Euro i riskzonen om ECB, Fed Policy Spekulation överskuggar Ukraina-krisen


EURO, RYSSLAND, UKRAINA, ECB, FED, INFLATION, EUR/USD UTSIKTER – TALKNINGSPUNKT:

  • Euron är stadig i välbekant intervall då marknaderna väger upp det pågående krishotet i Ukraina
  • Fed vs. ECB:s politiska utsikter kan komma att återta centrum, vilket väger EUR/USD
  • Pivotalt stöd med ögonen under 1,12-siffran, tätt motstånd går upp till 1,1552

Euron ser fortfarande föga imponerad ut även när västmakterna levererar den första omgången av kollektiva sanktioner som straffar Ryssland för att de erkänt självständigheten för två utbrytarregioner i östra Ukraina och skickar ut trupper för att genomdriva den. Talande nog har ett Bloomberg-index som följer priserna på energiråvaror också stannat.

Detta verkar antyda att marknaderna inte föreställer sig allvarlig smitta västerut från instabiliteten vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Detta kan vara som handlare liknar det här avsnittet med 2008 års rysk-georgiska kriget. Om parallellen håller kan det vara omfattningen av Moskvas ambition att sätta Donetsk och Luhansk som följsamma buffertzoner.

Ur investerarnas perspektiv kan ett sådant scenario innebära en betydande nedväxling av risken som situationen utgör för den globala ekonomin och de bredare finansiella marknaderna, åtminstone för nu. Med det i åtanke kan euron byta växel för att återigen fokusera på inflationen och det föränderliga penningpolitiska landskapet.

EURO I RISK OM ECB, FED POLICY SATSER ÅTERTAGAR CENTRUM

Det verkar missgynna den gemensamma valutan gentemot Greenback. Marknaderna verkar förvänta sig att Fed kommer att övergå till en meningsfullt stramare politisk hållning på medellång sikt än ECB:s. Femåriga realräntor i USA har den högsta premien på två år jämfört med tyska motsvarigheter.

Det kortsiktiga perspektivet verkar likaledes USD-stödjande. Vid sin mest rosiga inställning före Ukrainakrisen, antydde ECB:s prissatta policyutsikter för 2022 cirka 50 räntepunkter i höjningar, vilket förde tillbaka inlåningsräntan till noll från -0,50 % för närvarande. Fed Funds-räntan ses stiga med 150 punkter till positivt territorium.

Nästa stora vändpunkt i den här berättelsen kommer sannolikt att bli fredagens utgivning av USA:s PCE-data, Fed:s favoritmätare för inflation. Det förväntas visa att tillväxten av kärnpriserna accelererade till en 40-årig högsta på 5,2 procent på året. Däremot väntas dagens reviderade KPI-tryck för euroområdet sätta kärninflationen på 2,3 procent.

Om berättelsen om Ukraina dämpas, kan sådana utfall uppmuntra EUR/USD till att sänkas inför ECB:s och Fed:s policymeddelanden i mitten av mars. Att driva igenom omedelbara stödnivåer på 1,1272 och 1,1222 kan sätta scenen för ett omtest av tidigare motstånd från mars 2020, förankrat vid 1,1140.

Omedelbara barriärer på ovansidan kommer in på 1.1414 och 1.1495. Att ta ett steg genom dessa och säkra ett fotfäste över den nyligen trasiga stödhyllan med ett tak på 1,1552 – med bekräftelse på daglig stängning – verkar dock vara en förutsättning för varaktig uppföljning.

EUR/USD dagligt diagram skapat medTradingView

HANDELSRESURSER FÖR EUR/USD

— Skrivet av Ilya Spivak, Chef av Storasien på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter

Source link