EUR/USD och DAX Tank på rysk invasion när amerikanska dollar stiger. Vart för euron?


Euro, EUR/USD, US Dollar, DAX, Råolja, JPY, CHF, NOK, SEK, Ryssland – Talking Points

  • Euron sjönk lägre för att starta veckan med ett volatilitetsutbrott när de geopolitiska riskerna stiger
  • APAC aktier mjuknade samtidigt som aktier i euro och USA kommer att sjunka ytterligare
  • Råvarumarknaderna har exploderat på grund av oro för utbudet av energi och vete
  • Alla ögon på Ryssland, Ukraina spänningar.Wsjuk EUR/USD gör ett nytt låg?

Euron är återigen under press efter att en helg av tillkännagivanden sett en rusning mot valutor som US-dollar, japanska yen och schweiziska franc.

Den norska kronan och den svenska kronan var anmärkningsvärda underpresterande i början av veckan, trots att råoljan steg uppåt.WTI är över 97 dollar fat medan Brent ligger över 103 fat dollar.

Marknaderna uppfattar att OPEC+ kommer att hålla sig till sina produktionskvoter när de träffas på onsdag.

Alla energiråvaror har förstärkts av bristande tillgång på grund av att rysk olja och gas nu är allvarligt störd. Guld är fortfarande över 1 900 USD per uns.

Mjuka råvaror är mestadels högre medan vete har ökat med ukrainska och ryska leveranser nu offline under överskådlig framtid. De två länderna står för cirka 25 % av den globala efterfrågan på vete.

Trots högre råvarupriser över hela linjen, faller AUD och NZD lägre eftersom risk-off och tillväxtoro är i fokus för marknaden. Ryssland har den 11th största BNP i världen.

De sanktioner som tillkännagavs under helgen inkluderar ett förbud mot alla betalningar från en rysk bank via SNABBbeslagta den ryska centralbankens tillgångar globalt, konfiskera ryska oligarkers offshoretillgångar och förbjuda rysk export.

Avstängningen av Ryssland från SWIFT-betalningssystemet jämförs av vissa på marknaden med ett “Lehman-ögonblick”. Effekten kan bli långvarig och har potential för oavsiktliga konsekvenser.

Det slutliga resultatet 2008 var inte så illa som man först befarade, men det tog lång tid att reda ut uppsjön av ISDA-avtal (International Swaps and Derivatives Association).

Bloomberg rapporterar att kinesiska banker inte underlättar betalningar kopplade till ryska råvarutransaktioner.

I vilket fall som helst är det vi ser just nu omfördelningen av kapital. Räntorna på amerikanska statsobligationer är lägre över kurvan eftersom investerare köper tillgångar av hög kvalitet. Benchmark 10-år handlas nära 1,89%

Omvänt pekar terminsmarknaderna mot en negativ start för både de europeiska och nordamerikanska aktieindexen. Euro Stoxx 50 och Tysklands DAX-index ser till att börja dagen på förluster på mer än 3 %.

DAX kommer under särskild granskning eftersom Tyskland är starkt beroende av rysk energi för att mata industriproduktionen.

Asiatiska aktier var generellt sett mjukare, med undantag för Australiens ASX 200 på grund av det starka råvaruutfallet.

En större fråga lurar runt hörnet och det är, vad betyder allt detta för nästa FOMC-möte i Federal Reserve?

En marsvandring hade bakats in, men några frågor kan nu dyka upp, beroende på hur detta kommer att utvecklas under de kommande veckorna.

När man ser framåt, efter schweiziska BNP-siffror, kommer USA att se inventeringar och PMI-data.

EUR/USD teknisk analys

EUR/USD har sett en explosion i volatilitet med stora dagliga intervall under de senaste 3 dagarna. Pierce under den tidigare låga har först avvisats men den är nu sårbar igen.

Dessa sträckta rörelser lägre har sett priset flytta sig under det nedre bandet 21 dagar enkelt glidande medelvärde (SMA)baserad Bollinger Band.

En ihållande flytt utanför bandet kan indikera pågående volatilitet och baisseartad fart kan utvecklas. Skulle 21-dagars SMA passera under 55-dagars SMA, kan detta bekräfta en baisseartad fart.

Stödet kan ligga på de tidigare lägsta nivåerna 1,11215 och 1,11065.

På ovansidan kan närliggande motstånd vara vid pivotpunkterna 1,12802 och 1,13751 och den tidigare högsta 1,13959.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link