Euron håller i sig vs. US-dollar trots marknadskaos innan Fed-mötet

[ad_1]

EURO, US DOLLAR, EUR/USD, FED, INFLATION, PRISER, AKTIER – TALKNINGSPUNKT:

  • Euron är imponerande motståndskraftig när den amerikanska dollarn stiger mot råvaruvaluta
  • Senaste USD-uppgångarna kan återspegla riskaversion mer än Feds förväntningar
  • En stabil riskaptit efter FOMC-mötet kan driva ned EUR/USD

Att brottas med en snabb ökning av inflationen och spekulera om det sannolika svaret från globala centralbanker har definierat den dominerande berättelsen för finansmarknaderna sedan åtminstone mitten av 2021. Det var då Federal Reserve började signalera att det var dags att börja minska Covid-utlöst stimulans.

Början av 2022 innebar en viktig vändpunkt. Feds hökaktiga retorik började verkligen sjunka in för investerare eftersom det hotade att börja “kvantitativ åtstramning” – att minska balansräkningen för att höja de långa räntorna – tillsammans med räntehöjningar i år.

Marknaderna fick meddelandet: inflationsförväntningarna svalnade medan de nominella räntorna drev högre, vilket antydde förtroende för Feds övertygelse. Det drog upp realräntorna kraftigt. Den riktmärke 10-åriga TIPS-räntan är på väg att avsluta januari med den största månatliga ökningen på över två år.

Stigande inflationsjusterad avkastning på relativt säkrare tillgångar har uppmuntrat en ombalansering av portföljer. Ultralåga kurser hade drivit investerare till mer riskfyllda satsningar på jakt efter avkastning. Nu i omvänd riktning har samma dynamik dragit ner aktier, en klocka tillgångsklass för marknadsövergripande riskaptit.

Euron håller i sig vs. US-dollar trots marknadskaos innan Fed-mötet

Diagram skapat med TradingView

Man kunde ha förväntat sig att US-dollarn skulle vara en stjärna mot en sådan bakgrund, och dra nytta av avkastningsstöd med tillstånd av hökiska Fed. Valutan är upp på månaden mot ett genomsnitt av dess stora motsvarigheter, men bara blygsamt.

I ett talande sammanbrott, Euron har lyckats med imponerande motståndskraft medan den nyzeeländska dollarn har lidit stora förluster. Detta tycks spegla ett större tema: sedan början av året har greenbackens uppgång mot “pro-risk” valutor varit mer än dubbelt så stor som uppgången jämfört med “anti-risk” alternativ.

Uttryckt på ett annat sätt har USD gjort stora uppgångar mot valutor som är känsliga för den globala konjunkturcykeln och marknadssentiment (AUD, NZD, CAD). Defensivt sinnade valutor (EUR, CHF, JPY) har hållit sig markant bättre, även om förändringen i Feds synpunkter har gett greenbacken en blygsam övergripande framgång.

Detta trots att den förstnämnda gruppen ser ut att matcha de fyra räntehöjningar som nu förväntas av Fed 2022. Samtidigt ses den senare uppsättningen upprätthålla negativ räntepolitik åtminstone till nästa år. Denna preferens för relativ “säkerhet” framför avkastning understryker marknadens risk-off-inställning.

Euron håller i sig vs. US-dollar trots marknadskaos innan Fed-mötet

Diagram skapat med TradingView

Med det i åtanke kan denna veckas efterlängtade penningpolitiska tillkännagivande från Feds räntesättningskommitté FOMC komma att ge ett något nytt svar från marknaderna. Politikerna förväntas hålla fast den här gången inför en vältelegraferad vandring i mars.

Samtidigt verkar det osannolikt att en upprepning av Fed-tjänstemäns redan stridbara språk från de senaste veckorna i policyförklaringen och ordförande Powells presskonferens kommer att flytta förväntningarna mycket längre. Det kan ge en kort lättnad för marknaderna, om inte annat eftersom risken för överraskningseskalering har neutraliserats.

Intressant nog kan detta väga på EUR/USD. Om euron verkligen hålls uppe av antiriskflöden kan stödet undergrävas om riskaptiten stabiliseras efter att Fed har sagt sitt. Det skulle kanske tillåta Greenbackens fördel gentemot den gemensamma valutan på den relativa avkastningsfronten att lysa på nytt.

EUR/USD TEKNISK ANALYS

Eurodiagrampositioneringen är lite förändrad från förra veckans inställning. Priserna går på tomgång mellan motstånd i ett trängselområde begränsat till 1,1378 och en stigande trendlinje som vägleder den ytliga återhämtningen från förra veckans låga nivåer. En daglig stängning under denna barriär skulle tala för att en nedåtgående trend återupptas, vilket visar stöd under 1,12-siffran.

Alternativt kan återta ett fotfäste över 1,1378 sätta scenen för en ny körning med ett motstånd runt 1,15-märket. Att argumentera för uppföljning kräver förmodligen ännu större övertygelse, vilket kräver en återgång norr om 1,17.

Euron håller i sig vs. US-dollar trots marknadskaos innan Fed-mötet

EUR/USD diagram skapat med TradingView

EUROHANDELSRESURSER

— Skrivet av Ilya Spivak, chefstrateg, APAC på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter[ad_2]

Source link