Euron utmanas när US-dollar hoppar upp på högre statsräntor. Vart för EUR/USD?


Euro, EUR/USD, US Dollar, Kina, Fed, PBOC, Råolja, Vete – Talking Points

  • Euron verkar testa de senaste bottennivåerna eftersom osäkerheten kvarstår
  • Kina står inför utmaningar medan den amerikanska dollarn ryter på högre räntor
  • Resultatsäsongen framför, kommer USADollaråka EUR/USD till nya låga nivåer?

Euron öppnade veckan högre i tunn likviditet för att starta den asiatiska sessionen idag. Även om det inte var bekräftat vid tidpunkten för tryckningen, bidrog nyheten om ett troligt utfall i det franska valet till att lindra osäkerheten.

Data från Kina såg att både PPI och KPI kom in något över förväntningarna på 8,3 % respektive 1,5 %. Avstängningar av covid-19 fortsätter att dominera kinesiska och Hongkongs aktieindex på fastlandet, med börser där nere med över 2 %.

Med People’s Bank of China (PBOC) inställd på att luckra upp politiken ytterligare och Fed går i motsatt riktning, ligger den amerikanska 10-åriga statsräntorna över Kinas 10-åriga sedel för första gången sedan juni 2010. Den ger för närvarande högre avkastning. 2,75 %.

Högre amerikanska räntor har lyft den amerikanska dollarn, med råvarublocket AUD, CAD, NOK och NZD som tappar mark i Asien idag. Råoljan är nere igen, med WTI-terminskontraktet nära 96 ​​dollar fat och Brent-kontraktet runt 100,50 dollar fat. Guldet är stabilt och handlas nära 1 943 USD per uns.

Den sämst presterande valutan har varit den japanska yenen. Det gick längre bakåt efter en del käftar från Bank of Japans (BoJ) verkställande direktör Shinichi Uchida.

Han gjorde de vanliga kommentarerna som japanska tjänstemän har tagit på sig som ett mantra på senare tid. Dessa fraser inkluderar – FX-priserna bör återspegla underliggande fundamentala faktorer, de (BoJ) följer noga effekterna av FX på ekonomin och att det är önskvärt för FX att röra sig på ett stabilt sätt.

Japanska Nikkei 225 gick söderut, medan Australiens ASX 200 var ganska platt under dagen.

Chicago Board of Trade (CBOT) veteterminskontrakt slutade starkare förra veckan, och det har nått ett 2-veckors högsta på måndagen. Detta kommer på baksidan av det amerikanska jordbruksdepartementets World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) som tittar på utbudsproblem från Ukraina på grund av kriget.

Den amerikanska skörden förväntas också vara en av de lägsta någonsin och en torka i Argentina förvärrar situationen. Australiens stötfångare skörd kan kompensera en del av det korta fallet. De flesta andra mjukvaror är högre i varierande grad.

Att se framåt, tarningssäsong börjar den här veckan och marknaden kommer att hålla utkik efter rapporter från i synnerhet de stora bankerna Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley och Wells Fargo. Kommentarer från Chicago Federal Reserves president Charles Evans kommer också att korsa trådarna. EU:s utrikesministrar beror på träffa att diskutera ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Den fullständiga ekonomiska kalendern kan ses här.

EUR/USD teknisk analys

EUR/USD rörde sig lägre förra veckan och försökte köra högre för att starta denna vecka men misslyckades igen med att övervinna pivotpunktmotståndet på 1,0944.

Längre upp kan potentiellt motstånd erbjudas vid 10-dagarsperioden enkelt glidande medelvärde (SMA) för närvarande på 1,0977.

På minussidan kan stödet vara på de tidigare lägsta nivåerna 1,0837 och 1,0806.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link