Familj greps för konspiration för att tvätta krypto som stulits under Bitfinex-hacket


Justitiedepartementet (DOJ) meddelar att två individer arresterades i morse på Manhattan för en påstådd konspiration för att tvätta kryptovaluta som stals under hacket av Bitfinex 2016, för närvarande värderat till cirka 4,5 miljarder dollar.

Ilya Lichtenstein, 34, och hans fru, Heather Morgan, 31, båda från New York, New York, är planerade att göra sina första framträdanden i federal domstol idag klockan 15:00 på Manhattan.

Enligt domstolsdokument ska Lichtenstein och Morgan ha konspirerat för att tvätta intäkterna av 119 754 bitcoin som stals från Bitfinex plattform efter att en hackare gjort intrång i Bitfinex system och initierat mer än 2 000 obehöriga transaktioner. Dessa otillåtna transaktioner skickade den stulna bitcoin till en digital plånbok under Lichtensteins kontroll.

Under de senaste fem åren har cirka 25 000 av dessa stulna bitcoin överförts ur Lichtensteins plånbok via en komplicerad penningtvättsprocess som slutade med att några av de stulna medlen sattes in på finansiella konton som kontrolleras av Lichtenstein och Morgan. Resten av de stulna medlen, omfattande mer än 94 000 bitcoin, fanns kvar i plånboken som användes för att ta emot och lagra de olagliga intäkterna från hacket.

Efter verkställandet av domstolsauktoriserade husrannsakningsorder på onlinekonton som kontrolleras av Lichtenstein och Morgan, fick specialagenter tillgång till filer på ett onlinekonto som kontrolleras av Lichtenstein. Dessa filer innehöll de privata nycklar som krävdes för att komma åt den digitala plånboken som direkt tog emot pengarna som stulits från Bitfinex, och tillät specialagenter att lagligen beslagta och återställa mer än 94 000 bitcoin som hade stulits från Bitfinex.

Den återvunna bitcoin värderades till över 3,6 miljarder dollar vid tidpunkten för beslaget.

Brottsanmälan hävdar att Lichtenstein och Morgan använde många sofistikerade tvätttekniker, inklusive att använda fiktiva identiteter för att skapa onlinekonton; använda datorprogram för att automatisera transaktioner, en tvättteknik som gör att många transaktioner kan äga rum på kort tid; sätta in de stulna medlen på konton på en mängd olika virtuella valutabörser och darknet-marknader och sedan ta ut pengarna, vilket fördunklar spåret av transaktionshistoriken genom att bryta upp fondflödet; konvertera bitcoin till andra former av virtuell valuta, inklusive anonymitetsförstärkt virtuell valuta (AEC), i en praxis som kallas “chain hopping”; och använda USA-baserade företagskonton för att legitimera sin bankverksamhet.

Lichtenstein och Morgan åtalas för sammansvärjning för att begå penningtvätt, vilket ger ett maxstraff på 20 års fängelse, och för sammansvärjning för att bedrägera USA, som ger ett maxstraff på fem års fängelse. En federal distriktsdomare kommer att avgöra varje straff efter att ha övervägt de amerikanska riktlinjerna för straffutmätning och andra lagstadgade faktorer.Source link