Elon Musk klagar på SEC:s uppförande


Elon Musks juridiska ombud i en stämningsansökan väckt av Securities and Exchange Commission (SEC) har lämnat in ett brev till New York Southern District Court, som gör några ganska djärva anklagelser angående SEC:s beteende.

Låt oss komma ihåg att SEC redan i september 2018 meddelade att Elon Musk har gått med på att reglera anklagelsen om värdepappersbedrägeri som SEC väckt mot honom. SEC anklagade också Tesla för att inte ha krävt avslöjandekontroller och procedurer relaterade till Musks tweets, en anklagelse som Tesla har gått med på att lösa.

Enligt SEC:s klagomål mot honom twittrade Musk den 7 augusti 2018 att han kunde ta Tesla privat för 420 dollar per aktie – en betydande premie till dess handelspris vid den tiden – att finansieringen för transaktionen hade säkrats, och att den enda återstående osäkerhet var en aktieägarröst.

SEC:s klagomål hävdade att Musk i sanning visste att den potentiella transaktionen var osäker och föremål för många oförutsedda händelser. Musk hade inte diskuterat specifika avtalsvillkor, inklusive pris, med några potentiella finansieringspartners, och hans uttalanden om den möjliga transaktionen saknade faktiskt en adekvat grund. Enligt SEC:s klagomål fick Musks vilseledande tweets Teslas aktiekurs att hoppa med över sex procent den 7 augusti och ledde till betydande marknadsstörningar.

Nu, enligt brevet undertecknat av Alex Spiro, en representant för Elon Musk, anklagas SEC för att inte följa sitt löfte att betala Teslas aktieägare de 40 miljoner dollar som de samlade in som en del av uppgörelsen i dessa fall och att de utger sig för att hålla för dem.

Istället, enligt de tilltalade, har SEC ägnat sina enorma resurser till oändliga, ogrundade utredningar av Musk och Tesla.

I brevet står det:

“Utan att ställas inför denna domstol, har den beväpnat samtyckesdekretet genom att använda det för att försöka möta och trakassera Mr. Musk och Tesla, samtidigt som den ignorerar sin domstolsbeordrade skyldighet att betala tillbaka de 40 miljoner dollar som den fortsätter att inneha medan Teslas aktieägare fortsätter. att vänta. Det värsta av allt är att SEC tycks rikta in sig på Mr.Musk och Tesla för obönhörliga undersökningar, till stor del för att Mr. Musk fortfarande är en uttalad kritiker av regeringen; SEC:s överdimensionerade ansträngningar verkar vara inriktade på att kyla ner hans utövande av rättigheterna till First Amendment snarare än att upprätthålla allmänt tillämpliga lagar på ett jämnt sätt”.

Här har SEC varit i besittning av medel som är skyldiga Tesla-investerare i mer än 1 200 dagar, och det har ännu inte tillkännagett något liknande en distributionsplan, står det i brevet.

SEC anklagas för att vara “mer än energisk i att gå efter Mr. Musk och Tesla, till stor del för att övervaka Mr.Musks offentliga uttalanden via Twitter“.

Herr Musk och Tesla söker en kurskorrigering.

Brevet om SEC:s beteendeSource link