eToro $10 miljarder SPAC IPO-affär i trubbel: Calcalist


Israelisk affärsnyhetskälla Calcalist rapporterar att den offentliga planen för Retail FX, CFD:er och kryptomäklare eToro via en fusion med special purpose acquisition company (SPAC) Fintech Acquisition Corp V (NASDAQ:FTCVU) är i problem – åtminstone i sitt nuvarande format.

Enligt Calcalist, eToro-SPAC-affären kommer sannolikt inte att slutföras under de få återstående arbetsdagarna 2021, och det – i kombination med de problem som eToros främsta jämförbara/konkurrent Robinhood har – sätter själva affären i fara. Det nuvarande avtalet är att se eToro slås samman med SPAC till en underförstådd värdering av 10 miljarder dollar för eToro. Affären inkluderar ett tillskott av ytterligare 650 miljoner dollar i kapital från en grupp private equity-investerare (ION, Softbank, Third Point, Fidelity, Wellington) och en sekundär aktieförsäljning på 300 miljoner dollar från företagets insiders och befintliga aktieägare.

För det första, tidsfrågan.

eToro-SPAC-affären tillkännagavs för första gången i mars 2021, för nästan nio månader sedan, vid en tidpunkt då SPAC var heta och på väg upp på Wall Street, med affären som siktar på att vara slutförd under Q3-2021. (Vi hade exklusivt rapporterat i slutet av september att måldatumet för slutförandet av eToro IPO var försenat till Q4). Men om avtalet rinner in i 2022 ofullbordat, kan den privata investeringsgruppen dra sitt eget kapitalåtagande på 650 miljoner dollar utan straffavgift.

Med värderingar avsevärt nedåt i sektorn (mer om det nedan), och eToros egna rapporterade resultat faller dramatiskt under andra halvan av 2021, Calcalist anser att dessa sofistikerade investerare sannolikt kommer att göra just det – eller åtminstone kräva en omförhandlad affär, till en mycket lägre värdering.

Likaså Fintech Acquisition SPAC investerare. Dessa aktieägare är ännu inte riktigt engagerade i affären, som de fortfarande behöver rösta för att godkänna. En mindre/omförhandlad affär, såvida de inte får ett bättre “cut” i en sådan ny transaktion, riskerar också att avvisas av SPAC-aktieägarna, till förmån för att de bara får tillbaka sina pengar. I takt med att SPAC-marknaden har svalnat, löses ett ökande antal SPAC in, där SPAC-aktieägarna bara får tillbaka sina pengar, istället för att en fusionsaffär med ett privat företag blir klar.

Men den verkliga frågan är värdering – det handlar nästan alltid om värdering på både IPO- och SPAC-marknaderna.

Robinhood aktiekurs IPO till 10 december (per Google)

eToro-konkurrenten Robinhood (NASDAQ:HOOD) blev börsnoterad till en värdering av 32 miljarder dollar i slutet av juli och såg sin värdering som topp på cirka 60 miljarder dollar i början av augusti. Sedan dess har Robinhood-aktien fallit i fyra månader plus, med sina aktier ned med cirka 71 % från toppen, tack vare en kombination av problem med affärsmodellen för betalning för orderflöde och underväldigande resultat.

Robinhood handlas nu till en värdering av cirka 17 miljarder dollar. Med mer än 20 miljoner aktiva användare, mot 2,1 miljoner för eToro, kan det vara svårt att sälja investerare på en kapitalisering på 10 miljarder dollar för eToro.

Förseningen i att affären går ner verkar vara ur eToros händer, och i de amerikanska tillsynsmyndigheternas. eToros SPAC-partner, Fintech Acquisition Corp V, var nyligen tvungen att räkna om sina finansiella resultat efter att ha rapporterat “väsentlig svaghet” i den interna kontrollen. Tillsynsmyndigheterna tar sig också tid att slå armarna runt eToros verksamhet, som har en stor kryptohandelskomponent.

Vi förväntar oss ett tillkännagivande eller en anmälan under de kommande dagarna från antingen eToro eller Fintech Acquisition angående affärens timing, och även angående affärens struktur, som vi noterar ovan. Vi kommer att fortsätta att följa den här historien när den utvecklas.Source link