Dow Jones under press när spänningar i Ukraina och Fed-höjningar undergräver aktier


Dow Jones, UKRAINA, FED, GULD, RÅOLJA, US Dollar, AUD/USD – Talking Points

  • Dow Jones är utlämnad till sentimentets nåd runt Ukraina för tillfället
  • Feds Bullard fortsätter hökarnas kamp för räntehöjningar och trovärdighet
  • Geopolitisk risk och förestående Fed-höjningar.Vad kan rädda Dow Jones?

Dow Jones är fortfarande under press på grund av spänningar kring situationen i Ukraina och en överhängande åtstramning från Federal Reserve, som fortsätter att rasa på marknaderna under tisdagen.

Wall Street slutade bara något lägre efter en volatil session och terminsmarknaderna ser relativt stabila ut genom den asiatiska sessionen in i Europa.

ukrainska President Volodymyr Zelenskiy startade en anfall av volatilitet med kommentarer som var avsedda att vara sarkastiska men som tolkades av en ryckig marknad för att trycka på panikknappen.

Dessutom, St Louis Fed-president James Bullard återupprättade sina hökaktiga meriter över en natt. Han stod fast vid sitt krav på 100 räntepunkter senast den 1 julist för att behålla Feds trovärdighet.

En aggressiv skärpning av politiken från Fed kan skapa problem för aktiemarknaderna i allmänhet.

Statsobligationer var relativt stabila med tanke på närstriderna på andra marknader. De har hållit sina senaste uppgångar i avkastning med den 10-åriga sedeln nära 1,98 %, medan den 2-åriga ligger kvar på cirka 1,56 %.

Guld nådde en 8-månaders högsta i den asiatiska sessionen idag eftersom alla dessa geopolitiska spänningar stödjer den ädla metallen. När den överskred novembertoppen handlas den nära 1 878 USD per uns vid tidpunkten för tryckningen.

Järnmalmspriserna föll dramatiskt i dag på nyheterna om att kinesiska regeringstjänstemän har besökt hamnar och börser för att kontrollera procedurerna.

Järnmalm har sett en betydande ökning sedan den lägsta november på 88,45 USD per ton på Singapore Exchange (SGX). Det kontraktet handlas nu nära 132 USD per ton, en minskning från förra veckans högsta på 155,65 USD.

Inte överraskande är AUD/USD under press idag. Kiwi och CAD anslöt sig till Aussie lägre, men i mindre grad. Den japanska yenen var den valuta som gick bäst idag medan USD var stabil

Kinesiska aktier har stärkts idag av att PBOC tillför likviditet, även om de lämnade utlåningsräntorna oförändrade. De övriga huvudindexen i regionen var i minus, generellt runt -1%.

Oljepriset klättrade till priser som inte setts sedan 2014. Brent-råoljeterminskontraktet handlades till en topp på 96,78 USD, medan WTI-kontraktet nådde 95,82 USD. Båda kontrakten är något mjukare i Asien idag.

Senare idag kommer USA att släppa producentprisindex (PPI). Detta kommer att övervakas mer noggrant än vanligt, med tanke på potentialen för det att matas in i konsumentprisindex (KPI) längre fram.

Dow Jones teknisk analys

Dow Jones terminskontrakt har rört sig lägre under de senaste sessionerna för att handlas under kort och medellång sikt enkelt glidande medelvärde (SMA).

Det har pausats vid 260-dagars SMA. En nära under denna SMA kan signalera att baisseartad fart håller på att utvecklas.

Stödet kan vara vid pivotpunkten 33928 eller det tidigare låga värdet på 33031. På ovansidan kan motståndet vid SMA:erna eller de tidigare topparna på 35752, 36390 och 36833.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link