Euron sjunker när amerikanska dollar ökar på inflationsrädsla för att öka avkastningen. Vart för EUR/USD?


Euro, EUR/USD, US Dollar, Råolja, Fed, Japan, JPY, Kina PMI – Talking Points

  • Euron kämpar mot en amerikansk dollar som stärks av en höjning av räntorna
  • EU:s ledare går mot stränga restriktioner för rysk oljeexport
  • Med högre energipriser på nytt, vad kommer det att betyda för EUR/JPY?

Euron tappade mark under den asiatiska sessionen trots att gårdagens höga tyska inflationsdata satte scenen för ECB att agera på räntehöjningar.

Medan USA firade Memorial Day på måndagen, har det funnits massor av åtgärder för marknaden att ta i sitt kliv.

Vid ett toppmöte i Bryssel i går enades EU:s ledare om att införa ytterligare restriktioner för rysk export, framför allt på deras sjöburna olja. Undantag gjordes för rörledningsförsörjning tills en lösning kan hittas för de medlemsländer som är starkt beroende av det.

Råolja nådde en 2-månaders högsta med WTI-terminskontraktet över 118 USD fat och Brent-kontraktet över 123 USD.

Federal Reserve-guvernör Christopher Waller återigen öppnade dörren för en mer aggressiv räntehöjningsbana för Fed.

Han citerades för att säga, “Jag tar inte höjningar på 50 punkter från bordet förrän jag ser inflationen komma ner närmare vårt 2%-mål.

Detta ledde till att statsräntorna steg tum högre in på den asiatiska morgonen, vilket minskade tidigare aktieuppgångar och lyfte den amerikanska dollarn. Benchmark 10-årsedeln är 10 räntepunkter högre hittills denna vecka, vilket ger en avkastning på nära 2,84% vid tidpunkten för tryckning.

Sedan visade japanska data en bättre än väntat arbetslöshet på 2,5 % istället för 2,6 % förväntat, men detaljhandelsförsäljningen var oförändrad på 0,8 % för april.

Stämningen surnades då med en stor miss i industriproduktionen. Den kom in på -1,3% för april månad istället för -0,2% förväntat. Yenen sjönk på dessa nyheter, liksom det högre oljepriset tog ut sin rätt på den energiimporterande ekonomin.

Kinesiska PMI-data kom efter det och även om siffrorna var bättre än prognosen, representerade de fortfarande en krympande utsikt. Kinesisk tillverkningsindustri PMI för maj tryckt på 49,6 mot 49,0 förväntat och icke-tillverkningsindustrin kom in på 47,8 istället för 45,5 prognos.

Samtidigt som den releasen, fick marknaden australiensiska byggnadsgodkännanden som missade långt. Den kom in på -2,4 % månad till månad i april istället för att stiga med 2,0 % som väntat.

Det finns en mängd europeisk data idag med BNP, KPI och antal jobb som släpps över hela kontinenten för olika jurisdiktions. Kanada kommer också att se BNP och USA kommer att få den senaste Conference Board konsumenternas förtroende läsa.

När vi ser framåt kommer USA:s president Joe Biden att träffa Federal Reserves ordförande Jerome Powell i det ovala kontoret idag.

Den fullständiga ekonomiska kalendern kan ses här.

EUR/JPY teknisk analys

EUR/JPY trotsade den allmänna svagheten i euron med den japanska yenen som såg mer betydande motvind.

Korshastigheten bröt ovansidan av en Vimpel formation och är potentiellt inställd på att testa möjligt motstånd vid den senaste tidens högsta 138,32.

På nackdelen kan stödet vara på 21-, 55- och 100-dagars enkelt glidande medelvärde (SMA) som alla ligger nära en stigande trendlinje nära 136,10.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link