.

Tribunalen fann att Andrew Page, Thomas Ward, Aiden Henderson, Robert Ward och Tristan Freer hade misslyckats med att agera med integritet efter att ha agerat oärligt eller hänsynslöst. Var och en hade varit styrelseledamöter för misslyckade finansiell rådgivningsfirmor (Financial Page Ltd, Henderson Carter Associates Limited och Bank House Investment Management Limited) som gav olämplig rådgivning till över 2 000 kunder som fick dem att placera sina pensioner i finansiella produkter med hög risk i egeninvesterade personliga pensioner där Hennessy Jones, ett icke auktoriserat företag, hade ett betydande ekonomiskt intresse.

Dessa kunder hade hänvisats till dem av Hennessy Jones som också var involverad i utformningen av pensionsrådgivningsprocessen som användes av dessa företag.

Detta system orsakade betydande förluster på över £50 miljoner till över 2 000 konsumenter som nu har kompenserats av Financial Services Compensation Scheme. Förutom den negativa effekten på konsumenterna, påverkade detta även andra finansiella tjänsteföretag som måste bidra till kostnaderna för FSCS.

Tribunalen fann att alla fem individer lät deras “instinkter och värderingar åsidosättas” och att deras omdöme äventyras för personlig ekonomisk vinning. De misslyckades med att granska var deras kunders pensionsmedel placerades. Omfattningen av dessa brister har lett till att mycket höga straff har utdömts för styrelseledamöter i små IFA-företag.

Förutom att upprätthålla FCA:s beslut att förbjuda dem att utföra reglerade funktioner, utdömde domstolen följande ekonomiska påföljder:

  • Mr Page – £321 033 plus ränta;
  • Mr T Ward – £416 558 plus ränta;
  • Mr Henderson – £179 179 plus ränta;
  • Mr R Ward – £88 100 (ingen ränta tillämplig);
  • Mr Freer – 40 736 £ plus ränta.
Source link