Euro hängslen för effekt när ECB startar räntehöjningscykeln, Draghi funderar över ödet

[ad_1]

EURO, ECB, DRAGHI, NORD STREAM 1, RYSSLAND – Talking Points:

  • Euron markerar ytlig uppgång när Ryssland startar om Nord Stream 1-gasledningen
  • Italiens premiärminister Draghi kan avgå efter massnedlagda röster vid förtroendeomröstning
  • Tveksam ECB-ton kan driva euron lägre när räntehöjningscykeln börjar

Euron fick en ytlig pop i handeln mellan Asien och Stillahavsområdet när naturgasflöden återupptogs längs Nord Stream 1 rörledning som förbinder Ryssland och Tyskland. Marknaderna var oroliga över möjligheten att Moskva skulle hålla kritiska leveranser som gisslan mitt i sina bråk med väst efter invasionen av Ukraina.

Flödena minskade kraftigt mitt i konflikten innan rörledningen stängdes för planerat underhåll. Sedan utlöste förseningar med att återföra det online anklagelser från alla håll, där Ryssland skyllde på reservdelsförsäljare i Kanada och euroområdet som skrek tillbaka mot Kreml. Allt detta uppståndelse skrämde marknaderna.

Den gemensamma valutan kämpade för att göra varaktiga framsteg när den såg på tunga händelserisker. För det första Italiens premiärministers öde Mario Draghi hänger i balans efter en förtroendeomröstning igår. Draghi vann, men massnedlagda röster signalerar att han inte längre har tillräckligt stöd i den lagstiftande församlingen för att påverka politiken. Han kan avgå.

EURO KAN SLIPPA NÄR ECB BÖRJAR SIN RÄNTEHÖJNINGSCYKEL

Politisk turbulens i euroområdets tredje största ekonomi kommer vid en obekväm tidpunkt: inför en blåsig inflation, Europeiska centralbanken (ECB) ska börja dra åt på allvar. En räntehöjning på 35 punkter är prissatt, vilket innebär en styrränta på -15 punkter. Den förväntas sedan nå 1 procent i slutet av året.

Upptakten till detta ögonblick har varit stenig. ECB har ansträngt sig för att skapa en mekanism mot “fragmentering” – skillnader i obligationsräntor mellan valutablockets medlemsländer – när marknaderna oroar sig för att räntehöjningar kommer att återuppliva skuldkrisens problem i södra Europa.

Politikernas plan för att ta itu med detta skulle kunna kallas “Operation Sovereign Twist”, vilket återspeglar Feds manöver att blanda om löptiderna för obligationsinnehav på sin balansräkning. För ECB skulle ansträngningen på liknande sätt ombilda den statliga mixen av tillgångsportföljen för att öka andelen papper från oroliga medlemmar.

Centralbanken har sagt att verktyget mot fragmentering skulle fungera genom att återinvestera intäkter från förfallande innehav av skulder av högre kvalitet till köp av alternativ av lägre kvalitet. Kadensen med vilken detta kan fortskrida kan alltså definiera den takt med vilken ECB kan skärpa, vilket begränsar dess eldkraft.

Frånvaron av tydliga operationella detaljer om detta och andra fortfarande vaga aspekter av hur detta program kommer att fungera kan oroa marknaderna. Så också kan mjuka engagemang för storleken på vandringar bortom idag. Om marknaderna nosar upp tvekan på presskonferensen med ECB:s ordförande Christine Lagardeefter tillkännagivandet kan euron vända lägre.

EUR/USD TEKNISK ANALYS

Euron är fortfarande låst i en nedåtgående trend mot den amerikanska dollarn. Priserna lyckades öka under de senaste sessionerna efter att ha testat den eftertraktade paritetsnivån, men säljare kan förbereda sig för att återta initiativet. Utseendet på ett baisseartat mörkt molntäckes ljusstakemönster antyder att en topp kan bildas. Svängningen låg på 0,9952 markerar initialt stöd. Alternativt tycks brytning över det högsta vid 1,0273 sätta scenen för en undersida omtest av det brutna intervallgolvet vid 1,0406.

Euro vs US-dollar, dagligt diagram

EUR/USD dagligt diagram skapat med TradingView

EURO HANDELSRESURSER

— Skrivet av Ilya Spivak, Chef av Storasien på DailyFX.com

För att kontakta Ilya, använd kommentarsektionen nedan eller @IlyaSpivak på Twitter[ad_2]

Source link