Euron stiger, råoljepriserna faller när Kina låter av Ukrainakrisen


EURO, RÅOLJA, KINA, RYSSLAND, UKRAINA, FED, PRISER – TALKNINGSPUNKT:

  • Kina signalerar motstånd mot rysk invasion av Ukraina, vilket dämpar marknadens rädsla
  • Utsikterna för Feds räntehöjningar dämpas efter att nyckeltjänstemän kräver gradvis åtstramning
  • Råoljepriset testar under 90 USD/fat efter att ha ångrat förra veckans avgörande avbrott

Euron steg tillsammans med S&P 500-aktieindexterminer – ett klockslag för riskaptit på marknaden – mitt i förnyade förhoppningar om en diplomatisk lösning på krisen som brygger på vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Det är efter att Kinas utrikesminister Wang Yi signalerade Pekings motstånd mot varje blivande invasion av det senare landet av det förra vid säkerhetskonferensen i München i helgen.

Wangs språk var entydigt. “Suveräniteten, oberoendet och territoriella integriteten för vilket land som helst bör respekteras och skyddas”, sade han och tillade tillspetsat att “Ukraina är inget undantag.” Det räcker långt för att klargöra Pekings hållning efter att president Xi Jinping utfärdade ett gemensamt uttalande med Rysslands president Vladimir Putin om att han motsatte sig NATO-expansion precis tidigare denna månad.

Relationerna mellan Kina och Ryssland har blommat upp nyligen. Handeln mellan de två länderna ökade till ett rekord på nästan 147 miljarder dollar 2021, en ökning med nästan 36 procent från föregående år. Med Kina som väger in mot ryska militära aktioner i Ukraina tillsammans med USA och EU, skulle Moskva kompromissa med ett viktigt ekonomiskt utlopp vid en tidpunkt då det mest behöver en, särskilt om fientligheterna skulle fortsätta.

Diagram skapat med TradingView

Marknaderna har till synes bedömt att detta gör nedtrappning mer sannolikt än tidigare. Guldpriserna föll tillsammans med den antiriskamerikanska dollarn och japanska yenen. Kapital tycks reflexmässigt flöda till den gula metallen vid tider av geopolitisk instabilitet, så dess reträtt tillsammans med likviditetstillflyktsortsvalutor i beredskap ser talande ut. Ett parallellt fall i råoljepriset kan visa att farhågorna om leveransstörningar minskar. Ryssland är en topp-3 global oljeproducent.

En nedväxling av Feds förväntningar om räntehöjningar kan också ha bidragit till att lyfta marknadsandan. Den prissatta policybanan 2022-24 som antyddes i Fed Funds-terminer tappade 40 räntepunkter (bps) förra veckan. Det är nästan två standardhöjningar på 25 bps. Detta efter modererande kommentarer från den inflytelserika New York Fed-president John Williams och guvernör Lael Brainard, som har nominerats till vice ordförande.

Fed räntehöjningar satsar för 2022-2024 ned efter Williams, Brainard talar

Diagram skapat med TradingView

Framöver kommer likviditeten på de globala marknaderna sannolikt att vara relativt tunn eftersom USA förblir stängt efter helgen för presidentens dag. Detta kan leda till sämre handelsvillkor än vanligt. Snabba PMI-data från euroområdet och Storbritannien är rubriken på den ekonomiska kalendern och förväntas visa att tillväxten tog fart något i februari. Fed-guvernören Michelle Bowman som lutar sig mot höken kommer att tala.

RÅOLJE TEKNISK ANALYS

Råoljepriset backade, halkade tillbaka under inflexionszonen strax under $93/fat-siffran och till synes välte förra veckans uppåtriktade utbrott. Omedelbar support är på 88.41. En daglig stängning nedanför som kan öppna dörren för en rutschkana för att testa den nedåtriktade barriären förankrad vid 84,65. Alternativt kan en tillbakaskjutning ovanför det yttre lagret med omedelbart motstånd vid 92,72 exponera svängtoppen vid 95,82.

WTI råolja diagram - teknisk analys

WTI råolja diagram skapat medTradingView

HANDELSRESURSER

— Skrivet av Ilya Spivak, chefstrateg, APAC på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter

Source link