Euron stabil trots eskalering av Ryssland och Ukraina


EURO, DAX 40, RYSSLAND, UKRAINA, EUR/USD OUTLOOK – TALKING POINT:

  • Euro gungbrädor inom bekant intervall kontra US-dollar på Ryssland, Ukraina spänningar
  • Tecken på konflikteskalering sänker regionala aktier men håller den gemensamma valutan stabil
  • EUR/USD kan kämpa för att kapitalisera när fientligheterna mellan Moskva och Kiev svalnar

Euron har hållit sig mycket stabil trots eskalerande spänningar mellan Ryssland och Ukraina. Den gemensamma valutan började veckan med en positiv ton efter Kina vägde in mot militära åtgärder i området, men flytten susade efter Moskva beordrade trupper att gå in i östra Ukraina på ett “fredsbevarande” uppdrag.

Intradagsvinster förångades när priserna drog sig tillbaka men EUR/USD stängde lite förändrats under dagen, och höll sig nära mitten av det hackiga intervallet som har begränsat prisutvecklingen i nästan tre månader. Däremot Tysklands riktmärke DAX 40 aktieindex bröt kraftigt nedåtsjunker till den lägsta nivån på nästan ett år.

Stillaståendet är fortfarande mer iögonfallande med tanke på att marknaderna på ett meningsfullt sätt har minskat ECB:s räntehöjningsförväntningar som svar på krisen. Den prissatta policybanan som antyds på OIS-marknaderna har planat ut från att kräva fem räntehöjningar på 10 bps 2022 till bara tre.

Regionala trygghetssökande kapitalflöden från öst till väst har förmodligen hjälpt. Euron handlas på en åtta månaders högsta mot den ukrainska hryvnian (UAH) och en tio månaders högsta mot den ryska rubeln. Uttag från relativt mer riskfyllda investeringar – vilket framgår av DAX-fallet – kan vara en annan källa till stöd.

EUR/USD vs DAX 40-diagram skapat med TradingView

Intressant nog innebär vändningen av denna dynamik när spänningarna lättar att EUR/USD kan ha begränsat utrymme för återhämtning. En nedkylning kanske inte är långt borta om den nuvarande konflikten i stort sett följer spelboken från det rysk-georgiska kriget 2008.

I det engagemanget sände Moskva ut trupper för att möjliggöra de facto separation från Georgien av två utbrytande enklaver, Abchazien och Sydossetien. De uppgår nu till en militariserad buffertzon mellan de två staterna. Ryska styrkor ryckte fram inom ett hårstrå från huvudstaden Tbilisi bara för att vända tillbaka.

När president Putin nu har erkänt oberoendet i de separatistiska Luhansk- och Donetsk-regionerna i östra Ukraina och skickat trupper för att förstärka det, kan ett liknande händelseförlopp komma att utvecklas. Om det inte är mer än ett annat buffertområde som Moskva var ute efter här, kan en nedväxling av aktiva fientligheter vara i horisonten.

När man ser framåt, ger februaris IFO-undersökning av tyskt företagsförtroende rubrik på den ekonomiska kalendern och förväntas ge en andra månad i rad av förbättringar efter att den stadiga försämringen under andra halvan av 2021 avbröts i januari. Ett fokus på geopolitik kan dock driva data till bakbrännaren.

Stödnivåer på kort sikt vid 1,1272 och 1,1222 radar upp längs vägen för att testa den stora barriären förankrad vid 1,1140, markerad av tidigare motstånd som går tillbaka till mars 2020. Alternativt kan du säkra ett fotfäste tillbaka över 1,1552, den övre gränsen för ett nyligen brutet stöd hyllan, verkar vara förutsättningen för uppåtgående framsteg.

EUR/USD dagligt diagram

EUR/USD dagligt diagram skapat med TradingView

HANDELSRESURSER FÖR EUR/USD

— Skrivet av Ilya Spivak, Chef av Storasien på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter

Source link