Euron hoppar över ett slag när spänningarna ökar i Ukraina när informationskriget värms upp.


EURO, EUR/USD, US Dollar, Råolja, AUD, JPY, FED, UKRAINA – Talking Points

  • Euron sjönk efter ännu inte verifierade rapporter om mortelbrand i Ukraina
  • Risktillgångar såldes och hökiska mötesprotokoll från FOMC glömdes snart
  • Alla ögon är utvecklingen när marknaderna förblir i spetsen.Wsjuk EUR/USD bryta ut?

Euron föll på nyheterna om obekräftade rapporter om mortelbrand nära den ukrainska gränsen.

Marknaderna gick i sväng under den asiatiska eftermiddagen efter att en rysk nyhetsbyrå, RIA, rapporterade att ryskstödda separatister hävdar att den ukrainska armén avfyrat granatmortlar över gränsen.

RIA Novosti, kallas ibland RIAN eller RIA, är en rysk statlig inhemsk nyhetsbyrå och har sitt huvudkontor i Moskva.

Detta kommer efter 24 timmar av fluktuerande spänningar runt gränsen. Det var en första lätthet när Ryssland förklarade att de hade börjat flytta sina trupper tillbaka till sina hemmabaser. Men sedan sa amerikansk underrättelsetjänst att så inte var fallet och att det är fler trupper på väg till området.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att det inte finns några bevis för en nedtrappning och att Ryssland håller på att bygga upp antalet trupper. Kreml förnekade anklagelserna men USA:s utrikesminister Antony Blinken backade upp påståendena.

Detta är vid en tidpunkt då en storskalig cyberattack har inletts mot Ukrainas institutioner. Det pågår en debatt för att avgöra om detta är en krigshandling.

Ett krismöte för europeiska ledare är planerat att äga rum senare idag (torsdag).

Under den amerikanska sessionen över natten avslöjades mer hökighet i Feds FOMC-mötesprotokoll som släpptes över natten från deras senaste sammankomst.

Framför allt avslöjade protokollet att de kunde “ta bort policyboende i snabbare takt än vad de för närvarande räknar med.

Råolja började dagen i Asien med att driva söderut efter positiva lagersiffror i USA och nyheter om att Iran skulle kunna lägga till 900 000 fat om dagen i december om kärnkraftssamtalen går bra och en överenskommelse är klar snart.

Data från EIA/DOE över natten visade att oljelagren överraskande har ökat under veckan med 1,1 miljoner fat, när marknaden förväntade sig en minskning med 1,6 miljoner.

På andra håll förblev Australiens arbetslöshet oförändrad på 4,2 % som väntat. Japans steg med 3,6 % månad på månad för december mot -2,0 % förväntat.

Av G-10-valutorna var Aussie den största underpresterande och yenen apprecierade mest. Detta var dock mest på nyheterna i Ukraina. Den amerikanska dollarn fick också stöd.

Guldet växte mot de senaste topparna och handlas för närvarande nära 1 875 USD per uns.

APAC-aktierna blandades med Japan avsevärt lägre medan de kinesiska marknaderna var uppe på hopp om att PBOC skulle lätta. Futures pekar mot en något negativ start för Wall Street.

Framöver, efter ett antal ECB-talare, kommer USA att se siffror på bostadsstarter och initiala ansökningar om arbetslöshet.

EUR/USD teknisk analys

EUR/USD smälte kortvarigt lägre idag för att kort röra 21 och 55-dagarna enkla glidande medelvärden (SMA). Men flytten avvisades, och de kunde ge stöd vid ett annat test.

Support kan också finnas vid pivotpunkterna 1.12633, 1.12219 och 1.11861

På ovansidan kan 10 och 100-dagars SMA:erna erbjuda motstånd eftersom de ligger precis över en serie potentiella pivotpunktsmotståndsnivåer på 1,13751, 1,13830, 1,13865 och 1,14830.

Ytterligare motstånd kan vara på den tidigare högsta 1,14949.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link