DAX 40 motvind bygger upp när rysk energi elände och Fed Hawkishness undergräver den


DAX Index, Fed, Brainard, Treasury, Råolja, Guld, Järnmalm- Talking Points

  • DAX gick med de flesta aktieindex lägre efter att Feds Brainard blev hökig
  • Obligationer gick lägre när avkastningen steg i efterdyningarna av hennes kommentar
  • Alla ögon på Fed minuter senare idag för ledtrådar om takten i försäljningen av tillgångar

DAX-indexet har fångats i en anfall av negativitet med oro över rysk energiförsörjning och hökiska centralbanker som undergräver den tyska börsen.

Den fortsatta exponeringen av rysk aktivitet i Ukraina lutar mot ytterligare sanktioner mot de förstnämnda som har potential att allvarligt avbryta europeisk energi.

Det är ett hav av rött över de flesta aktieindex idag. Marknaderna fick tjafs efter kommentarer från Federal Reserve-guvernör Lael Brainard över natten som inte lämnade några tvivel om allvaret i Feds kamp mot inflationen.

Guvernör Brainard hade tidigare ansetts vara en av de mer duva medlemmarna i Federal Open Market Committee (FOMC).

I sina kommentarer gjorde hon det klart att Fed skulle minska storleken på sin balansräkning i snabbare takt än vad marknaden hade räknat med.

Detta pressade räntorna högre över statsobligatorns avkastningskurva och de flesta andra skuldmarknader. Den amerikanska 10-åriga riktmärket ger en avkastning på över 2,60 % för första gången på tre år. Följaktligen gick obligationer till aktier lägre i pris.

Guld förblir relativt stabilt nära 1921 USD per uns medan råolja också håller mark. WTI-terminskontraktet är nära 102 miljarder dollar och Brent-kontraktet är runt 107 fat dollar.

Järnmalmen fortsätter sin klättring och handlas över 147 USD per ton, långt från novembers lägsta nivå på 82 USD. Detta beror till stor del på uppfattningen att kinesiska tjänstemän lättar på sina tillslag mot olika sektorer.

Valutorna hade en lugn asiatisk session med japanska yen och schweiziska franc som lättade på en touch, medan Aussie höll fast vid gårdagens post RBA-uppgångar.

Med tanke på kommentarerna från Brainard kommer Fed-mötesprotokollet som kommer senare idag att ha mer fokus än vanligt. Det kommer också att finnas ett par ECB- och Fed-högtalare som korsar trådarna.

Den fullständiga ekonomiska kalendern kan ses här.

DAX teknisk analys

DAX har konsoliderats i 2 veckor i ett intervall på 14117 – 14945 med blandade momentumindikatorer.

Det är fortfarande lägre än på medellång och lång sikt enkelt glidande medelvärdes (SMA), som representeras av 55-, 100- och 260-dagars SMA, men det ligger över de kortare 21- och 34-dagars SMA:erna.

Ett uppehåll på vardera sidan av detta 2-veckorsintervall kan se att momentum byggas i den riktningen.

Stödet kan ligga på de tidigare bottennivåerna 14117 och 12425. På ovansidan kan motståndet vara på de tidigare topparna 14945, 15535, 15611 och 15731.

De Dubbel topp på 16295 är värt att uppmärksamma om det testas.

Diagram cbehandlas i TradingView

— Skrivet av Daniel McCarthy, strateg för DailyFX.com

För att kontakta Daniel, använd kommentarsektionen nedan eller @DanMcCathyFX på Twitter

Source link